Skrivekonkurranse om ytringsfrihet 2011

1. oktober 2010

Vår rett til å si det vi mener, til å lese, se eller høre hva vi ønsker er ingen selvfølge. Gjennom historien har det blitt lagt begrensninger på litteratur, kunst, musikk, presse og kringkasting, religiøse, vitenskapelige og politiske ytringer. Stiftelsen Fritt Ord inviterer ungdom mellom 12 og 20 år til å utforske temaet.

AKTUELLE TEMAER

Hvilken rolle spiller religionskritikk i ulike kulturer?

Skal nynazister ha rett til å ytre seg, til å demonstrere? Bør rasediskriminerende ytringer få komme til uttrykk offentlig, eller bør de straffes?

I hvilken grad kommer innvandrere til orde i mediene? Hvordan er de representert i aviser, radio og TV?

Bør forbudet mot politisk reklame i norsk TV oppheves eller ikke? Hva innebærer dette for den politiske debatten?

Hva har krigen mot terror å si for det internasjonale ordskiftet? Hvilken rolle spiller den for grunnleggende demokratiske verdier?

Er ytringsfrihet bare en vestlig verdi, eller gjør den seg også gjeldende i andre kulturer?

Hva er informasjon og hva er propaganda i mediene? Hvor går grensene mellom løgn og sannhet?

Når oppstår selvsensur? Hvilke former for selvsensur finnes, og på hvilken måte utgjør de en trussel mot demokratiet? Dette er kun eksempler på forskjellige emner deltakerne kan skrive om.

Du velger selv et tema fra fortid eller nåtid, norsk eller internasjonalt, som interesserer deg. Det kan være en god idé å ta utgangspunkt i noe du har lest i avisene, sett på TV eller lært på skolen.

OPPGAVE ELLER ESSAY

Du kan lage en forskningsoppgave basert på kilder som du selv har samlet inn, eller du kan skrive et essay hvor problemstillingen munner ut i selvstendige vurderinger og analyser. Det er viktig at juryen kan se at du har arbeidet med teksten på egen hånd og at du har kommet frem til noen selvstendige konklusjoner. Kildehenvisninger til f.eks. bøker, filmer etc. kan du plassere i parenteser eller i fotnoter. Du kan gjerne skrive ca. 10 sider, men også kortere og lengre oppgaver eller essays vurderes.

PREMIER

1. premie: Stipend på kr 10 000
2. premie: Stipend på kr 8 000
3. premie: Stipend på kr 7 000

De tre vinnerne vil i tillegg få reise og opphold i Strasbourg høsten 2011 eller våren 2012 for å besøke Menneskerettighetsdomstolen og Europaparlamentet.

JURY OG REGLEMENT

Juryen består av seks fagpersoner, og dens avgjørelse er endelig. Deltakerne kan ikke publisere innsendte bidrag mens de er til bedømming. Etter premiering har juryen tillatelse til å publisere innsendte bidrag under forutsetning av at deltakernes navn oppgis. Grupper på inntil tre personer kan delta sammen i konkurransen. Deltakerne må være mellom 12 og 20 år, og ikke ha påbegynt høyere utdannelse. Arbeidet kan ikke tidligere ha vært premiert i en norsk eller internasjonal konkurranse.

PÅMELDING, INFORMASJON OG SPØRSMÅL

Påmeldingsfrist for 2011: 1. februar 2011
Frist for å sende inn bidrag: 15. februar 2011

De tre finalistene i Ungdomskonkurransen Fritt Ord inviteres til å delta på en finalehelg i Oslo sammen med finalister i Konkurransen Unge Forskere i april 2011. Samlingen avsluttes med prisutdeling.

Deltakere kan melde seg på Ungdomskonkurransen Fritt Ord
www.proscientia.no

eller sende en påmelding til:
Proscientia
Norges forskningsråd
Postboks 2700 St. Hanshaugen
0131 Oslo

Lurer du på noe, er det bare å ta kontakt på e-post:
kontakt@proscientia.no eller telefon 22 03 73 22

Mer informasjon om Ungdomskonkurransen Fritt Ord: www.proscientia.no

YTRINGSFRIHET

Ytringsfriheten er en av våre fundamentale menneskerettigheter, fastslått i den norske Grunnloven § 100:

Ytringsfrihed bør finde Sted.
Ingen kan holdes retslig ansvarlig for at have meddelt eller modtaget Oplysninger, Ideer eller Budskab, medmindre det lader sig forsvare holdt op imod Ytringsfrihedens Begrundelse i Sandhedssøgen, Demokrati og Individets frie Meningsdannelse. Det retslige Ansvar bør være foreskrevet i Lov. Frimodige Ytringer om Statsstyrelsen og hvilkensomhelst anden Gjenstand ere Enhver tilladte. Der kan kun sættes slige klarlig definerede Grændser for denne Ret, hvor særlig tungtveiende Hensyn gjøre det forsvarligt holdt op imod Ytringsfrihedens Begrundelser. Forhaandscensur og andre forebyggende Forholdsregler kunne ikke benyttes, medmindre det er nødvendigt for at beskytte Børn og Unge imod skadelig Paavirkning fra levende Billeder. Brevcensur kan ei sættes i Værk uden i Anstalter. Enhver har Ret til Indsyn i Statens og Kommunernes Akter og til at følge Forhandlingerne i Retsmøder og folkevalgte Organer. Det kan i Lov fastsættes Begrænsninger i denne Ret ud fra Hensyn til Personvern og af andre tungtveiende Grunde. Det paaligger Statens Myndigheder at lægge Forholdene til Rette for en aaben og oplyst offentlig Samtale.

Ytringsfriheten er også nedfelt som artikkel 19 i FNs Menneskerettighetserklæring:

«Enhver har rett til menings- og ytringsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å hevde meninger uten innblanding og til å søke, motta og meddele opplysninger og ideer gjennom ethvert meddelelsesmiddel og uten hensyn til landegrenser»

Nyheter

Hvordan velger journalister sine eksperter? Fritt Ords journaliststipend 2025

17. oktober 2024

Morgenbladet-journalist Jon Kåre Time er tildelt Fritt Ords journaliststipend ved Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford våren 2025. Temaet for hans oppgave er eksperters rolle som kilder i journalistikken.

Fake og fakta og alt imellom: Seminar for lærere i videregående skole

13. oktober 2024

Fredag 1. november kl 9-15
Sted: Fritt Ords lokaler i Oslo
For lærere over hele landet – Fritt Ord tilbyr seg å dekke reiseutgifter.

«Skal hilse fra naturen» reiser natur-Norge rundt med debattmøter – Nye tildelinger september 2024

2. oktober 2024

Dokumentarfilmen «Skal hilse fra naturen» har premiere neste uke. Lanseringen av filmen, med debattmøter og spesialvisninger rundt om i landet, om blant annet taretråling på Runde og gruvedumping i Førdefjorden, har fått støtte av Fritt Ord. Det får også regissør Ragnhild Nøst Bergem, som nylig vant Gullruten for beste dokumentarfilm, til å utvikle sitt neste dokumentarprosjekt, «Hjerteslag». Kunstner Ayman Alazraq har fått støtte til prosjektet «Palestine-Norway Archive Collections». Tegneserieforfatteren Thor Isak Ringsbu skal skape et Oslo i år 2137, der KI styret landet som et diktatur.

Se alle nye tildelinger i september 2024 her.

Nefise Özkal Lorentzen filmer i Bangladesh.

Frie stemmer Nefise Özkal Lorentzen: – Fritt Ord bør satse mer på ungdom og minoriteter

20. oktober 2024

Dokumentarfilmskaper Nefise Özkal Lorentzen oppfordrer Fritt Ord til å investere enda mer i ungdom, spesielt de som har minoritetsbakgrunn.