Shabana Rehmans drøm om frihet

30. desember 2022

Torsdag 29.12.2022 døde Shabana Rehman, 46 år gammel. Hun fikk Fritt Ords pris i 2002. Rehman er en av de mest kraftfulle og innflytelsesrike samfunnsdebattanter Norge har hatt de siste 25 år.

«Født fri, døde fri» kan det stå på gravsteinen hennes, skriver Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås i et minneord i Aftenposten.
Åmås siterte Rehman selv da hun i sommer holdt åpningstalen på Olavsfest i Trondheim og sa at «Håp, det er optimisme og realisme som danser sammen».
Rehman har det siste året vært åpen om sin uhelbredelige kreftsykdom. Tidligere i år fikk hun Norsk PENs Ossietzkypris.
– Mellom de to ytringsfrihetsprisene, Fritt Ords Pris i 2002 og Ossietzkyprisen i 2022, ligger det et fullt livsverk av innsats for den mest grunnleggende friheten, skriver Åmås.
Også NRKs kulturkommentator Inger Merete Hobbelstad omtaler Rehman som en frihetssøker i minneordet «hun som elsket friheten».
– Hun ble bare 46 år gammel, men hun rakk å få stor betydning for det norske samfunnet, og inspirere mange med sin kompromissløse kamp for frihet, skriver Hobbelstad.

Komiker med klangbunn av alvor
Rehman skrev og snakket høyt og tydelig i 25 år om både integrering, sosial kontroll og ukultur i minoritetsmiljøer, kvinners rettigheter, ytringsfrihet og kamp mot vold, æresvold og overgrep.
– Hun inspirerte andre til å komme ut av skyggene, skriver Åmås. Han peker på at Rehman har inspirert en helt ny generasjon av norske samfunnsdebattanter fra etniske minoriteter.
Som komiker brukte hun ofte humor som virkemiddel.
– Under den skarpe humoren finnes det en alvorlig klangbunn: kjærligheten og friheten. Hun fortsatte å engasjere, enkel i form, dyp i intensjon og innhold.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.