Fritt Ords Pris 2019 tildelt Natur og Ungdom og Greta Thunberg

8. mai 2019

Stiftelsen Fritt Ords Pris 2019 ble onsdag kveld tildelt Natur og Ungdom og Greta Thunberg for deres bidrag til å gjøre klima- og miljødebatten handlingsrettet og mobiliserende.

-Klimadebatten polariserer deler av norsk offentlighet i høyere grad enn før. Klimafeltet er ikke et hyggelig samlingssted der man klappes på hodet for glød og iver. Det er vesentlige politiske og økonomiske interesser involvert på mange nivåer, og store verdier står i konflikt. Natur og Ungdom og Greta Thunberg tør å gå inn i dette minefeltet og gjøre sine argumenter og interesser gjeldende, sa Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann under prisutdelingen.

-Skolestreikene har i Norge skapt en intens og mangslungen offentlig debatt: et seriøst og viktig ordskifte der motforestillinger og nyanser, målkonflikter og ulik fordeling av sårbarhet har blitt trukket fram. Fritt Ord er en ytringsfrihetsstiftelse, ikke en klimaorganisasjon. Vi har vært opptatt av å fremheve prisvinnernes imponerende bruk av ytringsrommet i sine respektive omgivelser til å bevisstgjøre og aktivisere unge gjennom debatt, argumentasjon og politisk aksjon, sa Brochmann.

Greta Thunberg var ikke til stede under prisutdelingen, men hadde laget en videohilsen. Der forklarte hun hvorfor hun donerer sin halvpart av prisbeløpet til klimasøksmålet som Natur og Ungdom og Greenpeace har anlagt mot den norske stat for å stanse oljeboring i Arktis.

-Det er en viktig sak som viser at makthaverne ikke lenger kan holde på som i dag. Min utfordring til norske politikere er at vi må handle nå, ellers kan det bli for sent. Land som Sverige og Norge har så store muligheter til å gå foran; vi må ta ansvar, sa Greta Thunberg.

-Noen prøver å avpolitisere og umyndiggjøre ungdomsengasjementet. Mange politikere tar en selfie med ungdommer som klimastreiker og kaller det et “viktig engasjement”, uten å følge opp med å vedta nye tiltak, sa Natur og Ungdoms leder Gaute Eiterjord i sin pristale.

-Enkelte voksne har reagert med hets på nettet, og oppfordringer til at skolestreikende ungdommer burde kutte ut all flytrafikk og bilkjøring, selv om det ikke er ungdommene som har skapt dette systemet. Jeg håper vi fremover kan begynne å snakke om hvorfor ungdommen gjør opprør, hvorfor vi streiker, og at det faktisk skjer noe. For det er det vi ønsker, sa Eiterjord.

Fritt Ords Pris
Fritt Ords Pris er stiftelsens høyeste utmerkelse. Prisbeløpet er på 500 000 kroner.
I tillegg mottar prisvinnerne Fritt Ord-statuetten, signert Nils Aas. Prisutdelingen fant sted onsdag 8. mai 2019 kl. 19 i Den Norske Opera & Ballett i Oslo.

Se tidligere prisvinnere: www.frittord.no/priser/fritt-ords-pris

Pressemelding med begrunnelse fra Fritt Ords styre: http://www.frittord.no/aktuelt/fritt-ords-pris-2019-til-natur-og-ungdom-og-greta-thunberg/

Kontakt
Fritt Ords styreleder: Grete Brochmann, mobil 992 78 730
Fritt Ords direktør: Knut Olav Åmås, mobil 908 68 139
Natur og Ungdoms leder Gaute Eiterjord, mobil 468 92 288

Taler
Grete Brochmanns tale til prisvinnerne (pdf)
Gaute Eiterjords takketale (pdf)

Nyheter

Bård Vegar Solhjell taler ved tildelingen av en Fritt Ords honnør i 2021

Bård Vegar Solhjell ny styreleder i Fritt Ord

1. juli 2025

Bård Vegar Solhjell (53) har tiltrådt som ny styreleder i Stiftelsen Fritt Ord.

Farouk Al-Kasim og Halkawt Mustafa

Lager filmen «Farouk» – om geologen som sikret Norge oljen

1. juli 2025

Geologen Farouk Al-Kasim ble ansatt på Oljekontoret i 1968 og formet norsk oljeforvaltning i tiårene etter. Nå skal dokumentarfilmregissør Halkawt Mustafa og produsent Janne Hjeltnes lage filmen om Al-Kasims liv og refleksjoner.
– Farouk forteller meg noe i denne filmen som han ikke har snakket høyt om før, fordi han alltid har fortalt den versjonen han føler Norge vil høre, sier Mustafa, som selv har irakiske røtter.

Les intervjuet med regissøren og se alle Fritt Ords nye ordinære tildelinger i juni 2025.

Collage med ansikter

Kulturavisen TBATBA.no og nye tildelinger i journalistikk juni 2025

23. juni 2025

– Kulturjournalistikken er under press. Noe av problemet er medier som ikke dekker kultur på formater og måter som appellerer til folk under 30 år, sier Ida Madsen Hestman, redaktør, frilanskritiker og stifter av TBATBA.no. I fjor startet hun avisen hun selv ville lest.

Magasinet TBA er blant dem som har fått støtte i juni 2025. Se hele listen med tildelinger i Norsk Journalistikk.

Lansering av Reuters Digital News Report 2025

17. juni 2025

Frokostseminar: Danby Choi, redaktør i Subjekt, og Karoline Fossland, podkastsjef i Aftenposten, kommenterer den norske delrapporten Reuters Digital News Report 2025 sammen med medieforsker Hallvard Moe og Craig Robertson
tirsdag 17. juni 2025 kl. 08.30-09.45
Uranienborgveien 2, Oslo

Reuters Digital News Report 2025 lanseres internasjonalt natt til 17. juni.

Arrangører: Stiftelsen Fritt Ord, Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford og Universitetet i Bergen