Minority Rights and Freedom in the 21st Century: Has Multiculturalism failed in Europe?

11. november 2013

Norges Forskningsråd, Fritt Ord og Universitetet i Tromsø inviterer til forelesning med Bhikhu Parekh torsdag 14. november 2013, kl. 14.15–16.00 i auditorium B-1005, HSL-fakultetet, Breivika, UiT.

Bhikhu Parekh er en av vår tids fremste eksperter på immigrasjon, minoriteter og flerkulturell sameksistens. Parekh er født i India og har bakgrunn fra det indiske og britiske utdanningssystemet. Som forsker og politisk filosof har han over flere tiår vært sentral i debatten om multikulturalisme.

Hans bok Rethinking Multiculturalism: Cultural Diversity and Political Theory (2002) har status som en moderne klassiker, og A New Politics of Identity: Political Principles for an Independent World (2008) befestet hans posisjon som en ledende teoretiker på feltet.

Parekh har også engasjert seg i hvordan et moderne flerkulturelt samfunn kan utformes i praksis. I 1998–2000 ledet han “The Commission on The Future of Multi-Ethnic Britain”, oppnevnt av regjeringen. Kommisjonens rapport var med på å legge deler av grunnlaget for den statlige politikken overfor etniske minoriteter i Storbritannia på 2000-tallet.

Mange av de problemstillingene Parekh drøfter, har direkte relevans for norsk samfunnsdebatt og er ekstra interessante i en region med en rik flerkulturell historie. Bhikhu Parekh er professor i politisk filosofi ved University of Westminster. Han har mottatt en rekke æresbevisninger og har siden 2000 hatt sete i det britiske overhuset.

Parekhs forelesning ved UiT Norges arktiske universitet er den fjerde i rekken av 1814-forelesninger. Tidligere har Quentin Skinner, Jan-Werner Müller og Lynn Hunt gjestet henholdsvis UiB, UiO og NTNU. Alle forelesningene i serien er knytter til det sentrale konstitusjonelle begrepet frihet.

Les mer om “Midt i striden om multikulturalisme”: Midt i striden om multikulturalisme
Forelesningen vil bli overført direkte via nett-tv: Direkteoverføring

Nyheter

Forslag til Fritt Ords Pris 2025

2. januar 2025

Fritt Ord mottar gjerne forslag til aktuelle kandidater til Fritt Ords Pris.

Filmen «Håpløs mor» om et tabu – Jeg ville bare rømme fra familien min. Nye tildelinger i desember 2024

9. januar 2025

Regissør Bente Johanne Moe og Fotspor Film har fått støtte til dokumentarfilmen «Håpløs mor» om det skambelagte tabuet fødselsdepresjon.
– Filmen skal bidra til større åpenhet, sier Moe.

Her er listen over nye tildelinger fra Fritt Ord i desember 2024, til søknader om kr 100 000 eller mindre.

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.