Lansering av Reuters Digital News Report 2025
Frokostseminar: Danby Choi, redaktør i Subjekt, og Karoline Fossland, podkastsjef i Aftenposten, kommenterer den norske delrapporten Reuters Digital News Report 2025 sammen med medieforsker Hallvard Moe og Craig Robertson
tirsdag 17. juni 2025 kl. 08.30-09.45
Uranienborgveien 2, Oslo
Reuters Digital News Report 2025 lanseres internasjonalt natt til 17. juni.
Arrangører: Stiftelsen Fritt Ord, Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford og Universitetet i Bergen

Her kan du lese den norske rapporten.
NORSK REUTERS RAPPORT Brukermønstre for digitale nyheter 2025
Her kan du lese den internasjonale rapporten.
INTERNASJONAL RAPPORT Reuters Digital News Report 2025
Her kan du se Hallvard Moes presentasjon
Hallvard Moe Reuters 2025
Her kan du se Craig Robertsons presentasjon.
Craig Robertson on Digital News Report 2025
Reuters Digital News Report 2025 er den største på verdensbasis og måler nyhetsbruk i 48 land. Rapporten i år gir svar på hva utviklingen det siste året har betydd for nyhetsbrukere.
Nye funn i fersk rapport
– For første gang har vi spurt norske nyhetsbrukere nøyere om deres podkastbruk.
Svarene gir innsikt i et tema som er aktuelt i et valgår, sier stipendiat Janne Biedilæ Bjørgan ved Universitetet i Bergen.

Program
Moderator: Knut Olav Åmås, direktør i Fritt Ord
08.30
Presentasjon av den internasjonale rapporten ved Craig Robertson, stipendiat, Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford
08.40
Presentasjon av den norske rapporten ved Hallvard Moe, medieforsker, Universitetet i Bergen
09.00
Kommentarer til rapporten fra Danby Choi, redaktør i Subjekt, og Karoline Fossland, podkastsjef i Aftenposten
09.15
Diskusjon og spørsmål fra salen
Større funn i forskningen
Den nye rapporten kommer med oppdaterte fakta om mediebrukernes oppfatning av bruken av KI i journalistikken, deres vilje til å betale for journalistikk og unges mediebruk. Dette er noen av funnene fra årets rapport, som Hallvard Moe presenterte:
- Folk tror KI vil gi besparelser for redaksjonene, men ser lite annet positivt for journalistikken.
- De med høy inntekt rykker fra resten når det gjelder tilgang til betalte nyheter. Det er liten interesse hos gratisbrukere for å betale for nyheter i fremtiden.
- Det er stor økning i bruken av sosiale medier for å skaffe seg nyheter, men selv de unge sverger til etablerte norske nyhetstilbydere.
- NRK og folks lokalavis hadde i året som gikk høyest tillit blant alle mediene.
- Nyhetspodkast er fortsatt en ny og relativt lite utbredt kilde og brukes først og fremst av dem med høyere utdanning.
- De som hører på nyheter på podkast, er dedikerte. Av de 11 prosentene som har hørt på podkast, er 3 av 4 enige i at podkast hjelper dem å forstå problemer på et dypere nivå enn andre typer medier.
- Nyhetspodkast er fortsatt er en ny og relativt lite utbredt kilde, og brukes først og fremst av dem med høyere utdanning.
- Stor aldersforskjell på TikTok: 29 % under 35 år får nyheter fra TikTok. Kun 4 % av dem over 35 år bruker TikTok til nyheter.
- Tik Tok vokser kraftigst og er nå det sosiale mediet som flest bruker til nyheter i denne gruppa etterfulgt av Snapchat.
- Nyhetsbruken er stabil: 82 prosent sjekker nyhetene én gang om dagen eller oftere. Men færre enn tidligere sjekker nyheter mer enn fem ganger om dagen.
- 57 prosent av nordmenn sjekker dagens første nyheter via nettavisen eller appen på mobilen.
- Tallene for nyhetsunngåelse er stabile: Kun 7 prosent oppgir at de ofte unngår nyheter, og 23 prosent unngår nyheter noen ganger.
- De som stemte Rødt, Fremskrittspartiet eller blankt, skiller seg ut med betydelig lavere tillit til nyheter enn resten av velgerne.
- VG leses aller mest, deretter NRK og TV2.
- Lokalmediene står generelt sterkt som kilde til mange stofftyper, men velges oftere bort av de yngste.

Utfordret mediene
– Å få folk til å lese nyheter er viktig. Vi har en hel generasjon som vokser opp med å møte medier bak betalingsmurer og mediekonkurrenter med gratis innhold, sa Danby Choi i sin kommentar.
– Det er interessant hvordan mediene omtaler unge menns forhold til mediene. Senest i går la regjeringen frem en strategi mot desinformasjon der kulturminister Lubna Jaffery nok en gang pekte på unge menn. Det er ikke unge menn sitt problem, men medienes problem at unge menn ikke har tillit til dem.
– Media burde være mer konstruktive, ikke som Fredrik Solvang da han sa at alle som «ukritisk hyller ‘Gutta’ burde skamme seg» . Gutta er et YouTube-format hvor programlederne inviterer politikere, seg selv og følgere til ulike debattformater. Det er en konkurrent til debatten i mediene.
Jeg har lyst til å si sorry, Fredrik, Gutta har bare laget et kulere konsept enn deg. Det er bare mer gøy å se på. Og sånn er det ofte med podkastlytting òg, sa Choi.
– Folk har lyst til å høre på podkaster uten at intervjuobjektet blir avbrutt hele tiden. Det går faktisk an å lage fullendte, gode resonnementer uten utdanning. Det går faktisk an å lage kule podkaster som gir deg nye perspektiver uten å snakke som en elitist, sa Choi, og minnet om at nyheter og journalistikk har sett likt ut i mange titalls år, «muligens hundrevis av år».

Journalisten kan være mer menneskelig
– Du hørte det først her: Språkrådets nyord i 2025 blir «podkastvalg»!
Slik åpnet Karoline Fossland, podkastsjef i Aftenposten, sitt innlegg.
Hun fortalte at etter at mange mener Kamala Harris tapte presidentvalget USA i 2024 fordi hun ikke ikke stilte opp i verdens største podkast, Joe Rogan, merker Aftenposten et tog av norske toppolitikere som vil «på» i nyhetspodkaster som Tekstavdelingen, Forklart og Aftenpodden.
– Et av de sentrale spørsmålene for oss i Aftenposten nå er å finne ut hvordan vi tilpasser oss en virkelighet der bruk, kjennskap og tillit i stadig større grad knyttes til personer, ikke institusjoner og merkevarer som Aftenposten, sa hun.
– Idealet om at journalisten ikke skal stå i veien for saken, står veldig sterkt i norske redaksjoner. For mye personlighet har vært en uting. Men er det noe vi har lært av podkast, er det verdien av å være personlig og menneskelig.
I podkast inkluderes det for eksempel å misforstå et spørsmål uten å klippe det bort etterpå, dra inn erfaringer fra sitt eget liv i samtalen, fortelle hvorfor man ble nysgjerrig på en sak eller være ærlig om alt man ikke visste så mye om det fra før av. Og ikke minst: tørre å stille et dumt spørsmål.

Verdens største i sitt slag
Reuters Digital News Report 2025 er den største på verdensbasis og måler nyhetsbruk i 48 land (2025). Rapporten i år gir svar på hva utviklingen det siste året har betydd for nyhetsbrukere.
Rapport sendes lanseringsdeltakere
Ønsker du rapporten tilsendt idet den lanseres natt til 17. juni? Rapporten sendes ut automatisk idet sperrefristen går ut klokken 01 natt til tirsdag, til alle som registrerer seg til møtet.
Andre som ønsker rapporten tilsendt i løpet av lanseringsdagen, kan tegne seg til Fritt Ords nyhetsbrev.
NB: Denne saken ble oppdatert med referater, rapporter og PowerPoint-filer 17. juni 2025 etter at presentasjonene var holdt.