Maktforskyvninger

8. oktober 2010

Fritt Ord og Polyteknisk Forening inviterer til tre møter i Litteraturhuset, Wergelandsveien 29, Oslo. Møtene holdes tirsdagene 5., 12. og 19. oktober 2010, kl. 19.00–21.00.

Møteserien Maktforskyvninger består av arrangementene Globale trender, EU – hva nå? og Norges vei. De globale økonomiske og politiske maktforholdene befinner seg i en endringsfase. Hvilke nye konstellasjoner oppstår? Hvilke muligheter åpnes? I denne debattserien rettes søkelyset mot konsekvensene for verden, Europa og Norge.

Tirsdag 5. oktober: Globale trender

Globaliseringen flytter ikke bare verdens økonomiske tyngdepunkter, men skaper nye politiske og kulturelle konflikter. Kan internasjonale institusjoner og relasjoner håndtere presset?

I panelet:
Dominique Moïsi, spesialrådgiver ved Institut Francais des Relations Internationales (IFRI)
Jonas Gahr Støre, utenriksminister
Møteleder: Sverre Lodgaard, president i Polyteknisk Forening og seniorforsker ved NUPI
Møtet foregår på engelsk.

Se Jonas Gahr Støres innlegg.

Tirsdag 12. oktober: EU – hva nå?

De fleste europeiske land sliter med finanskrise, velferdsstater under press og en aldrende befolkning. Vil EU kunne fornye seg, og innta en sentral plass i en mer mangfoldig verdensorden?

I panelet:
Wolfgang Munchau, kommentator i Financial Times
Teija Tiilikainen, direktør ved Finnish Institute of International Affairs
Øyvind Østerud, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo
Møteleder: Sten Inge Jørgensen, journalist i Morgenbladet
Møtet foregår på engelsk.

Se referat fra møtet.

Tirsdag 19. oktober: Norges vei?

Hvilke konsekvenser får de globale maktforskyvningene for Norge? Hvordan kan vi møte utfordringene? Vil en videreføring av EØS-avtalen fremstå som mulig og riktig? Hvilke alternativer står Norge overfor?

I panelet:
Per-Kristian Foss, tidligere finansminister, nå stortingsrepresentant for Høyre
Liv Monica Stubholt, tidligere statssekretær i UD og OED for Senterpartiet, nå direktør i Aker Clean Carbon
Fredrik Sejersted, jusprofessor og leder for EØS-utvalget
Møteleder: Jon Hippe, daglig leder i forskningsstiftelsen FAFO

Om innlederne:

Dominique Moïsi er statsviter og var blant grunnleggerne av Institut Francais des Relations Internationales (IFRI), hvor han fortsatt er seniorrådgiver. Han har samtidig professorater ved College of Europe i Natolin, Warsawa, og Harvard University. Tidligere har Moïsi vært professor ved Institute d’études politiques (Sciences Po) in Paris, hvor Jonas Gahr Støre har studert. Dominique Moïsi er en aktiv samfunnsdebattant, og hans tekster publiseres i blant annet Financial Times, New York Times og Die Welt. Nå er han aktuell med boken Geopolitikk og følelser, som utgis på Pax forlag høsten 2010.

Jonas Gahr Støre er utenriksminister i Norge for Arbeiderpartiet. Han er utdannet statsviter fra Institute d’études politiques (Sciences Po) i Paris, og var ekspedisjonssjef for internasjonal avdeling ved Statsministerens kontor fra 1995–1998. Senere har han blant annet vært stabssjef i Verdens helseorganisasjon (WHO) i Geneve, arbeidende styreformann i Econ analyse og generalsekretær i Norges Røde Kors.

Møteleder Sverre Lodgaard er president i Polyteknisk forening og seniorforsker ved NUPI. Han er statsviter og har tre viktige direktørstillinger bak seg: ved Fredsforskningsinstituttet (PRIO) fra 1987–1992, United Nations Institute for Disarmament Research (1992–1996) og Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) fra 1997–2007. Han er aktuell med boken Nuclear disarmament and non-proliferation: towards a nuclear-weapon free world?

Wolfgang Munchau er kommentator i Financial Times og president i analysebyrået Eurointelligence. Han regnes som en av Europas skarpeste og mest innflytelsesrike penner når det gjelder EU- og finansspørsmål. Munchau har tidligere hatt flere utenrikskorrespondentstillinger for Financal Times og Times of London.

Teija Tiilikainen er statsviter og direktør ved Finnish Institute of International Affairs (tilsvarende det norske NUPI). Hun har flere forsknings- og lederstillinger bak seg ved Universitetet i Helsinki, og var statssekretær i det finske utenriksdepartementet fra 2007–2008. Svært mye av Tiilikainens arbeid har vært europarettet. Fra 2001–2004 var hun prosjektleder for et større EU-initiert forskningsprosjekt knyttet til østutvidelsen av EU, og fra 2004–2007 ledet hun et forskningsprosjekt om hvordan EU har påvirket finsk politikk og administrasjon.

Øyvind Østerud er statsviter, med doktorgrad fra London School of Economics. Han har vært professor i internasjonale konfliktstudier ved Universitetet i Oslo siden 1980. Østerud har skrevet en rekke bøker knyttet til nasjonalstaten og globaliseringen, og fra 1998 til 2003 ledet han den norske makt- og demokratiutredningen. Han var senest redaktør for boken Denationalisation of defence: convergence and diversity, 2007.

Møteleder Sten Inge Jørgensen er journalist i Morgenbladet og har skrevet flere bøker om globalisering. (Bl.a.Vesten mister grepet, 2007 og Globale utfordringer, kommer høsten 2010).

Per-Kristian Foss er stortingsrepresentant for Høyre, og var finansminister fra 2001–2005. Han er gjenvalgt på Stortinget seks ganger siden 1981, og har vært medlem av en rekke utenrikspolitiske delegasjoner og utvalg, blant annet Europautvalget. Fra 2005 til 2009 var han leder for Stortingets råd til Europarådets parlamentariske forsamling.

Liv Monica Stubholt er direktør for Aker Clean Carbon. Hun er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo, og har tidligere arbeidet som forretningsadvokat. Stubholt har vært statssekretær for Senterpartiet to ganger (Utenriksdepartementet og Olje- og energidepartementet). Hun har dessuten en rekke styreverv i større norske bedrifter og organisasjoner.

Fredrik Seiersted er jurist og leder for Senter for europarett ved Universitetet i Oslo. Han er også leder for det regjeringsoppnevnte EØS-utvalget, som skal gjennomgå Norges erfaringer med denne avtalen. Sejersted har tidligere vært ansatt hos Regjeringsadvokaten, og i 2007 prosederte han for EFTA-domstolen om hjemfallsrett av norske vannkraftverk.

Møteleder Jon Hippe er daglig leder i forskningsstiftelsen FAFO og styreleder i A-pressen. Han er utdannet statsviter, og har tidligere vært kommunikasjonsdirektør i Telenor og viseadministrerende direktør i Storebrand. I 2009 ble han oppnevnt som leder av Finanskriseutvalget.

Nyheter

Forslag til Fritt Ords Pris 2025

2. januar 2025

Fritt Ord mottar gjerne forslag til aktuelle kandidater til Fritt Ords Pris.

Filmen «Håpløs mor» om et tabu – Jeg ville bare rømme fra familien min. Nye tildelinger i desember 2024

9. januar 2025

Regissør Bente Johanne Moe og Fotspor Film har fått støtte til dokumentarfilmen «Håpløs mor» om det skambelagte tabuet fødselsdepresjon.
– Filmen skal bidra til større åpenhet, sier Moe.

Her er listen over nye tildelinger fra Fritt Ord i desember 2024, til søknader om kr 100 000 eller mindre.

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.