Seminar om journalisters sikkerhet

29. oktober 2014

Fritt Ord, Norsk Journalistlag, Norsk PEN, Norsk Presseforbund, Norsk Redaktørforening og Den norske UNESCO-kommisjonen inviterer til seminar om journalisters sikkerhet, 29. oktober kl. 12.00-15.30 i Fritt Ords lokaler, Uranienborgveien 2, Oslo.

Anledningen er Den internasjonale dagen for bekjempelse av straffefrihet for overgrep mot journalister (the International Day to End Impunity for Crimes against Journalists).

I gjennomsnitt blir det drept én journalist hver uke. Medieansatte utsettes i tillegg for vold, trusler, sjikane, ulovlige arrestasjoner og kidnappinger. De færreste journalist-overgrepene blir etterforsket og gjerningsmennene går som regel fri. Denne straffefriheten bidrar til selvsensur som fratar samfunnet viktig informasjon.

PROGRAM
12:00-12:15: Åpning ved Tora Aasland, leder for Den norske UNESCO-kommisjonen

12:15-13:30: Hva kan gjøres for å styrke journalisters sikkerhet – fysisk og rettslig – fra redaksjonenes side, nasjonale myndigheter og gjennom internasjonale organisasjoner?

Innledninger ved statssekretær Bård Glad Pedersen (UD) og William Horsley (Association of European Journalists.) Glad Pedersen er involvert i arbeidet med stortingsmeldingen om menneskerettigheter som kommer i løpet av de nærmeste ukene. Horsley er ekspert på temaet, og er en av de ansvarlige for Europarådets/FNs offisielle markering av dagen i Strasbourg 3. november. I tillegg deltar den italienske freelance-journalisten Francesca Borri og NTBs nyhetsredaktør, Ole Kristian Bjellaanes, i debatten.

13:30-13:45: Kaffepause

13:45-14:30: Presentasjon av et nytt forskningsprosjekt ved Høgskolen i Oslo og Akershus om redaksjoners rutiner for oppfølging av journalister som dekker konflikter.

Dette er en sammenlignende studie mellom redaksjoner i en rekke land. Studien legges frem av professor Rune Ottosen og vitenskapelig assistent Marte Havikbotn Høiby.

14:30-14:45: Kaffepause

14:45-15:30: Hvordan kan norske medier dekke IS og andre ekstremistorganisasjoner uten å bli del av deres propagandaapparat?

Deltakere i paneldebatt: Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, Knut Magnus Berge, utenriksredaktør i NRK og Kjetil Stormark, frilanser, forfatter og leder av Hate Speech International.

Aftenposten-journalist Per Anders Johansen er moderator.

Seminaret er åpent for alle, og det er ikke påmelding.

Angrep på journalister er et angrep på ytringsfriheten. At journalister og medieansatte får utføre jobben sin uten å risikere egne liv er en forutsetning for demokrati. Journalisters sikkerhet og pressefrihet er blitt et viktig felt for FN, og UNESCO har en spesiell rolle. Hver gang en journalist blir drept, sender UNESCOs generaldirektør ut en fordømmelse. Drapene blir også notert på denne nettsiden.

Nyheter

Forslag til Fritt Ords Pris 2025

2. januar 2025

Fritt Ord mottar gjerne forslag til aktuelle kandidater til Fritt Ords Pris.

Filmen «Håpløs mor» om et tabu – Jeg ville bare rømme fra familien min. Nye tildelinger i desember 2024

9. januar 2025

Regissør Bente Johanne Moe og Fotspor Film har fått støtte til dokumentarfilmen «Håpløs mor» om det skambelagte tabuet fødselsdepresjon.
– Filmen skal bidra til større åpenhet, sier Moe.

Her er listen over nye tildelinger fra Fritt Ord i desember 2024, til søknader om kr 100 000 eller mindre.

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.