Ett år med krig i Ukraina: Kunst kan dokumentere

23. februar 2023

24. februar 2023 markerer ett år siden Russland angrep Ukraina. Krigen har preget Fritt Ords støtte til kunst og journalistikk i året som er gått. Fritt Ord har også støttet ettårsmarkeringer.

Krigen i Ukraina har kastet lange skygger. Det kommer tydelig frem i fotografiene, tegningene og andre kunstverk i utstillingen «Ukrainas kamp for frihet» som har vært å se på Galleri Albin Upp i Oslo i februar 2023.
Blant verkene er portretter av drepte sivile ukrainere av karikaturtegneren Victor Melamed og fotografier av Oleksandr Klymenko, som besøkte utstillingen 18. februar og Evgeniy Maloletka, en av vinnerne av Free Media Awards 2022.
– På årsdagen for krigen vil vi arrangere en samtale om Ukrainas situasjon de siste ti årene, før den store markeringen på Eidsvolls plass fredag ettermiddag, sier Dag Andreas Fedøy, kommunikasjonssjef i Den Norske Helsingforskomite.
Den Norske Helsingforskomite står bak utstillingen sammen med Media Initiative for Human Rights (MIHR), Norsk Folkehjelp, Wergelandsenteret, Foreningen FRI, Oslo Pride, KS, Ukrainett og NIBR/Oslo Met.

Mantas viktormelamed (002)
Victor Melameds tegning av Mantas Kvedaravičius, en litauisk dokumentarfilmskaper som ble skutt og drept i Mariupol i mars 2022 da han laget en oppfølger til sin film «Mariupolis» fra 2016.

Krigen preget året som gikk
Fritt Ord hadde i en årrekke støttet journalistikk og ytringsfrihetsprosjekter med tilknytning til Ukraina, Russland og andre land i regionen. I 2022 gikk Fritt Ords Pris til den russiske eksilavisen Meduza og sammen med tyske Zeit-Stiftung Free Media Awards 2022 til fem ukrainske journalister og fotografer. I desember samlet Fritt Ord kulturarbeidere og journalister fra blant annet Ukraina, Russland, Kazhakstan, Armenia og Estland i Oslo for å diskutere Ukrainas kulturelle motstandskamp og tema som eksil, dekolonisering og samarbeid på tvers av skillelinjene.
I 2022 støttet Fritt Ord avisen Barents Observers ansettelse av to russiske eksil-journalister og i 2023 avisens nye grep for å unngå russisk statlig sensur.

Photo 2022 06 27 15 03 31 2
Det ukrainske teaterstykket «Imperium delendum est» av Lesia Ukrainka Theater i Lviv skal i høst spilles i Oslo og muligens Stavanger. Foto: Lesia Ukrainka Theater

Teater om krigen i høst
Fritt Ord kommer til å støtte flere prosjekter på samme bakgrunn i år. I dag åpner for eksempel festivalen Barents Spektakel i Kirkenes og i går åpnet Aftenpostens utstilling av bilder fra Ukraina-krigen, begge med støtte. Til høsten skal Lesia Ukrainka Theater, i Lviv i Ukraina, sette opp stykket «Imperium delendum est» (oversatt, «Imperiet må falle») på" Nationaltheatret i Oslo. ":https://www.nationaltheatret.no/forestillinger/imperium-delendum-est/
Stykket ble skrevet i mars 2022, rett etter invasjonen og handler om hvordan kunst kan bearbeide inntrykkene fra krig, forklarer Daiva Petkevičiūtė i Human Rights House Foundation.
Oppsettingen skjer i samarbeid mellom Human Rights House Foundation, Nobels Fredssenter og Den ukrainske foreningen. Regissøren heter Dmytro Zakhozhenko.
– Det er et teater med en lang historie som drives av unge krefter og de ser på seg selv som både kunstnere og aktivister. Opprinnelig skrev de stykket for sin egen skyld og nasjonale interesse, men nå det er blitt et budskap de ønsker ta til verden, inkludert Norge, sier Petkevičiūtė.
Muligens skal stykket også settes opp i Stavanger.

04
Kyiv Soloists har vært på turné i Europa med ukrainsk repertoar for å samle inn penger til krigens ofre – og budskap om å støtte Ukraina. Her fra et arrangement Fritt Ords lokaler 5. 12. 2022