Dokumentarfotografiet i krig og konflikt

14. oktober 2013

Fritt Ord og Norwegian Journal of Photography (NJP) inviterer til seminar med fotografene Oscar B. Castillo, Maria Turchenkova og Ricardo Garcia Vilanova, tirsdag 8. oktober 2013, kl. 17.00–20.00, i Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo.

Moderator: James Estrin, co-redaktør for Lens Blog og fotograf, New York Times.

”Dette er mitt hjemsted, mitt land, min familie. Det er mitt folk som skader og tar livet av hverandre.” Slik beskriver den venezuelanske fotografen Oscar B. Castillo forholdene i Caracas, hvor han de siste årene har dokumentert gjengmiljøene på gateplan. Den russiske fotografen Maria Turchenkova har fokusert på Nord-Kaukasus og de politiske og sosiale forholdene i en region som i årevis har vært preget av konflikt og vold. Fotograf og videojournalist Ricardo Garcia Vilanova har dekket borgerkrigen i Syria innenfra siden den startet, og viser oss i film og fotografier hvordan krigen utkjempes og hvordan den rammer de sivile.

Hva driver de tre fotografene til å risikere så mye for å fortelle historier? Hvor dypt må de gå inn i en historie for å kunne formidle den sannferdig? Hva kan disse historiene gjøre med oss som møter dem? Hvordan arbeider fotoredaktørene i New York Times med denne formen for fotografi, hvordan blir den presentert, og hvordan brukes NYT online for å vise og promotere fotojournalistikk?

“Jeg følte meg tryggere da jeg var sammen med gjengene enn når jeg gikk alene i byen,” fortalte Castillo til<a data-cke-saved-href=“http://lightbox.time.com/2012/10/04/the-street-gangs-of-caracas/#1” href=“http://lightbox.time.com/2012/10/04/the-street-gangs-of-caracas/#1” title=“Time” magazine"="" target=“_blank” style=“margin: 0px; padding: 0px; color: rgb(102, 102, 102); text-decoration: none;”>Time Magazine da de presenterte hans bilder. “De tok vare på meg og beskyttet meg i farlige situasjoner. Da jeg fortalte en av mennene som var involvert i gjengvold om historien jeg laget, ba han meg fortelle om deres vanskelige situasjon. Å fortelle barna at på innsiden av gjengene er det ikke noe liv overhodet,” sa han i intervjuet. Oscar B. Castillo ble født i Caracas i 1981, han er frilans og medlem i Fractures Photo Collective.

Maria Turchenkova er frilansfotograf med base i Moskva. Hun startet med fotografering i 2009 ved å dokumentere politiske hendelser i Moskva. Hennes prosjekt fra Kaukasus har ført henne videre i regionen, og nå jobber hun med et større prosjekt i Dagestan, “Hidden War In The Land Of Mountains”. I tillegg til fotograferingen jobber hun aktivt med multimedia og film. Maria var med i World Press Photo Masterclass i 2013 og deltaker på XXV Eddie Adams Workshop i 2012.

Time, Life, Newsweek, The New Yorker, The New York Times, The Washington Post og en rekke andre publikasjoner. Listen over aviser og magasiner som trykker Ricardo Garcias Vilanovas arbeider er lang. Han jobber både med fotografi og video, og har den siste tiden jobbet i Syria og dekket krigen og lidelsene menneskene der blir påført i den blodige konflikten. Han har levert videoer til både CNN, Channel 4, BBC og andre TV-kanaler.

Nyheter

Kunsten og institusjonene: "Jeg vil ha et museum som kjenner sine gulv skjelve når andre museer ødelegges i krig"

12. februar 2025

Lørdag 22. februar 2025 på Kunstnernes Hus, Oslo, kl. 14.30–16.30

Samtale med Adam Budak (Polen/Tyskland), Stefanie Carp (Tyskland), Matej Drlička (Slovakia), Andrea Geyer (USA) og Sarah Lookofsky (USA/Norge). Ingerid Salvesen er moderator.

Over hele verden utsettes kulturinstitusjoner for økende press. Sensur, selvsensur, drastiske økonomiske kutt og politisk og kommersiell innblanding er på fremmarsj. Tidligere og nåværende institusjonsledere – med personlige erfaringer med politisk press, kansellering og sensur i ulike geografiske kontekster – vil diskutere kunstinstitusjoners begrensninger og muligheter i dag.

Sarah Gaulin, februar 2025.

Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin

5. februar 2025

Sarah Gaulin (30) tildeles Fritt Ords Honnør for sitt uredde og prinsipielle forsvar av ytringsfriheten i møte med ekstremisme, gjengkriminalitet og negativ sosial kontroll.
Som en markant stemme har Gaulin satt søkelys på noen av vår tids mest krevende og kontroversielle samfunnsutfordringer.

PANELSAMTALE: Jacob Geller, Elise Dybvig, Rune Håkonsen, Asbjørn Slettemark. Ordstyrer var Frida Hemstad Danmo.

Kulturkritikk for en ny tid

25. januar 2025

Jacob Geller er en anerkjent videoessayist på YouTube med bred appell. Med utgangspunkt i dataspill får han millioner av seere til å omfavne dyptpløyende analyser der han boltrer seg i temaer som skrekk og kunst, arkitektur, politikk og samfunnsspørsmål.

Møt ham i Oslo 12. februar i panelsamtale med norske journalister der de vil diskutere hvordan kulturjournalistikken kan fornye seg uten å bli lett og triviell.

Det blir også workshop med Jacob Geller i Oslo 14. februar.

Filmen «Håpløs mor» om et tabu – Jeg ville bare rømme fra familien min. Nye tildelinger i desember 2024

9. januar 2025

Regissør Bente Johanne Moe og Fotspor Film har fått støtte til dokumentarfilmen «Håpløs mor» om det skambelagte tabuet fødselsdepresjon.
– Filmen skal bidra til større åpenhet, sier Moe.

Her er listen over nye tildelinger fra Fritt Ord i desember 2024, til søknader om kr 100 000 eller mindre.