Fritt Ord lanserer antologi om dataspill

24. august 2016

Fritt Ord inviterer til lansering av dataspillantologien «Digitale Liv – nye ord om spill» og prisutdeling torsdag 1. september kl. 20.00 på Teknisk Museum. De ti antatte tekstene publiseres på digitaleliv.no, én hver dag, fra 23. august til 1. september.

Høsten 2015 inviterte Fritt Ord til fornyet debatt om spill som fenomen, kultur og samfunnskritikk. I samarbeid med redaksjonene Spillpikene og Pressfire har vi ønsket å få fram nye stemmer som kan gi friske refleksjoner rundt et viktig kulturuttrykk. Satsingen har bestått av debattmøter og en skrivekonkurranse.

​Til antologien Digitale Liv har vi mottatt tekster fra tenåringer, studenter og godt voksne; fra foreldre til spillende barn og fra foreldre som spiller. Av 180 bidrag står ti tekster igjen. Følgende tekster er antatt:

  • Lasse W. Fosshaug – Turn on, drop in, Fallout. Publiseres 23. august
  • Lene E. Westerås – Nødlanding med Candy Crush. Publiseres 24. august
  • Peder Gjersem – Fag står for faggot. Publiseres 25. august
  • Sofus Fredriksen Greni – Fall ut – En reiseskildring. Publiseres 26. august
  • Emil Hammar – Digitale slavar. Publiseres 27. august
  • Halvard Grimnes Haga – En bedre verden. Publiseres 28. august
  • Frode Andersen – Den hvite hvalen. Publiseres 29. august
  • Cecilie Ofstad – Når jeg spiller, vil jeg alltid oppsøke forbindelsene. Publiseres 30. august
  • Lise Lien – Etter kontortid. Publiseres 31. august
  • Jon Cato Lorentzen – Breivik og meg. Publiseres 1. september

Tekstene er blitt illustrert av Sandra Blikås, Magnus Voll Mathiassen, Kristian Hammerstad, Jon Arne Berg, Robin Snasen Rengård, Hanne Berkaak, Peter John de Villiers og Anette Moi.

Bidragene viser at dataspill har vært viktige følgesvenner for ulike typer spillere, ofte over lang tid. Dataspillets evne til å skape sterke forbindelser i en fragmentert hverdag går igjen hos mange. Vi blir kjent med entusiaster som problematiserer at det blir for mye spilling, og med skeptikere som fristes til å forsøke seg på spill – og liker det. Mange av bidragene som er valgt ut til antologien, klarer å holde på en nerve i opplevelsen av spillet. Opplevelsen kan røre ved noe som er både godt og vondt, men intensiteten er alltid høy. At så mange av bidragene har litterære kvaliteter, er en kjærkommen bonus.

Målet med Digitale liv har vært å få fram stemmer og synspunkter som kan tjene som individuelle, kritiske og undersøkende tilnærminger til en populær aktivitet. Vi har ønsket å komme forbi skyttergravsposisjonene og åpne for en fordomsfri og kritisk debatt med sans for nyanser.

Tekstene er blitt valgt ut av en redaksjon bestående av Maren Agdestein, tidligere redaktør av bloggen spillpikene.no, Mathias Fischer, kommentator i BT, Jarle Hrafn Grindhaug, journalist i pressfire.no og Kristine Jørgensen, spillforsker ved UiB. Den beste teksten blir premiert med kr 25 000, de ni andre med kr 5 000.

Lanseringen av antologien og annonseringen av vinneren av skrivekonkurransen skjer torsdag 1. septemberTeknisk Museum. Arrangementet begynner kl. 20.00 i Amfiet, og er bare ett av mange spennende punkter på programmet for SENT Indiespillfest. Les mer her.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.