Politisk økonomi etter finanskrisen

4. september 2009

Finanskrisen høsten 2008 fikk Frankrikes president Sarkozy til å erklære at tiden var inne for å redefinere kapitalismen. Dronning Elizabeth spurte hvorfor ingen økonomer så krisen komme. Ett år senere er børsene på bedringens vei, men spørsmålene om krisens årsak og markedsøkonomiens fremtid gjenstår.

Fritt Ord og Polyteknisk forening inviterer til debattmøtene – ”Økonomene og finanskrisen”, ”Globale maktforskyvninger”, “New deal eller stø kurs?” – tirsdagene 6., 13. og 20. oktober 2009, kl. 19.00–21.00, i Litteraturhuset, Wergelandsveien 29, Oslo. Påmelding.

Første møte: Tirsdag 6. oktober
Økonomene og finanskrisen

Da finanskrisen eksploderte høsten 2008, fikk økonomisk teori og særlig den markedsliberalistiske retningen gjennomgå. Hvordan står klassikerne og nyklassikerne seg etter krisen?

Foredrag: Victor Norman, professor i økonomi, Norges Handelshøyskole

Panel:
Einar Lie, professor i økonomisk historie, Universitetet i Oslo
Sofie Mathiassen, politisk redaktør i Dagens Næringsliv

Møteleder: Maria Reinertsen, Morgenbladet

Andre møte: Tirsdag 13. oktober
Globale maktforskyvninger

Debatt om maktforskyvinger mellom stat og marked, arbeid og kapital, Vesten og resten, nasjoner og overnasjonale organer i kjølvannet av finanskrisen.

Innledninger og paneldebatt ved:
Erik Reinert, professor ved University of Tallin og medlem i Finanskriseutvalget
Martin E. Sandbu, lederskribent i Financial Times og professor ved Wharton School of Business
Sten Inge Jørgensen, journalist i Morgenbladet, forfatter av Vesten mister grepet

Møteleder: Maria Reinertsen, Morgenbladet

Tredje møte: Tirsdag 20. oktober
“New deal” eller “stø kurs”?

Hva har Norge lært av finanskrisen? I motsetning til børskrakket i 1929 utløste kredittkrisen høsten 2008 verken en konkursbølge i banksektoren eller massearbeidsledighet.

Viser dette at vi tross alt har organisert økonomien ganske godt og kan fortsette som før? Eller bør erfaringene fra krisen sende oss ut på leting etter et mer bærekraftig samfunn?

Kalle Moene, professor i samfunnsøkonomi ved Universitet i Oslo, leder for Centre of Equality, Social Organization, and Performance (ESOP)
Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebankgruppen
Ådne Cappelen, forskningsdirektør i Statistisk Sentralbyrå
Camilla Bakken Øvald, initiativtager til Radikalt økonominettverk
Torbjørn Røe Isaksen, redaktør i Minerva, forfatter av Høyre om!
Magnus Engen Marsdal, utreder i tenketanken Manifest, forfatter av FrP-koden

Møteleder: Maria Reinertsen, Morgenbladet

Nyheter

UngYtring 2030: – Demokratiet trenger unge stemmer!

28. april 2025

Hvorfor er det stadig flere unge som kvier seg for å si det de mener?  Tirsdag 29. april lanseres den nasjonale satsingen Ung Ytring 2030. Prosjektet skal samle og dokumentere unges egne erfaringer med å ytre seg gjennom regionale råd og presentere konkrete tiltak.

Programleder Sigrid Sollund i radiointervju, 23. januar 2020.

100 år med radiostemmer i de tusen hjem

21. april 2025

Vi markerer at norsk radio har eksistert i 100 år og ser fremover. Bli med på seminar med kringkastingssjefen, radioveteraner og et knippe forskere, historikere og foredragsholdere som til sammen gir et utfyllende bilde av norsk radio 1925–2025.

Tid og sted:
29. april 2025 kl. 13.00-17.00
Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo.

Utlysning: Tilskudd til litteraturformidling i bibliotekene, 2025–26 

LITTERÆR BEREDSKAP



13. april 2025

Den rivende utviklingen av ny teknologi og sosiale medier har de senere år redusert vår evne til konsentrasjon og fordypende lesning. Samtidig står demokratiet, ytringsfriheten og den kritiske tenkningen under press fra autoritære strømninger. Bibliotekene spiller i en slik situasjon en vesentlig rolle for å opprettholde lesekompetanse, kunnskap og demokratisk dannelse.

Utlysning: Fritt Ords kritikerstipend 2025-2026

9. april 2025

Stiftelsen Fritt Ord utlyser 12 stipender à 250 000 kroner til kritikere som tar for seg kunst og kultur for norske aviser, TV og radio. To av stipendene er øremerket kritikk av dataspill. Fristen er 5. mai kl 15.