Frie stemmer – For mange er det en lettelse at vi snakker åpent

21. august 2024

Renold T. Christopher ga nylig ut en podkastserie om å fortelle sin tamilske familie at han er homofil. Han fryktet tilbakemeldingene, men har blitt positivt overrasket.

Fortell om en konkret situasjon fra ditt eget liv, der ytringsfriheten ble viktig for deg.

Som tamil fra Sri Lanka har jeg i mange år bevisst skjult min legning for mine aller nærmeste. Men i 2021 fikk jeg nok. Da hadde jeg levd et dobbeltliv i over ti år.

Det begynte med at jeg fortalte det til min søster, og til slutt fikk både mor og far vite det. Nylig ga jeg ut podkastserien “Hemmeligheten”, der jeg ærlig forteller om mine erfaringer gjennom prosessen.

Her snakker jeg fritt og åpent om den tamilske kulturen og mine opplevelser i det tamilske samfunnet. Jeg fikk en plattform og en stemme som jeg måtte bruke. Etter at jeg sto offentlig frem med podkasten, har jeg bare fått positive tilbakemeldinger, spesielt fra den yngre tamilske generasjonen. Mange sier de kjenner seg igjen de opplevelsene jeg sitter med.

For mange har det vært en lettelse at dette blir tatt opp og at vi åpent snakker om ulike temaer.

Hva er styrkene ved ytringsfrihetssituasjonen i Norge?

I Norge er de aller fleste opplyst om det som foregår i samfunnet, og har alle muligheter til å ytre seg. Det finnes flere plattformer og kanaler for å uttrykke seg. Dette er ikke tilfelle i mange andre land.

Hva er de største ytringsfrihetsproblemene i Norge? Og internasjonalt?

Jeg synes ytringsfriheten møter mer motstand enn før, både i Norge og i andre land. Mange praktiserer selvsensur for å unngå å provosere, i frykt for voldelig respons.

Det er sosialt press fra alle kanter, og hatefulle ytringer kommer mer til syne når flere bruker sosiale medier til å ytre seg. Dette kan igjen gjøre at flere vegrer seg for å ytre.

Hvilken ytringsfrihetskamp mener du er blitt glemt?

Det er svært viktig at majoritetssamfunnet ikke tror at minoritetsstemmer er like.

Vi trenger også motstemmer innad i de ulike minoritetssamfunn. Jeg føler ofte at motstand innad i et lite eller lukket miljø kan være større, og konsekvensene kan være brutale.

Jeg mener det bør legges til rette for at også minoritetsstemmer kan få ytre seg i forskjellige former, ikke nødvendigvis bare gjennom de tradisjonelle kanalene. Det kan være kunst eller andre ting, men på deres egne premisser – at man kan uttrykke seg uten å føle at man blir begrenset av andre.

Nyheter

Bård Vegar Solhjell taler ved tildelingen av en Fritt Ords honnør i 2021

Bård Vegar Solhjell ny styreleder i Fritt Ord

1. juli 2025

Bård Vegar Solhjell (53) har tiltrådt som ny styreleder i Stiftelsen Fritt Ord.

Farouk Al-Kasim og Halkawt Mustafa

Lager filmen «Farouk» – om geologen som sikret Norge oljen

1. juli 2025

Geologen Farouk Al-Kasim ble ansatt på Oljekontoret i 1968 og formet norsk oljeforvaltning i tiårene etter. Nå skal dokumentarfilmregissør Halkawt Mustafa og produsent Janne Hjeltnes lage filmen om Al-Kasims liv og refleksjoner.
– Farouk forteller meg noe i denne filmen som han ikke har snakket høyt om før, fordi han alltid har fortalt den versjonen han føler Norge vil høre, sier Mustafa, som selv har irakiske røtter.

Les intervjuet med regissøren og se alle Fritt Ords nye ordinære tildelinger i juni 2025.

Collage med ansikter

Kulturavisen TBATBA.no og nye tildelinger i journalistikk juni 2025

23. juni 2025

– Kulturjournalistikken er under press. Noe av problemet er medier som ikke dekker kultur på formater og måter som appellerer til folk under 30 år, sier Ida Madsen Hestman, redaktør, frilanskritiker og stifter av TBATBA.no. I fjor startet hun avisen hun selv ville lest.

Magasinet TBA er blant dem som har fått støtte i juni 2025. Se hele listen med tildelinger i Norsk Journalistikk.

Lansering av Reuters Digital News Report 2025

17. juni 2025

Frokostseminar: Danby Choi, redaktør i Subjekt, og Karoline Fossland, podkastsjef i Aftenposten, kommenterer den norske delrapporten Reuters Digital News Report 2025 sammen med medieforsker Hallvard Moe og Craig Robertson
tirsdag 17. juni 2025 kl. 08.30-09.45
Uranienborgveien 2, Oslo

Reuters Digital News Report 2025 lanseres internasjonalt natt til 17. juni.

Arrangører: Stiftelsen Fritt Ord, Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford og Universitetet i Bergen