Frie stemmer – Ytringsfrihet gjorde Panama Papers mulig

18. august 2024

Gerard Ryle, en irsk-australsk gravejournalist og direktør for International Consortium of Investigative Journalists, har ledet prosjekter som har ført til at fire statsministere har måttet gå av. Han ledet de største journalistsamarbeidene i verden: Offshore Leaks, Panama Papers, Paradise Papers, Implant Files, FinCEN Files og Pandora Papers. De bygger alle på prinsippene i ytringsfriheten, sier han.

Vennligst fortell oss om en spesifikk situasjon fra ditt eget liv der ytringsfrihet var viktig for deg.

Etter å ha jobbet som journalist i Irland og Australia, hvor lovene om journalistisk frihet er overraskende begrensede, var jeg heldig å få muligheten til å jobbe i USA da jeg i 2011 tok over ledelsen av International Consortium of Investigative Journalists. Den konstitusjonelle beskyttelsen for ytringsfrihet i USA tillot meg å igangsette og lede det som skulle bli de seks største journalistiske samarbeidene i historien – Offshore Leaks, Panama Papers, Paradise Papers, Implant Files, FinCEN Files, og Pandora Papers-undersøkelsene.

Ved å samarbeide med hundrevis av kolleger rundt om i verden, inkludert kolleger fra Norge og med finansiell støtte fra organisasjoner som Fritt Ord, bidro vi til fallet av fire verdensledere – statsministrene i Pakistan, Island, Malta og Tsjekkia – og utløste regjeringsundersøkelser og lovreformer i mer enn 70 land. Mange mennesker ble fengslet som et resultat av disse rapportene, og de førte til offisielle undersøkelser i dusinvis av land.

Vi bidro også til å endre måten gravejournalistikk noen ganger kan utføres på. I stedet for å konkurrere med hverandre, hjalp vi hverandre.

Hva vil du si er styrkene ved ytringsfriheten i Norge i dag?

Det er en grunn til at vi fant så få norske navn i de store datalekkasjene som lå til grunn for noen av prosjektene våre de siste 13 årene. Noen opplysninger som er hemmelige i andre land, er lett tilgjengelige i Norge. Jeg mener at hemmelighold gir rom for urett. Å eliminere det fra vårt finansielle system ville tjene allmennhetens beste.

Hva er de største hindrene for ytringsfrihet internasjonalt?

Journalister i noen land møter hindringer som vi i velstående, relativt åpne demokratiske land knapt kan forestille oss. Injurielover brukes for å undertrykke gravejournalistikk. Frivillige søksmål er et foretrukket våpen for de rike og mektige, samt de korrupte. I noen land risikerer journalister også livet bare ved å publisere visse opplysninger. Jeg mener at samarbeid er en måte å redusere både disse risikoene på, og å få ut informasjon som er av offentlig interesse.

Hvilken kamp for ytringsfrihet vil du si er delvis glemt i dag?

Jeg mener at forskjellene i injurielovene i forskjellige land – selv innenfor Europa – er noe som ofte blir glemt. Dager hvor folk kan “libel shoppe” eksisterer fortsatt. De kan velge landet de vil saksøke fra, selv om publikasjonen ikke var ment å bli laget fra det landet.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.