Frie stemmer Eliana Hercz: – Unge stemmer har en verdifull plass i debatten!

27. oktober 2024

Ytringsfriheten står veldig sterkt i Norge, men mange unge opplever terskelen for å ytre seg som høyere, sier Eliana Hercz, daglig leder i Dialogpilotene og samfunnsdebattant. I 2016 opplevde hun hvordan et privat innlegg på Facebook kunne starte en nasjonal debatt med internasjonal oppmerksomhet.

Fortell om et konkret eksempel eller en situasjon fra ditt liv, der du brukte ytringsfrihet eller ytringsfriheten ble viktig for deg.
For rundt åtte år siden ble jeg kjent med egen stemme og hvor store konsekvensene kan være av å ytre seg offentlig.

I et privat facebook-innlegg til Karpe kommenterte jeg og stilte noen spørsmål til en sang de hadde sluppet. Teksten min ble etter kort tid plukket opp av Si;D, som ønsket å publisere den i egne kanaler. I timene og dagene etterpå ble jeg kontaktet av mediehus og TV-kanaler som ville ha kommentarer og/eller invitere til debatt.

Det som for meg var en liten tekst, utviklet seg til stor debatt, og kort tid senere ble leserinnlegget forsøkt oversatt av utenlandske journalister og publisert i internasjonale medier.

Som «førstegangsytrer» opplevde jeg mediestormen som ganske heftig, i ettertid også som en viktig og lærerik opplevelse. Jeg fikk fort erfare hvordan andre kan tillegge deg meninger du ikke har,

hvordan ord kan tas ut av kontekst, hvor grensene mellom ytringsfrihet og ytringsansvar går, og ikke minst – at også unge stemmer har en verdi og en plass i debatten!

Hva er styrkene ved ytringsfrihetssituasjonen i Norge?
Ytringsfriheten står veldig sterkt i Norge. Vi har aldri hatt lettere tilgang til informasjon eller flere plattformer å ytre oss på. Samtidig hører jeg stadig, blant annet gjennom arbeidet mitt, at flere unge opplever terskelen for å ytre seg som høyere enn før. Det må vi gjøre noe med!

Hva er de største ytringsfrihetsproblemene i Norge? Og hva er de største problemene internasjonalt?
På markeringen av Norsk PENs 100-årsjubileum satt jeg ved siden av et bord med seks tomme stoler. Hver stol representerte et æresmedlem som ikke kunne delta fordi de hadde brukt stemmen sin i et land som ønsket å ta den fra dem.

Mennesker blir i dag straffet, torturert, isolert, dømt og/eller drept for å bruke stemmen sin. Det er en viktig påminnelse om å ikke ta ytringsfriheten vi har i Norge for gitt.

I norsk sammenheng ser jeg likevel utfordringer jeg tenker det er viktig å ta på alvor.

Klikker man seg inn på sosiale medier, virker det som det blir stadig lettere å danne fiendebilder av «den andre».

Det blir vanskeligere å skille mellom hva som er ekte og hva som er fake news, ekkokamre foretrekkes framfor eksponering av mer nyanserte perspektiver, og hatefulle ytringer sitter løsere. Det virker som om polarisering ikke lenger er noe som må forebygges, men aktivt jobbes mot. Heldigvis opplever jeg menneskemøter som kontinuerlig minner meg på at det også eksisterer mange gode krefter der ute.

Hvilken ytringsfrihetskamp mener du er blitt glemt?

Jeg ønsker flere samtaler om hva det betyr for demokratiet at private aktører som Meta og X har makt til å bestemme hvem som får ytre seg og ikke, og hva og hvem som skal lyttes til.

Hvis du var Fritt Ord, hva ville du gjort mer av i fremtiden?
Jobbe med å styrke ungdoms og unge voksnes ytringsfrihet ved å ruste dem i møte med uenighet og bevisstgjøre dem på hvilken kraft man har gjennom å være ett enkelt menneske. Fritt Ord-konkurransen er et godt tiltak. Det hadde vært flott om enda flere unge fikk kjennskap til den muligheten og sendte inn bidrag!

Serien Frie stemmer

Les mer om «Frie stemmer» her og se alle bidragsytere. Vi vil publisere nye intervjuer jevnlig gjennom sommeren og høsten.

Nyheter

Kunsten og institusjonene: "Jeg vil ha et museum som kjenner sine gulv skjelve når andre museer ødelegges i krig"

12. februar 2025

Lørdag 22. februar 2025 på Kunstnernes Hus, Oslo, kl. 14.30–16.30

Samtale med Adam Budak (Polen/Tyskland), Stefanie Carp (Tyskland), Matej Drlička (Slovakia), Andrea Geyer (USA) og Sarah Lookofsky (USA/Norge). Ingerid Salvesen er moderator.

Over hele verden utsettes kulturinstitusjoner for økende press. Sensur, selvsensur, drastiske økonomiske kutt og politisk og kommersiell innblanding er på fremmarsj. Tidligere og nåværende institusjonsledere – med personlige erfaringer med politisk press, kansellering og sensur i ulike geografiske kontekster – vil diskutere kunstinstitusjoners begrensninger og muligheter i dag.

Sarah Gaulin holder tale ved Fritt Ords honnør, 18. februar 2025.

– På tide å legge bort berøringsangsten for æreskultur

18. februar 2025

– Når vi ser en økning i rapporter om æreskultur, er det på høy tid å legge bort berøringsangsten, sa samfunnsdebattant Sarah Gaulin da hun tirsdag 18. februar mottok Fritt Ords Honnør.
– På vegne av styret i Fritt Ord vil jeg takke deg for frihetskampene du kjemper og toleransekulturen du fremmer. Vi vet at det har kostet, men du har aldri gitt opp, sa Sylo Taraku, styremedlem i Fritt Ord.

Sarah Gaulins tale ved Fritt Ords Honnør

18. februar 2025

Kjære Fritt Ord, kjære alle sammen

Det er en stor ære å stå her i dag og dele denne viktige dagen med dere. Denne prisen betyr mer for meg enn jeg kan uttrykke med ord, fordi min livsreise har vært alt annet enn forutsigbar.

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin 18. februar 2025

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin

12. februar 2025

Da Fritt Ord kunngjorde at Sarah Gaulin var tildelt Fritt Ords honnør, skrev hun dette på Facebook:

«Jeg føler meg utrolig heldig som bor i Norge og har muligheten til å jobbe med det jeg brenner for. Hadde jeg bodd i Iran, landet jeg ble født i, ville jeg aldri hatt de samme mulighetene.»

Hun nevnte her både hvor privilegert hun er, men også at hun vil fortsette kampen.