Fritt Ords Pris 2020 til Deeyah Khan

9. november 2020

PRESSEMELDING 9.11.20

Stiftelsen Fritt Ords Pris 2020 tildeles Deeyah Khan for hennes fryktløse og metodisk nyskapende dokumentarfilmer om ekstremisme.

Norsk-pakistanske Deeyah Khan (43) er en av de mest innflytelsesrike regissører av dokumentarfilm med høy aktualitet og samfunnsrelevans. Hun arbeider internasjonalt og har et stort publikum over hele verden, også i Norge.

– Filmene er følsomme og dristige i sine forsøk på å forstå og å opplyse, og behandler flere av de mest kontroversielle temaene i vår tid. Resultatet blir dokumentarfilmer som er både kunstnerisk sterke og journalistisk originale, sier Grete Brochmann, styreleder i Fritt Ord.

– Deeyah Khan er en uhyre viktig utøver av kunstnerisk ytringsfrihet. I dokumentarene evner hun å møte ekstremister konstruktivt fremfor å bringe dem til taushet. Hennes konfrontasjoner med militante aktivister, som islamister og nynazister, setter i gang endringer hos både ekstremistene og oss som ser filmene. Khan representerer en sjelden posisjon fordi hun møter ytterliggående krefter til utfordrende, men rolig samtale, sier Brochmann.

Deeyah Khan er aktuell med to nye dokumentarer i høst, begge fra Trumps USA. Den ene heter America’s War on Abortion, den andre Muslim in Trump’s America. Begge har nylig hatt premiere både internasjonalt og på NRK.

Khan debuterte i 2012 med en dokumentar om æresdrap, Banaz. A Love Story. I 2018 kom dokumentaren om amerikanske høyreekstreme, White Right. Meeting the Enemy. Begge disse filmene fikk en Emmy-pris. I 2015 kom dokumentaren Jihad. A Story of the Others og året etter Islam’s Non-Believers.

Prisvinneren

Deeyah Khan (født 7.8.77 i Oslo) har norsk-pakistansk familiebakgrunn. Hun vokste opp som Deepika Thathaal og slo gjennom som musiker og sanger i ung alder. I 1997 forlot hun Norge og bosatte seg i London etter hets og trakassering fra konservative norske muslimer. Ved siden av arbeidet med dokumentarfilmene har hun gjort en stor innsats for forfulgte kvinnelige artister, unge muslimske kvinners kunstneriske aktivitet og ytringsmuligheter, og grunnlagt flere organisasjoner som arbeider for disse formålene.

Fritt Ords Pris

Fritt Ords Pris er stiftelsens høyeste utmerkelse. Prisen er på 500 000 kroner og en statuett signert Nils Aas. Prisutdelingen skjer søndag 13.12. kl. 17 i Operaen i Oslo.

Stiftelsen Fritt Ord

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som særlig arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur. Fritt Ords styre består av Grete Brochmann (styreleder), Bård Vegar Solhjell (nestleder), Christian Bjelland, Guri Hjeltnes, Anine Kierulf, Frank Rossavik og Sigrun Slapgard. Stiftelsens direktør er Knut Olav Åmås.

Kontakt

Deeyah Khan, e-post deeyah@fuuse.net.

Styreleder Grete Brochmann, mobil 992 78 730.

Prosjektdirektør Bente Roalsvig, mobil 916 13 340.


NB, oppdatering

Prisutdelingen er utsatt til 2021 på grunn av koronasituasjonen. Ny dato vil komme til neste år.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.