Fagartikler
Helt krise!
Klimakrise, politisk krise, personlig krise, små kriser, enorme kriser, i-landskriser, layoutkriser. Det finnes tusenvis av kriser, og felles for dem alle er at det er knyttet stor usikkerhet til hvordan man i det hele tatt skal klare å overvinne krisen. Hvordan kommer man seg ut av en tilsynelatende uløselig situasjon eller konflikt?
Gjennom handling? Gjennom ord?
KRISE er tema for stiftelsen Fritt ords årlige prosjektkonkurranse for videregående skole. For fjerde år på rad samarbeider stiftelsen med Norsklæreren om et temanummer og et lærerseminar. Temaet KRISE kan virke dystert, men husker vi på at ordet krise opprinnelig kommer fra medisinfaget og betegner et avgjørende vendepunkt i et sykdomsforløp, kan ordet ha en mer positiv valør. Ordet vendepunkt innebærer en mulighet for forbedring (eller så kan det gå rett vest, men la oss være litt positive en stund). Og disse mulighetene for forbedring er det vi ønsker at elevene som deltar i konkurransen skal gripe fatt i: Hva kan jeg gjøre for å endre en tilsynelatende uløselig situasjon? Betyr stemmen min noe i det hele tatt her?
I denne utgaven av Norsklæreren kan du lese flere artikler som tematiserer kriser eller hvordan du kan arbeide med å løfte fram ungdommenes stemmer i klasserommet. Du får både de store, vidløftige tankene om demokrati, medborgerskap og ytringsfrihet, men også de helt konkrete tipsene til hvordan du kan jobbe med å trygge elevene i å bruke sin egen stemme til å belyse kriser og forhåpentligvis bidra til endring.
Jeg er stolt over å presentere disse viktige tekstene og stemmene i offentligheten i en helt ny og redesigna utgave av Norsklæreren, og jeg er takknemlig for nok et flott medredaktørsamarbeid med Fritt ords Joakim Lie og Anne-Lise Sognnes. Uten dere – og en dyktig designer – kunne fort dette nummeret blitt helt KRISE.