Første tildelingsrunde i 2022

11. mars 2022

Fritt Ords tildelingsliste er nå oppdatert med årets første bevilgningsrunde. I februar ble det bevilget totalt 32,2 millioner kroner til blant annet dokumentarfilmer, faglitteratur, podkaster, debatter og kunst- og kulturprosjekter. Over fem millioner er øremerket norsk journalistikk, der mesteparten dreier seg om undersøkende journalistikk i Norge. Flere internasjonale prosjekter er også innvilget støtte.

En av årets første mottakere er Article 19, som arbeider globalt med å fremme og beskytte ytrings- og informasjonsfrihet. På grunn av pandemien og et økende antall autoritære regimer i verden har angrepene på ytringsfriheten og informasjonen økt i omfang, og Article 19 vil fremover blant annet jobbe for økt respekt for menneskerettighetene på internett og digitale plattformer. Organisasjonen jobber for å sette fokus på skillet mellom menneskene i verden som har og ikke har tilgang på digital informasjon og kommunikasjon, i tillegg til å adressere digitale reguleringer som ivaretar enkeltpersoners rettigheter. Article 19 støttes med 600 000 kr.

Det digitale tidsskiftet Eurozine er innvilget 300 000 kr til sitt arbeid med å formidle kvalitetsjournalistikk. Eurozine er et av Europas ledende nettverk av kulturtidsskrifter, og arbeider for å være en plattform for europeisk intellektuell debatt og tilrettelegge for et europeisk mediemangfold. Kjernen i deres formidlingsarbeid er å oversette og publisere aktuelle artikler fra de mer enn 90 ulike tidsskriftene som de samarbeider med, og deres nettmagasin eurozine.com bidrar til en felleseuropeisk offentlighet.

Det ble i årets første søknadsrunde innvilget støtte til totalt 258 prosjekter og initiativer. Hele tildelingslisten med hva som blir støttet kan du se her.

Fritt Ord har seks søknadsfrister i løpet av 2022. neste søknadsfrist er fredag 11. mars. Les mer om hva vi støtter og hvordan du kan søke her.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.