Dobbelt jubileum for Norges største kilde til kunnskap og fakta

12. november 2021

Onsdag denne uken markerte Store norske leksikon et dobbelt jubileum. Det er i år 115 år siden Norges første leksikon ble lansert, og 10 år siden “Den store norske redningsaksjonen” der Stiftelsen Fritt Ord og flere andre var med på å sikre leksikonets fremtid som en av landets største kilder til kunnskap og fakta.

Opptil 3,2 millioner unike brukere er innom leksikonet hver måned og ca. 600 000 artikler leses på én dag. Oppslagsverket har over 180 000 artikler, forfattet av mer enn 4600 bidragsytere. De 1000 fagansvarlige i leksikonet er fagfolk ved universitetene og høyskolene.

Leksikonets organisasjonsmodell er som en forening hvor alle de norske universitetene og en rekke andre kunnskaps- og kulturinstitusjoner er medlemmer, og majoriteten av fagfolkene som skriver i leksikonet, er forskere ved universitetene, med direkte tilgang til å redigere og publisere artikler.

Store norske leksikon er den største kunnskapsbasen med kvalitetssikret innhold i Norge, signert av fagfolk under fullt navn. Dette muliggjør kildekritikk og er en viktig del av grunnlaget for åpen og opplyst samfunnsdebatt.

Stiftelsen Fritt Ord gratulerer!

Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo
Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo. Foto: Jo Straube
Stig Arild Pettersen, Nils Christian Stenseth, Anne Marit Godal, Trond Andreassen & Petter Henriksen
f.v. Stig Arild Pettersen, Nils Christian Stenseth, Anne Marit Godal, Trond Andreassen & Petter Henriksen. Foto: Jo Straube

Markeringen av jubileet fant sted i Universitetets Aula med taler ved UiO-rektor Svein Stølen, Stiftelsen Fritt Ords direktør og styreleder i Store norske leksikon Knut Olav Åmås, statssekretær i Kulturdepartementet Odin Adelsten Aunan Bohmann, rektor ved Universitetet i Bergen og styremedlem i Store norske leksikon Margareth Hagen, direktør i Språkrådet Åse Wetås, sjefredaktør i Store norske leksikon Erik Bolstad og nevropsykolog Ylva Østby. I tillegg var det en panelsamtale om “Den store norske redningsaksjonen” med Trond Andreassen (tidl. styreleder), Anne Marit Godal (sjefredaktør 2011–2016), Petter Henriksen (hovedredaktør 1995–2010) og Nils Christian Stenseth (tidl. styremedlem), samt musikalsk innslag ved koret Vox Humana.
Opptak av markeringen kan ses her: