Amerikansk filmpris til Margreth Olin

2. februar 2022

Den norske filmskaperen Margreth Olin er en av seks mottakere av den amerikanske dokumentarfilmprisen Chicken & Egg Award. Prisen går til kvinnelige og ikke-binære filmskapere som søker å skape forandring gjennom sitt arbeid.

Margreth Olin er en av Norges mest markante filmskapere, og har de siste 25 årene laget 12 filmer, hvorav flere har blitt til med støtte fra Fritt Ord. Chicken & Egg Award er en pris som årlig deles ut som en heder, motivasjon og støtte til kvinnelige og ikke-binære filmregissører, primært innen dokumentarfilmsjangeren.
Vinnerne nomineres gjennom en anonym nominasjonsprosess, og kåres av en fagjury. Hver av vinnerne mottar 50 000 dollar, i tillegg til faglig støtte videre i sitt arbeid. Olins nåværende filmprosjekt har tittelen «Songs of Earth», og omhandler menneskets forhold til naturen.

Hennes siste film «Selvportrett» ble regissert sammen med Katja Høgset og Espen Wallin, og mottok en rekke norske og internasjonale priser, blant annet Amandaprisen for beste dokumentarfilm i 2020.

Selvportrett 8.54639
Selvportrett (2020) Foto: Speranza Film / Norsk filmdistribusjon

«Margreth har klart å skape viktige dialoger med temaene filmene hennes tar opp. Hun har personlig mottatt 26 ærespriser for sitt engasjement og fokus på menneskerettigheter», heter det i juryens begrunnelse.

Øvrige vinnere av Chicken & Egg Award er Petra Costa (Brasil), Beverley Palesa Ditsia (Sør-Afrika), Anayansi Prado (Panama), Brett Story (Canada) og Tracy Heather Strain (USA).

Fritt Ord har støttet flere av Margreth Olins filmer:
Selvportrett (2020)
Fengslet og forlatt (2018)
Barndom (2017)
Mannen fra Snåsa (2016)
Cathedrals of Culture, episoden om operahuset i Oslo (2013)
De andre (2012)

I tillegg har Fritt Ord vært med å finansiere undervisningsopplegg for filmen Ungdommens råskap i 2004.