Førpremiere på dokumentarfilmen “The Act of Killing”

28. oktober 2013

Fritt Ord, Piraya Film og Tour de Force har gleden av å invitere til visning av den internasjonalt anerkjente filmen The Act of Killing torsdag 24. oktober 2013, kl. 17.30, på Gimle kino i Oslo. Filmen har forbløffet publikum hvor enn den er blitt vist. Den har gjort uutslettelig inntrykk, og har av mange blitt omtalt som en av de beste filmene noensinne, en stor filmopplevelse og en umiddelbar klassiker. Filmen kommer på norske kinoer 15. november i år, men vi inviterer nå til visning av “director’s cut”, som ikke vil være å se på kino. Det er denne versjonen som har vunnet et trettitalls priser verden over så langt. Regissør Joshua Oppenheimer vil innlede før filmen.

Filmen er totalforbudt i Indonesia, men distribueres via internett og DVD til stadig større deler av folket. Gjennom dette er den i ferd med å oppfylle sin viktigste oppgave: å fremprovosere en helt ny åpenhet rundt massemordet på kommunister og antatte kommunister i Indonesia på 1960-tallet.

Det er ikke lenger forbundet med livsfare å skrive om tematikken i landets aviser, og vi ser nå en reell politisk endring og en vilje til granskning av folkemordet. Filmen hjelper Indonesia med å møte sin mørke fortid. Samtidig overskrider filmen de konkrete hendelsene i Indonesia, og presenterer en allmenngyldig ondskapens anatomi som taler til oss alle. Velkommen til et surrealistisk slag i magen!

Filmen er en dansk-norsk-engelsk-indonesisk-amerikansk samproduksjon, og har betydelige bidrag fra norske filmarbeidere. Den er regissert av Joshua Oppenheimer, co-regissert av Christine Cynn, produsert av Signe Byrge Sørensen og co-produsert av Torstein Grude ved Piraya Film. Filmens «executive producers» er Errol Morris, Werner Herzog, Torstein Grude, Bjarte Mørner Tveit og Joram Ten Brink.

Regissør Joshua Oppenheimer vil også være tilgjengelig for samtaler etter filmvisningen.

Fritt Ord har støttet produksjonen av filmen med kr 200 000.

Nyheter

UngYtring 2030: – Demokratiet trenger unge stemmer!

28. april 2025

Hvorfor er det stadig flere unge som kvier seg for å si det de mener?  Tirsdag 29. april lanseres den nasjonale satsingen Ung Ytring 2030. Prosjektet skal samle og dokumentere unges egne erfaringer med å ytre seg gjennom regionale råd og presentere konkrete tiltak.

Programleder Sigrid Sollund i radiointervju, 23. januar 2020.

100 år med radiostemmer i de tusen hjem

21. april 2025

Vi markerer at norsk radio har eksistert i 100 år og ser fremover. Bli med på seminar med kringkastingssjefen, radioveteraner og et knippe forskere, historikere og foredragsholdere som til sammen gir et utfyllende bilde av norsk radio 1925–2025.

Tid og sted:
29. april 2025 kl. 13.00-17.00
Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo.

Utlysning: Tilskudd til litteraturformidling i bibliotekene, 2025–26 

LITTERÆR BEREDSKAP



13. april 2025

Den rivende utviklingen av ny teknologi og sosiale medier har de senere år redusert vår evne til konsentrasjon og fordypende lesning. Samtidig står demokratiet, ytringsfriheten og den kritiske tenkningen under press fra autoritære strømninger. Bibliotekene spiller i en slik situasjon en vesentlig rolle for å opprettholde lesekompetanse, kunnskap og demokratisk dannelse.

Utlysning: Fritt Ords kritikerstipend 2025-2026

9. april 2025

Stiftelsen Fritt Ord utlyser 12 stipender à 250 000 kroner til kritikere som tar for seg kunst og kultur for norske aviser, TV og radio. To av stipendene er øremerket kritikk av dataspill. Fristen er 5. mai kl 15.