Øremerkede midler til norsk journalistikk

10. mai 2019

Stiftelsen Fritt Ord bevilger inntil 25 millioner kroner årlig i fire år til journalistikkprosjekter. Satsingen på totalt 100 millioner kroner har tittelen Norsk journalistikk.

Stiftelsen Fritt Ord har lenge hatt medier og journalistikk som et av kjerneområdene. I den krevende situasjonen mediene og dermed hele offentligheten nå er inne i, ønsker vi å satse ytterligere for å legge til rette for og å støtte kvalitetsjournalistikk på flere områder.

Utlysningen har seks søknadsfrister gjennom året og skal løpe over fire år. Neste frist er 10. mai 2019 kl. 15.00. Søknader leveres i Fritt Ords søknadssenter.

Krav til søknaden
Satsningen er tematisk helt åpen. Journalistene, redaktørene og de redaksjonelle miljøene kan fritt utforme sine søknadsprosjekter når det gjelder temavalg og innhold. Stiftelsens mål er å være med på å muliggjøre prosjekter som kan bli viktige i samfunnsdebatten og for flest mulig borgere.

Prosjektene skal ha allmennheten som målgruppe. Søkerne kan bruke en hvilken som helst publiseringsplattform, og kan gjerne være multimediale. Alle frie, redaktørstyrte publikasjoner med norske mediebrukere som målgruppe kan søke. Søkerne kan være redaksjoner eller enkeltpersoner, men all støtte skal brukes av navngitte enkeltpersoner. Vi er åpne for nye former for samarbeid mellom flere redaksjoner/journalistiske miljøer, og frilansere med publiseringsavtale er spesielt velkomne som søkere.

Vi ønsker i høyest mulig grad å støtte det konkrete arbeidet med innhold som skal publiseres, og støtter i mindre grad driftskostnader, tekniske utviklingsprosjekter, intern kompetanseheving og innkjøp av utstyr.

Vi ber om at søkere sender inn en mest mulig konkret prosjektskisse på 3-5 sider. Prosjektskissen skal inneholde en fremdriftsplan, en innholdsbeskrivelse (f.eks. i form av en artikkeloversikt eller publiseringsplan) og en oversikt over prosjektmedarbeidere med fem linjer CV for hver. Vi ber også om et vedlegg som inneholder opplysninger om andre finansieringskilder, egeninsats og samlet prosjektbudsjett.

Som frilanser bes du om å legge ved en kort bekreftelse på publiseringavtale og honorarnivå fra redaksjonen(e) som skal publisere prosjektet. Merk at en bevilgning er ment som et tillegg til honorar, og at det at du mottar midler fra Fritt Ord ikke kan brukes til å nedjustere nivået på honoraret du mottar.

Merk søknaden «Norsk journalistikk» i tittelfeltet.

For søknadsveiledning, ta gjerne kontakt med våre saksbehandlere:

Tonje Olsrud, telefon 23014642
Hanne Vorland, telefon 23014640
Elin Lutnæs, telefon 23014649
Ingvild Bjerkholt, telefon 23014648

Eventuelt Knut Olav Åmås, direktør (e-postadresse: knut.olav.amas@frittord.no)

I tillegg til midlene satt av til Norsk journalistikk kommer bevilgninger til sentrale, journalistikkrelaterte områder som dokumentarfilm, dokumentarfoto og journalistisk sakprosa. Disse fortsetter som viktige prioriteringer for Fritt Ord i de ordinære søknadsrundene og faller ikke innunder denne ordningen. Ta kontakt dersom du har spørsmål knyttet til dette.

  • Se her for oversikt over de rundt 200 prosjekterne som har fått støtte under ordningen Kvalitetsjournalistikk i en ny tid – 2015-2017, stiftelsens forrige journalistikksatsing.
  • Lenke til pressemeldingen om satsingen fra september 2017.

Nyheter

Filmen «Håpløs mor» om et tabu – Jeg ville bare rømme fra familien min. Nye tildelinger i desember 2024

9. januar 2025

Regissør Bente Johanne Moe og Fotspor Film har fått støtte til dokumentarfilmen «Håpløs mor» om det skambelagte tabuet fødselsdepresjon.
– Filmen skal bidra til større åpenhet, sier Moe.

Her er listen over nye tildelinger fra Fritt Ord i desember 2024, til søknader om kr 100 000 eller mindre.

Forslag til Fritt Ords Pris 2025

2. januar 2025

Fritt Ord mottar gjerne forslag til aktuelle kandidater til Fritt Ords Pris.

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.