Olivia Arthur og Eugene Richards: Fotografiet og virkemidlene

10. mars 2016

Fritt Ord og Norwegian Journal of Photography (NJP) inviterer til seminar med fotografene Olivia Arthur og Eugene Richards torsdag 10. mars 2016 kl. 17.00–20.00 i Uranienborgveien 2, Oslo.

Hvor viktige er andre kilder enn bildene når fotografer jobber med prosjekter? Hvordan integreres video, lyd og tekst i komplekse historier? Og hvordan kan andre former for kommunikasjon være med på å fremheve fotografiene?

Magnum-fotografen Olivia Arthur vil snakke om sin fotografiske prosess, og om hvor betydningsfullt hun synes det er å integrere tekst i sitt arbeid med fotobøker. Hun vil særlig fokusere på arbeidet hun gjorde i forbindelse med de to bøkene Jeddah Diary (2012) og Stranger (2015). Jeddah Diary, som er en reise inn i kvinners verden i Saudi-Arabia, reflekterer hvor tett Olivia Arthur kommer inn på sine hovedpersoner og hvilke forbindelser hun utvikler sammen med dem. Hennes andre bok, Stranger, er et portrett av det moderne Dubai sett fra perspektivet til en som har overlevd et skipbrudd. Det er en leken fortelling om en by som alltid synes å strekke seg mot fremtiden, og som har en tendens til å overse lærdommer fra fortiden.

Eugene Richards – Dorothy's ruby slippers (Lehi, Arkansas, 2010)

En av verdens mest anerkjente dokumentarfotografer, Eugene Richards, vil gi oss en oversikt over sine bokprosjekter fra 1973 frem til i dag. Temaene spenner fra livene til lutfattige bønder i amerikas sørstater til USAs narkotikakriger og de menneskelige konsekvensene av krigen i Irak. Richards vil vise flere multimediehistorier og kortfilmer. Tidlig i karrieren begynte Eugene Richards å skape audiovisuelle uttrykk som en måte å kommunisere på hinsides fotoboken og kunstgalleriet. Det siste året har han fotografert og regissert to filmer som vil bli vist for første gang i Fritt Ord. The Story of Our Lives forteller om de siste dagene til en alvorlig syk forfatter som har som sitt siste ønske å publisere en poesibok. Richards’ seneste film, The Rain Will Follow, produsert med støtte fra Fritt Ord, handler om livene til nordmenn som forlot sitt hjemland for mer enn hundre år siden for å slå seg ned i det barske og forblåste prærielandskapet i Nord-Dakota. Filmen forteller historien om 90 år gamle Melvin Wisdahl, en bonde og krigsveteran fra den andre verdenskrigen, som i dag bor på et pleiehjem hvor han lever et indre liv fylt med bilder av krig, tap og kjærlighet til sin ungdoms landskap i Nord-Dakota.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.