Fritt Ords klimastipend

1. oktober 2018

Skal du skrive masteroppgave om forholdet mellom Grunnlovens § 112 og klimaendringene?

Stiftelsen Fritt Ord og Norsk klimastiftelse utlyser inntil tre klimastipender til studenter ved de juridiske fakultetene ved UiT, UiB og UiO som ønsker å skrive stor* masteroppgave. Stipendene er på kr 50 000 hver.

Stipendet tildeles søkere som ønsker å analysere om – og i tilfelle på hvilken måte – Grunnlovens paragraf 112 er en rettslig skranke for tiltak/beslutninger med miljøkonsekvenser, ikke minst for jordens klima. Faglig kvalitet og gjennomføring vil bli vektlagt.

Søknad
Søknaden skal inneholde følgende elementer:

  • Kortfattet søknad
  • Prosjektskisse (inntil 1200 ord) med arbeidstittel som angir oppgavens tema og en klar framstilling av oppgavens problemstilling(er) og metodevalg.
  • Kort henvisning til relevant forskningslitteratur.
  • Henvisning til det institutt/fakultet du ønsker skriveplass ved.
  • Kopier av karakterutskrift og attester.
  • Redegjørelse for evt. annen støtte (stipend eller lignende) du har fått til prosjektet.

Søknaden sendes til post@klimastiftelsen.no. Merk e‐posten med «Klimastipend» i emnefeltet.

En erklæring fra potensiell veileder vil kunne støtte søknaden. Originaler av vedlegg må kunne framvises på forespørsel. Vi ber om at eventuelle vedlegg sendes som pdf‐filer.

Søknadsfrist for stipendet er 1. oktober 2018 kl. 16:00. Deretter er neste søknadsfrist våren 2019.

Spørsmål kan rettes til Norsk klimastiftelse på post@klimastiftelsen.no.

Norsk klimastiftelse behandler søknadene. Endelig utbetaling er betinget av at Fritt Ord godkjenner innstillingen.

*Merk at med «stor masteroppgave» menes det i denne sammenheng en skriftlig oppgave av forskningskarakter, med et omfang tilsvarende 60 studiepoeng eller mer. Oppgaven skal utarbeides innen rammen av et mastergradsprogram av et samlet omfang tilsvarende 120 studiepoeng eller mer.

Foto: Creative Commons -
Jeremy Wilburn
Generelt om Fritt Ords studentstipender
I samarbeid med en rekke norske universiteter og høyskoler lyser Fritt Ord ut stipender for studenter som arbeider med masteroppgaver og dokumentarfilmer innenfor felter som menneskerettigheter, journalistikk, ytringsfrihet og demokratiutvikling. Selve utlysningstekstene ligger på nettsidene til de respektive institusjonene, men kontakt gjerne Fritt Ord dersom du har problemer med å finne informasjon om studentstipendet som er aktuelt for deg.

Søknadene sendes direkte til de aktuelle instituttene. Søknadsfrist varierer fra lærested til lærested, men er ofte lagt til oktober.

Fullstendig liste over Fritt Ords 18 ulike studentstipend finner du her. På listen over avtalene finner du også navn på kontaktpersonene ved de ulike lærestedene, og en oversikt over tidligere stipendmottakere. Kontakt oss gjerne dersom du har problemer med å finne informasjon om studentstipendet som er aktuelt for deg.

Studenter som ikke er tilknyttet noen av universitetene/høyskolene i oversikten, men som arbeider med masteroppgaver med spesiell relevans for Fritt Ords formål, kan søke midler i Fritt Ords ordinære søknadsrunder. Se informasjon om frister og behandlingstider. Søknaden bør inneholde en grundig prosjektbeskrivelse, budsjett, karakterutskrift og anbefaling fra veileder eller andre fagpersoner.

Nyheter

Forslag til Fritt Ords Pris 2025

2. januar 2025

Fritt Ord mottar gjerne forslag til aktuelle kandidater til Fritt Ords Pris.

Filmen «Håpløs mor» om et tabu

9. januar 2025

Regissør Bente Johanne Moe og Fotspor Film har fått støtte til dokumentarfilmen «Håpløs mor» om det skambelagte tabuet fødselsdepresjon.
– Filmen skal bidra til større åpenhet, sier Moe.

Her er listen over nye tildelinger fra Fritt Ord i desember 2024, til søknader om kr 100 000 eller mindre.

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.