Svettelukt, håndklepisking og hårspray

8. februar 2022

Dagens ungdom har flere alternativer for å uttrykke identiteten sin, men det er få som forteller om et bekymringsløst forhold til kropp og felles dusj. Den Fritt Ord-støttede dokumentarfilmen “Fortellinger fra dusjen” tar oss gjennom et uunngåelig kapittel i alle ungdommers liv – skolegarderoben.

Etter hvert som færre tenåringer dusjer etter gymtimene, bygger flere skoler separate dusjkabinetter for å gi dem privatliv. Elevene synes det er mer behagelig, men er dette riktig respons? Hva skjer egentlig i tenåringers liv og sinn? Dokumentarfilmen «Fortellinger fra dusjen» gir oss et innblikk i hva det vil si å være ung og eksponert foran klassekamerater i dag. Dekker du hårete ben – eller eier du det? Er parfyme nok til å dekke til lukten av svette? Hvilke ekstra hensyn føler du på hvis du er homofil eller trans? Unge tenåringer beskriver hvordan de erter hverandre og støtter hverandre – og hvordan et blikk eller en kommentar kan gjøre dagen din eller ødelegge året ditt. Historiene deres skaper et bilde av en kompleks tid i unge menneskers liv, hvor garderoben er et episenter for både glede og skam.

Guttidusjen
Fortellinger fra dusjen. Foto: Teresia Fant

«Fortellinger fra dusjen» hadde premiere juni 2021, og har bl.a. vunnet prisene Children’s Choice Award under Nordisk Panorama i 2021 og Best Nordic Documentary under Minimalen Short Film Festival i 2022. Filmen er regissert av Teresia Fant og produsert av Sarah Winge-Sørensen ved Stray Dogs Production. Fritt Ord har støttet filmen med 250 000 kroner til utvikling, produksjon og lansering.
Se filmen her!