Fritt Ord-konkurransen - Sensur på timeplanen

1. mars 2016

Hvordan er norske skoleelevers kjennskap til sensur og ytringsfrihet, og hvordan står det til med elevenes og lærernes ytringsfrihet i skolen når det gjelder følsomme temaer?

Med dette prosjektet ønsker Fritt Ord å bidra til at ytringsfrihet og demokratispørsmål i større grad blir diskutert i norske klasserom. I år er temaet for Fritt Ord-konkurransen for videregående skole sensur. Innleveringsfrist for bidrag er 1. mars 2016.

– Med årets tema refererer vi til sensur i både direkte og indirekte former. Den sensuren og selvsensuren vi ikke så lett legger merke til, er kanskje den mest interessante å diskutere. Vi ser ellers at terrortrusler, digital overvåking og kontroll gir sensurerende virkninger. Digitale medier åpner for fantastiske muligheter, men kan også brukes til sensur og begrensninger, sier Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås.

Fritt Ord-konkurransen lanserer årets tema for kommende skoleår som en påminner om at sensuren slett ikke er død, og inviterer elever til å bidra med tekster og medieproduksjoner som undersøker og drøfter sensur i ulike former. Det kan gjelde forhold i historien eller i nåtiden, og det kan være lokalt, i Norge eller internasjonalt. Elevene oppfordres til å ta utgangspunkt i konkrete forhold.

- Ofte behøver vi ikke å gå langt for å finne gode problemstillinger i debattene om sensur og ytringsfrihet. Når det er sagt, ønsker vi selvsagt også analyser av situasjonen i land der ytringsfriheten har dårligere kår enn i Norge, sier Knut Olav Åmås.

Elever kan delta på egen hånd eller som del av undervisning i skolen. Man kan arbeide alene eller i gruppe, og elevene kan levere bidrag i ulike typer sjangre: lyd-, video- og nettproduksjon, essay eller kronikk.

Innleveringsfrist er mandag 1. mars 2016. Se: www.frittordkonkurransen.no

Det deles ut stipend til tre vinnere på kr 20 000, 15 000 og 10 000. I tillegg består premien av studietur til Strasbourg, der prisvinnerne besøker Europarådet, Menneskerettighetsdomstolen og EU-parlamentet.

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole er en årlig konkurranse der elever inviteres til å levere bidrag om ytringsfrihet og demokrati. Fritt Ord arrangerer lærerseminar og tilbyr skolebesøk og veiledning til deltakerne. Alle bidrag vurderes av en jury som består av forskere, lærere og journalister. I juryen: Professor Henrik G. Bastiansen (juryleder), Amal Aden, Simen Ekern, Anine Kierulf, Nefise Özkal Lorentzen, Lars Nyre og Jostein Saxegaard.

Kontakt:
Joakim Lie, prosjektleder for Fritt Ord-konkurransen
Epost: joakim.lie@frittord.no
Mobil: 915 60 770

Nyheter

Ntb 0z9vyu vo0w

Fritt Ords masterstipend

22. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord.

Skjermbilde 2024 04 17 kl. 14.52.11

– En halv million til å avsløre deepfake. Nye tildelinger i journalistikk i april

19. april 2024

Faktasjekkertjenesten Faktisk.no har fått støtte til å dekke desinformasjon, «deepfakes» og andre digitale trusler. Lokalavisene Fjell-Ljom og Tynsetingen/Alvdal midt i væla skal dekke en bølge av selvmord blant unge mennesker i regionen. Sarpsborg Arbeiderblad fortsetter satsingen på ukrainske journalister og Khrono skal skrive om “amerikanske tilstander i akademia”. I dag ble de nye tildelingene i Journalistikk publisert. Se listen her.

Uma

«Seoul Searching» i Sør-Korea – og nye prosjekter som får tildeling fra Fritt Ord April 2024

18. april 2024

A5 Film og regissør Silje Evensmo Jacobsen («Ukjent landskap») har fått støtte til dokumentarfilmen «Seoul Searching» om og med medregissør Uma Feed, som ble adoptert fra Sør-Korea for over 40 år siden. Mange filmer om fjernadopsjon handler om gjenforening, men denne handler om alt som kommer etter den. Brynjulf Jung Tjønn skriver bok om rasistisk vold, fotograf Andrea Gjestvang reiser til Ukraina, og filmene “Løvene ved elven Tigris”, “Er du trygg?” og “The Birth of Derna” er blant mange nye, spennende prosjekter som har fått støtte i april. Se listen her.

Collage fritt ord dupleks

Hvorfor snakker ikke arkitekter?

16. april 2024

Arkitektforbundet og Stiftelsen Fritt Ord inviterer til debattseminar 29. april 2024.

Debattene om arkitektur, byutvikling og stedsutvikling engasjerer stadig flere. Men hvor er arkitektene?