Kampen for å være Inuk. Nye tildelinger juni 2024

27. juni 2024

Illustratør Sofie Inuk Edelfelt Borritsø skriver tegneserieroman. Filolog Kristin Fridtun skriver om å «Bli butch!» og guttejenter og traktorlesber. NRK-journalist Rima Iraki skriver om sin palestinske families flyktningehistorie. Regissør Turid Rogne lager film om portrettfotografier fra fylkesarkivet i Møre og Romsdal og Kari Anne Moe lanserer film om «P3-Mina» som nå driver Røverradion, med folk i fengsel. Anna-Sabina Soggiu skriver om klassereise og Norge får sin første ukrainske grammatikk. Se nye tildelinger i juni.

Tegner og illustratør Sofie Inuk Edelfelt Borritsø får støtte til manusutvikling av den grafiske romanen «Kampen for å være Inuk», en selvbiografisk grafisk roman tegnet og skrevet av henne selv. Hun er selv inuitt og har familie fra Grønland. Støtten går til arbeid med storyboard og reiser til Grønland, Danmark og Nord-Amerika.

– Selv om jeg er protagonist, skal ikke boka handle om meg. Den handler om generasjonstraumer, om inuitt-kultur og grønlandsk kulturarv. Den forteller en grunnleggende menneskelig historie som mange vil kunne kjenne seg igjen i uavhengig av kulturell tilhørighet: å ikke høre til og stå med et bein i to kulturer og om å tørre å være seg selv, sier hun.

Manuset bygger på en datter, en mor og en mormor, men strekker seg tilbake til den danske kolonisering på 1600-tallet og bruker visuelle elementer fra grønlandsk mytologi som fortellingen om «Havets Mor»..

Navnet Inuk, forteller forfatteren, betyr menneske. Navnet Sofie måtte legges til fordi den danske kirke i 1993, da hun ble født, ikke tillot navnet Inuk. Derav tittelen på boka.

Forlaget er Aschehoug. Utgivelse i 2025.

– Det min stemme representerer, har fått lite spillerom i det norske ordskiftet, sier Borritsø.

Smakebit av boka.

Når guttejenter vokser opp
Filolog og forfatter Kristin Fridtun får støtte til boken «Bli butch! Ein lovsong om gutejenter, traktorlesber og ymse mannhaftige kvinnfolk før og no». Fridtun har skrevet flere bøker om kjønn, kultur og språk og nå kommer altså en om kvinnelig maskulinitet.

Med utgangspunkt i det relativt nøytrale ordet «guttejente» utforskes betegnelsene guttejenter får når de blir store: mannhaftig, mannedame, butch og traktorlesbe.
bq. – Ingen kaller seg vel mannedame eller mannekvinne, sier forfatteren.

– Hvis det skal bli lettere å være guttejente, også opp gjennom tenårene, må statusen til voksne maskuline kvinner heves, og rommet for kjønnsoverskridende adferd og uttrykk må utvides enda mer.

Boka blir illustrert av Jenny Jordahl. Forlaget er Samlaget.

Kristin Fridtun.

Drømmen om klassereisen
Anna-Sabina Soggiu har fått støtte til manusutvikling av boken «Drømmen om klassereisa». Den fortsetter i samme spor som forfatterens forrige bok «Vi fattigfolk», om hennes oppvekst i en lavinntekstfamilie på Tøyen på 1980-tallet.
Som sosialarbeider i Oslo har hun også lang erfaring med andre fattige og nå har hun doktorgrad i helsearbeid. Hvem er «den fattige», og hvordan har samfunnets syn på fattigdom endret seg gjennom tidene? Det er blant spørsmålene den nye boka søker svar på.

– Ideen kommer etter samtaler jeg har hatt på min bokturné med ulike lesere, medier og debattanter, ikke minst andre folk som erfart fattigdom personlig, sier hun.

– Som samfunn har vi konstruert narrativer om fattigfolk, med et tidløst preg og fratar individuelle forskjeller.

– Vi fattigfolk er enten brautete og ter oss dårlig i finere lag, eller så er ideene om oss romantiske som i Charlie og sjokoladefabrikken eller Dickens julefortelling, der de fattige bare er snille og deler av det lille de har, sier hun.

Bokas innramming er hennes morfars reise til Norge som arbeidsinnvandrer på 1960-tallet. Forlaget er Manifest.

Anna-Sabina Soggiu.
Anna-Sabina Soggiu. Foto: Jonas Mailand

Mina og røverne lanseres i høst

Fuglene AS har fått støtte til formidling og lansering av dokumentarfilmen «Mina og røverne». Dokumentaren handler om Mina Hadjian, primus motor bak Røverradion. «Mina og Røverne». Som «Mina and the Radio Bandits», hadde filmen internasjonal premiere på CPH:DOX våren 2024. I Røverradioen er straffedømte med som journalister og programledere – mens de fremdeles sitter inne. Programmet sendes på P2 og som podkast.

Mina var tidligere kjent for radioprogrammet «Mina» som gikk på NRK P3. Som filmskaperne selv sier, så «snakker hun rett fra levra, men viser samtidig stor varme og omsorg for mennesker». Dette har vært en av grunnene til Røverradioens suksess. Den har titusenvis av faste lyttere og er den eneste fengselsradioen i verden som sendes fast på en riksdekkende statskanal utenfor murene.

Regi har Kari Anne Moe, som tidligere har laget «Pøbler» og «Til ungdommen». Filmen får Norgespremiere under Oslo Pix og kommer på kino 6. september.

I 2020 støttet Fritt Ord «Mina og Røverne» med kr 150 000 i 2022 med produksjonsstøtte kr 300 000.

Her kan du se traileren

Mina og røverne kommer på kino til høsten.

Dokumentar basert på portrettfotografier

Aldeles AS har fått støtte til produksjon av dokumentarfilmen «Dette var deg». Regissør og manuserforfatter Turid Rogne står bak. Filmen handler om fotografi i våre liv basert på et utvalg historier og fotografer fra Sunnmøre. Rogne ønsker å skildre «korleis vi går til fotograf og forevigar oss sjølve og våre kjære for å fryse augneblinkar av livet» og vil med filmen skape «ei poetisk tidsreise som utforskar portrettfotografiet si meining og rolle både for den enkelte og i samfunnet». Filmen er, skriver de selv «eit flettverk av livshistorier, minne og anekdotar om alt frå hårsveisar og mote til kjærleik, skam, sorger og gleder, tap og sigrar». Portrettene kommer fra en håndfull portrettfotografer på Sunnmøre og deres arkiv. De eldste er fra Martin Velle og Olav Lystad som arbeidet fra 1930-tallet til 1990-tallet, og som nå er arkivert på Fylkesfotoarkivet i Møre og Romsdal. De nyeste bildene er fra Marta Lystad og Ma Ortiz som er portrettfotografer i Ørsta i dag. Filmen er tenkt lansert i 2026.

Fra filmen "Dette var deg". Et portrettfoto tatt av Ingeborg Lystad. Gjengitt med tillatelse.

Ukrainsk – en innføring
Professor i russisk ved UiT Norges Arktiske Universitet Tore Nesset har i samarbeid med den ukrainske lingvisten Yuliia Palii fått støtte til manusutvikling av boken «Ukrainsk – en kort innføring». Nesset understreker at ukrainsk har blitt neglisjert av norske slavister. Ved slutten av året venter Norge å huse 100 000 ukrainere.

– Det er direkte pinlig at norske fagfolk ikke har gjort mer for å fremme kunnskap om ukrainsk.

«Ukrainsk – en kort innføring» representerer et lite, men viktig bidrag til å bygge opp norsk fagkompetanse i ukrainsk, sier Nesset om prosjektet.

Målgruppen er alle som ønsker å lære ukrainsk, og spesielt norske og nordiske universitetsstudenter som studerer språket. På sikt tenker forfatterne at boken blir relevant for barn med ukrainske foreldre som vokser opp i Norge når de blir større.

Vil du ha en smakebit av språket? På ukrainsk blir tittelen: Українська мова: короткий вступ. Forlaget er Novus.

Yuliia Pali og Tore Nesset Foto: Chr. Halvorsen.

Andre prosjekter og liste

NRK-journalist Rima Iraki har fått støtte til manusutvikling av boken med arbeidstittel «Min flukt». En fortelling om palestinske flyktninger i Norge. Forlaget er Kagge.

Her kan du se ordinære søknader om mer enn 100.000 kroner som fikk tildeling i juni 2024

  • 7×7 – Horizontal Russia, “House Keys” // Regional bloggers support, kr 150 000
  • Aldeles AS, produksjon av dokumentarfilmen “Dette var deg”, kr 200 000
  • Aldeles AS, lansering av dokumentarfilmen “De rettsløse”, kr 100 000
  • Anders Sømme Hammer, produksjon av dokumentarfilmen “Kampen om Taiwan og Hongkong”, kr 200 000
  • Andreas Breivik, Kritikerstipend, kr 250 000
  • Anna-Sabina Soggiu, manusutvikling av boken “Drømmen om klassereisa”, kr 100 000
  • Anne Gunn Halvorsen, manusutvikling av boken “Alt internett har gitt meg”, kr 125 000
  • Anne Kari Hinna, manusutvikling av bok om Trond Mohn, kr 100 000
  • Arabisk Filmfest, Arabisk filmfest 2024, kr 100 000
  • Arctic Pride AS, Barents Pride 2024 – Menneskerettighetsnettverk, kr 50 000
  • Bergen internasjonale filmfestival, BIFF skoleprogram 2024, kr 100 000
  • Bergen internasjonale filmfestival, BIFF Checkpoints 2024, kr 100 000
  • Birger Emanuelsen, manusutvikling av boken “Gutter som oss. Bekjennelser fra en alfahann”, kr 125 000
  • Bjørn-Owe Holmberg, utvikling av dokumentarfilmen “Døden på vidda”, kr 100 000
  • Bookea Vulkanisterna AS, utgivelse av boken “En varslers undergang” av Per-Yngve Monsen, kr 40 000
  • Carl Alfred Dahl og Torun Støbakk, manusutvikling av boken “Din digitaliserte helse – fra Eventyrland i USA til fakkeltog i Norge”, kr 120 000
  • Chr. Michelsens Institutt, Afghanistanuka 2024, kr 100 000
  • Curry Film as, utvikling av dokumentarfilmen “Jenta fra Kvaløya – Udyret fra Paris”, kr 100 000
  • Dagens Perspektiv, Norsk journalistikk: Artikkelserien “Støtte- og subsidiesamfunnet”, kr 120 000
  • Eirik Brekke, utgivelse av fotoboken “The Plateau – Images from Hardangervidda”, kr 50 000
  • Eirik Kvindesland, manusutvikling av boken «Iran og Israel: Gamle venner, nye fiender», kr 100 000
  • Fenris Film, produksjon av dokumentarfilmen “Et helvete uten like”, kr 200 000
  • Filmfest Trondheim AS, Kosmoramas skolevisninger for VGS og ungdomstrinnene i 2025, kr 100 000
  • Final Cut for Real Norway, co-produksjon av dokumentarfilmen “Podium (You Have Three Minutes)”, kr 150 000
  • Flink Pike AS, podkasten “Mysteriet Hilma” om kunstner Hilma af Klint, kr 40 000
  • Florø vgs. og Førde vgs., Tett på kildene: Korleis finne fram i informasjonsjungelen?, kr 50 000
  • Folk Film AS, co-produksjon av dokumentarfilmen “Hope against Hope”, kr 100 000
  • Forfattersentrum, Norsk, Trondheim friby 20 år – markering, kr 60 000
  • Frederick Kjensmo, “FAREN MIN: En feelgood-forestilling om en sønn – og en pappa med demens”, kr 50 000
  • Frode Molven, manusutvikling av boken “Nathalies reise” om Nathalie Lubowidsky, kr 75 000
  • Fuglene AS, formidling og lansering av dokumentarfilmen “Mina og røverne”, kr 100 000
  • Geir Ramnefjell, manusutvikling av boken “Klimakrigen – om konflikten mellom natur og klima”, kr 125 000
  • Guri Hjeltnes, manusutvikling av boken “Hva visste regjeringen?”, kr 125 000
  • Human Rights Human Wrongs AS, Human internasjonale dokumentarfilmfestival 2025, kr 300 000
  • Hvitsten Salong, arrangementsrekken “Hvitsten Art Haven”, kr 50 000
  • ICORN International Cities of Refuge Network, “Frihetsuka – Arts of Democracy”, kr 100 000
  • Ingar Sletten Kolloen, manusutvikling av boken “Etter krigen. Vi hadde så mange drømmer”, kr 50 000
  • Ingeborg Rygh Hjorthen, manusutvikling av boken “Storspionen Gunvor”, kr 100 000
  • Integral film, produksjon av dokumentarfilmen “Dette er ikke et eple”, kr 200 000
  • Ivar Dale, manusutvikling av boken “Farvel, uvaskede Russland: Reiser 1998-2022”, kr 100 000
  • Janine Stenehjem, manusutvikling av boken “Usedvanlig innsikt: språklig intelligens utover ord”, kr 100 000
  • Jannik Abel, “Back to the table” – et sosialt-relasjonelt dialogprogram, kr 50 000
  • John Færseth, manusutvikling av boken “Georgia på randen”, kr 150 000
  • Katrine Relander, manusutvikling av bok om selvmord, kr 100 000
  • Kristina Quintano, Fluktfestivalen 2024, kr 100 000
  • Kristin Fridtun, boken “Bli butch! Ein lovsong om gutejenter, traktorlesber og ymse mannhaftige kvinnfolk før og no”, kr 125 000
  • Kultura Liberalna Foundation, Kultura Liberalna weekly in 2024-2025, kr 200 000
  • Kunstbokhandelen AS, “Kunst og krig: Albert Jærns dagbok” – formidlingsprosjekt for unge, kr 75 000
  • Laterna Magica/Paul Roestad, produksjon av dokumentarfilmen “Mann med gitar” om Jan Eggum, kr 150 000
  • Litteraturhuset i Skien, Litteraturhuset i Skien h2024 og v2025, kr 200 000
  • Magnus Lysberg og Harald Stolt-Nielsen, manusutvikling av boken “Bakmannen”, kr 150 000
  • Maren Agdestein, manusutvikling av boken “Mammahjerte FTW. Gaming på alvor”, kr 100 000
  • María Alejandra Gatti, symposium tilknyttet kunstverket “re-(t)exHile”, kr 50 000
  • MiA – Museene i Akershus, “Samfunnsaktøren Arne Garborg” – arrangementsrekke, kr 50 000
  • Motforestillinger (MOFO), oppdatert oppsetning av “Revolusjonens løfte – vitnesbyrd fra palestinske kunstnere”, kr 50 000
  • Motlys AS, utvikling av dokumentarfilmen “Øyenvitne” om Harald Henden, kr 150 000
  • Movies on War AS, Movies on War 2024, kr 200 000
  • Museum of Contemporary Art NGO (MOCA NGO), “WAA: Memory space for reflecting on the Future”, kr 150 000
  • NOAS Norsk organisasjon for asylsøkere, markering av NOAS 40 år, fagprogram, kr 50 000
  • Nordnorsk Kunstnersenter, Lofoten Internasjonale Kunstfestival – LIAF 2024 – Gnistsambandet, kr 50 000
  • Odd Karsten Tveit, boken “Jakten på Den røde prinsen. Israel-Palestina – fra skyggekrig til folkemord”, kr 125 000
  • Oddrun Midtbø, manusutvikling av boken “Lobotomert. Skamplett i norsk psykiatrihistorie”, kr 100 000
  • Oppheim Film Production AS, produksjon av den satiriske true-crime-dokumentaren “Mørke skyer”, kr 200 000
  • Oslo/Fusion Internasjonale Filmfestival, OsloFusion 2024: “Ytringsfrihet uten grenser: Skeive rettigheter og eksiltilværelsens kamp”, kr 50 000
  • Øystein Milli, manusutvikling av boken “Mafiaen fra nord”, kr 125 000
  • Palestinakomiteen i Norge, “Palestinapodden”, kr 50 000
  • Raftostiftelsen, arrangementer i tilknytning til Raftoprisen 2024, kr 300 000
  • Rima Iraki, manusutvikling av boken “Min flukt”, kr 150 000
  • SANT OG USANT AS, co-produksjon av dokumentarfilmen “Kunsten å ikke vite” / “The Art of not Knowing” om Jonathan Lomar, kr 150 000
  • Sigrid Elise Strømmen, Kritikerstipend, kr 250 000
  • SKRIFTENSPEILET AS, Fredssamtaler – åpne samtaler og podkast, kr 75 000
  • Snake Oil MediaAS, ytterligere støtte til utvikling/produksjon av dokumentarfilmen “Grenser”, kr 150 000
  • Sofie Inuk Edelfelt Borritsø, manusutvikling av den grafiske romanen “Kampen for å være Inuk”, kr 100 000
  • Stein Arne Hove, manusutvikling av sakprosategneserien “Adoptert liv” i samarbeid med Eva Sørlie, kr 125 000
  • Stiftelsen Bjørnsonfestivalen, Bjørnsonfestivalen 2024, kr 275 000
  • Stiftelsen Christianssand Protestfestival, Protestfestivalen 2024, kr 250 000
  • Stiftelsen Internasjonal Studentfestival i Trondheim, dialogprosjekt under studentfestivalen ISFiT 2025, kr 75 000
  • Stiftelsen Kunstnernes Hus, 3-årig filmsatsing – program for 2024, kr 300 000
  • Stiftelsen Manifest Media, Norsk journalistikk: Podkastprosjektet “Boligmarkedets urettferdighet”, kr 75 000
  • Stiftelsen Oslo World Music Festival, Oslo World 2024 – seminarprogram, kr 150 000
  • Sumaya Jirde Ali, manusutvikling av boken “Om kamp, om kjærlighet”, kr 75 000
  • Sumaya Jirde Ali, manusutvikling for monologforestillingen “En langsom død”, kr 75 000
  • SUSANNASONATA AS, musikkteateroppsetningen “Jeg vil hjem til menneskene”, kr 100 000
  • Ten Thousand Images AS, co-utvikling av den animerte dokumentarfilmen “Avoidance”, kr 75 000
  • Tiril Ellingsen Thue, Zhanna Gladko ved Ultimafestivalen, kr 60 000
  • Tore Nesset, manusutvikling av boken “Ukrainsk – en kort innføring”, kr 75 000
  • Tove Gravdal, manusutvikling av “Kompromisset – en biografi om Trygve Lie”, kr 125 000
  • Transcultural Arts Production (TrAP), Norsk journalistikk: “10 undersøkelser av Baba”, kr 50 000
  • Transform, “Underrapportert virkelighet” – Transform-festivalen 2024, kr 75 000
  • Trollfilm AS, produksjon av den kunstneriske, animerte dokumentarkortfilmen “Sadhana”, kr 75 000
  • True Stories Production AS, utvikling av dokumentarfilmen “This too Shall Change”, kr 100 000
  • Ullensvang kommune, Litteratursymposiet i Odda, Litteratursymposiet i Odda 2024: Drama, kr 175 000
  • Ultima Oslo Contemporary Music Festival, Ultima 2024: “Stemmer, territorier og endring”, kr 75 000
  • Untold Stories AS, produksjon av dokumentarfilm om De hvite bussene, kr 100 000
  • UpNorth Film AS, produksjon av dokumentarfilmen “Å kjempe mot vindmøller”, kr 200 000
  • Vereinigung für die Demokratie e.V. (VD),Vereinigung für die Demokratie e.V. (VD), Strengthening & Maintaining Independent Media in Azerbaijan, kr 200 000
  • Whistleblower & Source Protection Program (WHISPeR), Whistleblower & Source Protection Program at ExposeFacts, kr 150 000

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.