Simon Malkenes får Fritt Ords Honnør

14. mai 2018

Foto: Siri Vaggen Olsen
PRESSEMELDING
Oslo, 14.5.18

Fritt Ords Honnør tildeles Simon Malkenes for hans kritiske søkelys på manglende ytringskultur i Oslo-skolen.

– Gjennom aktiv deltagelse i offentligheten de siste årene fremstår han som en av de tydeligste og skarpeste stemmene i debatter om utviklingstrekk i norsk skole. Malkenes har flere ganger tematisert vilkårene for kritiske ytringer og debatter i skolen, sier Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

I vår har Malkenes, gjennom å løfte frem negative følger av fritt skolevalg og finansieringsordninger, bidratt til å rette søkelyset mot hvor vanskelig det er å ytre seg fritt og kritisk om problematiske sider ved skolepolitikk og skoleledelse.

Malkenes’ systemkritiske anslag og de mange positive og negative reaksjonene som er kommet, har skapt en omfattende diskusjon de siste månedene. I politiske miljøer og i skolesektoren selv diskuteres det nå som aldri før hvordan både formelle lov- og regelverk og uformelle ledelses- og ytringskulturer hindrer fri og kritisk diskusjon i norsk skole. I et opprop i Dagsavisen fredag 11.5. skriver 363 lærere i Oslo-skolen at lærere må kunne peke på negative sider ved skolesystemet uten frykt for represalier. Gjentatte beskrivelser av en «fryktkultur» der ansatte ikke tør å ytre seg fordi de er redde for å skade skolens omdømme, blir etter dette vanskeligere å avfeie som noe man «ikke kjenner seg igjen i».

Malkenes-saken har også ført til at byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, i dag mandag 14.5. arrangerer en konferanse om ytringskultur i Oslo-skolen, med alle sider i debatten representert.

For Stiftelsen Fritt Ord er ytringskulturen i offentlig sektor et sentralt tema – uten en god offentlighetsforståelse og -praksis her, går samfunnet glipp av innsiktsfulle og viktige stemmer. Simon Malkenes’ innsats bidrar sterkt til å løfte diskusjonen om denne samfunnsutfordringen.

Simon Malkenes (44)
Simon Malkenes er født i Florø 24.9.73. Han har hovedfag i allmenn litteraturvitenskap og arbeider siden 2005 som lektor ved Ulsrud videregående skole i Oslo. Malkenes har utgitt tre debattbøker og én lærebok: Apokalypse nå igjen? (2008) om språk og retorikk i forestillingene om verdens undergang, Apokalypse Oslo (2012) om høyreekstrem retorikk før og etter terroren 22.7.11, Ta grep! Klasseleiing i praksis (2012) og Bak fasaden i Osloskolen (2014).

Fritt Ords Honnør
Fritt Ords Honnør består av 100 000 kroner og en krystallvase, og er en påskjønnelse som deles ut av Fritt Ords styre for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Stiftelsen Fritt Ords styre deler også ut Fritt Ords Pris.

Arrangementet med tildelingen til Simon Malkenes vil finne sted fredag 1.6. kl 11.00 i Fritt Ords hus i Uranienborgveien 2.

Kontakt
Simon Malkenes, mobil 930 26 166

Fritt Ord
Knut Olav Åmås, direktør, mobil 908 68 139

Trykk her for nedlastbart bilde.

Nyheter

Filmen «Håpløs mor» om et tabu – Jeg ville bare rømme fra familien min. Nye tildelinger i desember 2024

9. januar 2025

Regissør Bente Johanne Moe og Fotspor Film har fått støtte til dokumentarfilmen «Håpløs mor» om det skambelagte tabuet fødselsdepresjon.
– Filmen skal bidra til større åpenhet, sier Moe.

Her er listen over nye tildelinger fra Fritt Ord i desember 2024, til søknader om kr 100 000 eller mindre.

Forslag til Fritt Ords Pris 2025

2. januar 2025

Fritt Ord mottar gjerne forslag til aktuelle kandidater til Fritt Ords Pris.

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.