Spesialvisning av Den siste filmen & panelsamtale om filmkritikk

28. april 2023

Onsdag 3. mai 2023 kl. 18.30 på Vega Scene i Oslo: Fritt Ord, Oslo Dokumentarkino og Merkur Film inviterer til spesialvisning av dokumentaren Den siste filmen & panelsamtale om filmkritikk da og nå. Billetter: vegascene.no

Den siste filmen

De grensesprengende filmskaperne Svend Wam og Petter Vennerød utvidet grensene for hva det norske kinolerretet kunne tillate seg av sylskarp samfunnskritikk, nyskapende mangfold og hemningsløse nakenscener. Ikoniske sitater fra filmene deres lever videre i populærkulturen i dag.

I Den siste filmen tar Petter Vennerød oss med på en siste filmreise, men det haster. Han har fått Parkinson og har begrenset med tid før ord og tanker forsvinner.

Med hjelp fra kona Karianne deler han åpent fra eget sykdomsforløp. Samtidig reflekterer han over en lang karriere som en filmskaper som sparket i alle retninger mens han kjempet for alle som sto utenfor samfunnet.

Gjennom unikt arkivmateriale, energiske glimt fra Wam og Vennerød-filmene og personlige opptak, møter vi kjærlighet til livet, til mennesket og til filmfortellingen. Den siste filmen er en rørende og livsbejaende dokumentar.

Samtale: Filmkritikk ­– da og nå
Har filmkritikken og filmkritikere endret seg siden Wam og Vennerøds filmer på 1970 og 1980-tallet?

Wam og Vennerøds filmer skapte store debatter i avisspaltene og blant folk, med sterke meninger både om innhold og form. Det er svært få, om noen, filmer i dag som skaper slike debatter. Er det filmene som har forandret seg eller er det filmkritikken?

Samtale etter filmen med Guri Kulås, Øyvor Dalan Vik, Olaug Spissøy Kyvik og Einar Aarvig (moderator).

Guri Kulås er journalist og filmanmelder i Klassekampen. Øyvor Dalan Vik er forfatter, spaltist og oversetter i tillegg til å være filmanmelder i Dagens Næringsliv. Olaug Spissøy Kyvik er en av to regissører av filmen. Einar Aarvig (moderator) er filmkritiker i Dagbladet, P4 og Periskop og har anmeldt film i tv, radio, aviser, magasiner og podkaster siden 2000. Han skriver også for bransjenettstedet Rushprint.no.

Skjermbilde 2023 04 27 kl. 15.20.40
Guri Kulås og Einar Aarvig
Skjermbilde 2023 04 27 kl. 15.16.20
Øyvor Dalan og Olaug Spissøy Kyvik

Den siste filmen, Norge 2023, regissører: Karianne Førland Vennerød og Olaug Spissøy Kyvik

Petter kjole hvem har bestemt..! merkur film
Petter Vennerød i Hvem har bestemt..!? (1978) Foto: Merkur Films.
Petter og karianne anders leines
Karianne Førland Vennerød i samtale med Petter Vennerød. Scene fra Den siste filmen.