Status for ytringsfriheten i Norge: Hva vet vi – og hva vet vi ikke?

13. februar 2020

Hva er de største utfordringene for ytringsfriheten i dag, og hva bør forskerne undersøke nærmere?

Tid og sted: 13. feb. 2020 19:00–21:00, Litteraturhuset i Oslo.

Den offentlige debatten om ytringsfrihet preges av sterke meninger og mange advarsler. Det finnes en økende uro knyttet til ytringsfriheten som premiss for sannhetssøking, kunnskap, demokrati og meningsdannelse. Blant utfordringene som diskuteres er en polarisert debatt, hatefulle ytringer, mobbedynamikker på sosiale medier samt spredning av desinformasjon og falske nyheter.

Men hva vet vi egentlig om status for ytringsfriheten i Norge i dag?

Fritt Ord og Institutt for samfunnsforskning (ISF) inviterer til et åpent møte som markerer oppstarten for en ny runde av Fritt Ords Monitorprosjekt: Status for ytringsfriheten i Norge 2020-2021. Her inviterer vi sentrale premissleverandører i norsk offentlighet til en panelsamtale om de største utfordringene for ytringsfriheten i dag og ikke minst: Hva bør vi undersøke nærmere? Behøver vi egentlig mer kunnskap om ytringsfrihetens status i Norge? Hva preger de farene vi i så fall trenger kunnskap om?

Program

19.00-19.05: Velkommen ved Arnfinn H. Midtbøen, ISF

19.05-19.30: Introduksjon til prosjektet og oppsummering av tidligere undersøkelser ved prosjektleder Kjersti Thorbjørnsrud, ISF

19.30-20.30: Panelsamtale mellom:
Mari Skurdal, redaktør Klassekampen
Nils August Andresen, redaktør Minerva
Shabana Rehman, standup-komiker, samfunnsdebattant og daglig leder av foreningen Født Fri
Mohamed Abdi, samfunnsdebattant og skribent, fast spaltist i Morgenbladet
Marte Mangset, forsker ved ISF

20.30-21.00: Innspill og spørsmål fra salen

Panelsamtalen modereres av Arnfinn H. Midtbøen

Arrangør: Institutt for samfunnsforskning og Fritt Ord.
Møtet er gratis og åpent for alle.
Lenke til Facebook-arrangement.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.