Ella Marie Hætta Isaksen kritiserer pressens dekning av Fosen-saken

30. mars 2023

– Norsk presse burde vunnet en pris for konsekvent å klare å avspore debatten om Fosen, sa Ella Marie Hætta Isaksen i sin tale da hun i formiddag mottok Fritt Ords Honnør. Hun får prisen for sin innsats for minoritetsvern og samiske urfolksrettighete

Ella Marie Hætta Isaksen og Elle Nystad blir intervjuet av media etter at Olje- og energiminister Terje Aasland redegjort for Stortinget om Fosen-saken 20 mars 2023 Foto: Fredrik Varfjell / NTB
–  Jeg er så skuffet over å se at de største mediehusene i Norge sitter på så lite kunnskap om det samiske samfunnet, at de i en debatt om statlig menneskerettighetsbrudd løfter frem stemmer som skylder på reindrifta for fraflytting fra Nord-Norge. Bruker anledningen til å så tvil om samers urfolksstatus. Og bygger aktivt opp under retorikken om at urfolk står i veien for grønn omstilling. Det er ikke et kvalitetstegn at norske medier ikke ser forskjellen på en legitim motstemme, og ren og skjær rasisme, sa Isaksen.

Ella m   1
Styremedlem i Fritt Ord Frank Rossavik overrekker Fritt Ords honnør til Ella Marie Hætta Isaksen 30.3.2023

Skyter fra hofta 

Og hun fortsatte: –  I saker som omhandler minoriteter holder det ikke at journalister, faste spaltister og redaktører bare skyter fra hofta. For de som tar støyten for det er samiske barn i skolegården, som må møte alt det grumset som media sveiver opp. Er det de som skal ta straffen for et statlig
brudd på menneskerettigheter? spurte Isaksen.

– Nå tror jeg alle har sett hvilken kraft som bor i 14 samer som vrenger kofta si. Og verden skal vite at når vi neste gang vrenger det fineste vi har, så mener vi alvor, sa Isaksen da hun takket for prisen fra Fritt Ord.


Et symbol på rettighetskampen


–  I sivil ulydighets-aksjonen var Ella Marie Hætta Isaksen en frontfigur. Hun ble et sterkt symbol på den fornyede rettighetskampen urfolk har ført i Norge, 40 år etter Alta-aksjonene, sa Fritt Ords styremedlem Frank Rossavik i sin tale da Isaksen mottok Fritt Ords Honnør.
 
–  Kampen har vist seg først i den samiske kunsten og kulturen. Den har ført til økt bevissthet om urfolks rettigheter i den brede offentligheten, særlig blant unge. Her har hun stått sentralt ved å forene kultur og arbeid for minoritetsvern og urfolksrettigheter på måter som har nådd svært mange. Hun har satt i gang viktige samfunnsdebatter og refleksjonsprosesser, sa Frank Rossavik.
Fritt Ords Honnør utdeles av stiftelsens styre og består av et prisbeløp på 100 000 kroner. Honnøren deles ut i tilknytning til en spesiell sak. I tillegg deler Fritt Ord en gang årlig ut Fritt Ords Pris. Mari Boine og Georg Buljo stod for musikalske innslag under prisseremonien i stiftelsens lokaler i Oslo.

Skjermbilde 2023 03 30 kl. 11.26.07
Ella Marie Hætta Isaksen mottok Fritt Ords Honnør torsdag Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Vil du lese flere nyheter fra Fritt Ord? Abonner gjerne på vårt gratis nyhetsbrev