– Håper å ta litt av Sundance-opplevelsen til Oslo

13. oktober 2022

– Vi håper å ta litt av Sundance, Veneziabiennalen og dokumentarfilmfestivalen i Amsterdam til Oslo. Det sier filmprodusent og festivalsjef for dokumentarfilmfestivalen Mirage, Racha Helen Larsen. Mirage går av stabelen på SALT i Oslo fra 12. til 16 oktober. 2022 er andre gang festivalen arrangeres.

Nykommeren på dokumentarfilmfestival-himmelen kom på beina i koronaåret i 2021, blant annet med støtte fra Fritt Ords koronamidler. Nå er koronarestriksjonene blitt lagt merke til internasjonalt. 
– I fjor kom det tre internasjonale gjester, nå er det 30, sier Larsen. Det er som kjent mange gode dokumentarfilmfestivaler i verden – blant dem Sundance (Utah), Veneziabiennalen, Cph:Dox (Danmark), DOC NYC (New York) og International Documentary Film Festival Amsterdam. 
– Vi syntes det var synd at kvalitetsfilm som vises på festivaler og vinner priser aldri når et større publikum, og det er så mye bra dokumentarfilm som fortjener å bli satt opp på kino og bli tilgjengelig for publikum her hjemme i Norge, forklarer Larsen. 
– Filmene vi har valgt ut, har allerede vunnet priser i utlandet. Det er høy kvalitet. Du kan godt si det er en «best of» av mye av det internasjonale, og det er unikt i Norge, sier hun. 
 
Filmutvalget 
Av 26 lang-dokumentarfilmer er hele 22 norgespremierer. Det gjelder også trekkplasterfilmen Formørkelsen av regissør Nataša Urban, som vises torsdag. Med en solformørkelse i 1999 som bakteppe dykker filmen inn i Jugoslavias mørke fortid, som stadig hjemsøker også dagens Balkan. Filmen har allerede stukket av med noen av de gjeveste internasjonale prisene og er nominert til European University Film Award sammen med filmer på europeisk toppnivå.  
– Vi er stolte av å vise Natašas film, sier Ingvil Giske i Medieoperatørene, som har produsert filmen (for øvrig med støtte fra blant andre Fritt Ord). Giske deltok også i fjor, og synes Mirage har vært en suksess så langt. 
– De har et veldig bra utvalg av filmer, og tar dokumentarfilm som kunst på alvor. Jeg håper folk kommer i store tall, det er virkelig noe annet å se disse filmene på kino, sier hun. Og sammen med andre. For Mirage legger vekt på at det ikke bare handler om å se film, men hvordan. Noen filmvisninger skjer i hengekøyer, en av dem til og med i en sauna!

Skjermbilde 2022 10 12 kl. 11.22.05

 
Scene for å møte folk
Og først og fremst er det tanken fra arrangørene å lage en scene der publikum kommer tett på skaperne av «den kompromissløse dokumentarfilmen» – også de som «tester grensene for hva en dokumentarfilm kan være». Blant mange som kommer, er regissør Zaynê Akyol og filmfotograf Arshia Shakiba fra filmen Rojek, som handler om IS-kvinner i fangeleirer og den feilslåtte fantasien om et kalifat.  
Ikke minst holdes en live masterclass – det nye buzz-ordet for tiden –  i filmfoto av ingen ringere enn den verdensberømte og dobbelt-Oscar-vinnende filmfotograf Sir Roger Deakins. Deakins er kjent for blant annet Blade Runner 2049, Fargo, O Brother, Where Art Thou?, A Beautiful Mind, Skyfall og 1917. Han er 15 ganger nominert til Oscar, og skal i Oslo selv dele ut festivalens pris – MIRAGE Cinematography Award.
Masterclassen som ble fullbooket nesten umiddelbart, er et eksempel på det Giske kaller et solid «industriprogram», Mirage Professional, og at Mirage dermed byr på mye, ikke bare for publikum, men også for bransjen selv. 

107mothers still primary02

 
Uten meter og monterte seter
Larsen og hennes mann, regissør og filmfotograf Egil Håskjold Larsen, er drivkreftene bak festivalen. De fikk ideen i 2020 og arrangerte første festival i en nedstengt by høsten 2021. Festivalåpningen falt dagen før Oslo gjenåpnet etter nok en nedstengning. 
– Det var et slit å planlegge med alle tenkelige restriksjoner, sier Larsen. 
– Vi planla stor fest i hele Vega, men måtte ha en plan B, C og D hele tiden.
Nå gjentar de bragden fra i fjor, uten begreper som «meteren» og «fastmonterte seter». Årets utfordring er faktisk det motsatte – effekten av to års «kulturtørke». 
– Plutselig skal «alle» få til noe, og så er det mangel på tekniske folk og kamp om tilskuddene, sier  Larsen. 
På det siste punktet var Fritt Ord viktig, både i fjor og i år. 
– Festivalen kunne ikke blitt til uten. Det er mange internasjonale kolleger som misunner Norge å ha en slik institusjon, sier hun. 

The eclipse 5

Høydepunkter
Av høydepunkter hun vil trekke frem, er åpningsaften, som var onsdag, med stumfilmkonsert der musikere spiller live, en film der seeren opplever hvordan det er å være høy på khat, De Humanis Corporis Fabrica, der seeren på mange vis opplever hvordan det er å være lege, og filmen om studentopprør i India, A Night of Knowing Nothing
– Det er også det spesielle prosjektet Terra Femme, der filmskaper Courtney Stephens fra USA kommer for å gjøre live narration . Hun bruker egen fortellerstemme i salen til sin fantastiske film laget av filmopptak fra glemte kvinnelige oppdagelsesreisende tatt på deres reiser fra 1920-tallet til 1950-tallet, sier Larsen, Dette er fulgt av en samtale om «the colonial gaze». 

Fakta: 
 
MIRAGE internasjonale filmfestival finner sted på SALT i Oslo 12.-16. oktober. Fritt Ord har støttet Mirage 2022 med 500 000 kroner.

Nyheter

Skjermbilde 2022 11 23 kl. 02.49.22

– Shabana blir dokumentar-TV-serie. Nye Fritt Ord-tildelinger i oktober

27. november 2022

Fritt Ords større, ordinære tildelinger til i oktober gikk til et vell ulike prosjekter, blant dem en dokumentarserie om Shabana Rehman.

310855703 7293706317330836 6402539707896006049 n

Nye tildelinger i oktober 2022: Ny medieplattform på venstresiden.

18. november 2022

Fritt Ord har i oktober tildelt journalistikk-midler til Manifest Media for å bygge en «digital medieplattform til venstre for midten i norsk politikk» og dermed øke mediemangfoldet. I samme tildelingsrunde i 2022 støttes internasjonal gravejournalistikk, lokaldebatt i Valdres og alt fra tegneserier til sport, russisk påvirkning i Norge, kjærlighet og dekolonisering.

Ruth nordic black ingrid fadnes 172

Nye tildelinger i september

7. november 2022

Fritt Ords bevilgninger i september (mindre søknadssaker) gikk til rundt hundre ulike prosjekter – både bøker, dokumentarer, teaterforestillinger, debatter, utstillinger og seminarer. Blant dem er en forestilling om sangeren Ruth Reese på Nordic Black Theatre og et manus fra dramatiker Monica Isakstuen.

Skjermbilde 2022 10 27 kl. 13.56.22

Pressens 22. juli-dekning – Ble det for mange bilder av rosetog og for få bilder av døde ungdommer?

28. oktober 2022

– Kanskje ble det lettere å overse terroren når vi bare fikk bilder av rosetog i mediene og for få bilder av døde ungdommer fra Utøya. Det sa generalsekretær i Norsk Redaktørforening Reidun Kjelling Nybø da hun kommenterte Retrievers nye rapport om 22. juli-dekningen. Redaktørstyrte norske medier har latt være å publisere de mest dramatiske fotografiene tatt på Utøya.