Slottemo skriver Fritt Ords historie

23. oktober 2020

PRESSEMELDING
Oslo, 23.10.20

Stiftelsen Fritt Ord har engasjert historieprofessor Hilde Gunn Slottemo (52) til å skrive historien om stiftelsens 50 første år.

– Jeg gleder meg til å begynne på et utfordrende og viktig bokprosjekt, sier hun. – Det vil bidra til å belyse hvordan ytringsfriheten er blitt forstått i Norge de siste 50 år. Fritt Ord har vært en sentral aktør i å påvirke ytringsrommet og ytringskulturen i landet i denne perioden, sier Slottemo.

– Vi fikk en rekke høyt kvalifiserte søkere, sier Fritt Ords styreleder Grete Brochmann og direktør Knut Olav Åmås. – Slottemo er valgt fordi hun tenker kritisk og selvstendig omkring temaet, er metodisk og teoretisk reflektert, og ser koblingene mellom stiftelse og samfunn. Vi kjenner henne som en allsidig og engasjerende skribent i offentligheten de siste årene, sier Brochmann og Åmås.

Boken skal utgis i 2024, til Stiftelsen Fritt Ords 50-årsjubileum. Arbeidet blir fullfinansiert av Fritt Ord i to år, og målet er en kritisk og selvstendig bok som kan nå flest mulig lesere.

Hilde Gunn Slottemo er professor i historie ved Nord universitet på Levanger. Hun har arbeidet bredt som historiker, med særlig interesse for 1900-tallet. Hun har skrevet lokal- og regionalhistorie, arbeiderhistorie og kunnskapshistorie. Slottemo har vært spesielt opptatt av kjønn og klasse. Doktoravhandlingen hennes handlet om mannlige industriarbeidere i Rana i etterkrigstiden.

Slottemo har utgitt en rekke bøker og artikler. Hun skriver nå en norgeshistorie for 1900-tallet for forlaget Cappelen Damm. For tiden er hun fast skribent i VG og Trønder-Avisa.

Kontakt:

Hilde Gunn Slottemo, mobil 908 82 541, e-post hilde.g.slottemo@nord.no
Grete Brochmann, mobil 992 78 730, e-post grete.brochmann@sosgeo.uio.no
Knut Olav Åmås, mobil 908 68 139, e-post knut.olav.amas@frittord.no

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.