Fritt Ords Honnør 2009
Else Michelet

Fritt Ords Honnør tildeles Else Michelet for hennes mangfoldige journalistiske virke og særlig for å ha utviklet det originale, frittalende og humoristiske programmet ”Hallo i uken” i NRK P2.

”Hallo i uken” var Else Michelets programidé. Det nye programmet startet med Nils Rykken ved roret i 1989, og høsten 1990 overtok Else Michelet og Kai Sibbern. Fra 1993 har Else Michelet vært produsent alene. Else Michelet slutter nå i ”Hallo i uken”. Andre oppgaver venter i NRK radio.

Som kringkastingsmedarbeider i NRK har Else Michelet siden slutten av 1960-tallet arbeidet blant annet med programpostene ”Natt-ta-ta”, ”Nattmat” og ”Nattergalen”. Hun har jobbet i ”Nitimen” og ”Reiseradioen”. Michelet står også bak egne satiriske serier som ”Dus med Dem”, ”Med Rot i Virkeligheten” og ”Bare barnemat”.

Else Michelet debuterte som kabaretartist på Den Nationale Scene i Bergen i 1976 med ”Skapningens herre og andre eventyr”. Forestillingen ”Hadde vi vinger” på Vertshusteatret på Torshov er en annen av mange egne forestillinger. Hun skrev kabareten ”En gutts lykke” sammen med Tor Arne Johnsen for Oslo Nye Teater i 1979. I forbindelse med 100-årsjubileet for Norsk Kvinnesaksforening ble kabareten ”Hjemme, borte, uavgjort” satt opp på Riksteatret.

Michelet har skrevet flere bøker med feministiske innfallsvinkler. Boken Sin egen herre. Eventyr og annet ugress ble utgitt i 1979. En annen historie fra 1981 ble en bestselger, og dramatisert for TV. I 1988 kom romanen Ariadnes tråd. Et reiseliv, og i 2000 ble – og det som verre var. Eventyr på avveie publisert.

Else Michelet har oversatt blant annet Er det ikke mitt liv, kanskje? og Underskriften av Brian Clarke, likeså Tre kvinnemonologer av Dario Fo og Franca Rame og En anarkists tilfeldige død av Dario Fo.

Else Michelet ble født i 1942 i Trondheim, og hun er utdannet cand.mag. med fagene engelsk, fransk og litteraturvitenskap ved Universitetet i Oslo.