Sylo Taraku blir styremedlem i Fritt Ord

31. august 2022

Sylo Taraku (48) er innvalgt som styremedlem i Stiftelsen Fritt Ord.

Sylo Taraku arbeider i Tankesmien Agenda med fagområdene migrasjon, populisme, islam og ekstremisme som spesialfelt. Han er utdannet statsviter fra Universitetet i Bergen, og har tidligere jobbet blant annet som rådgiver i Den norske Helsingforskomiteen, generalsekretær i NOAS, underdirektør i UDI og generalsekretær i LIM (Likestilling, integrering og mangfold). Han har også sittet i Brochmann II-utvalget og Pressens Faglige Utvalg (PFU). Nå er han medlem i den nyoppnevnte Ekstremismekommisjonen.

Han har publisert sakprosabøkene Innvandringsrealisme – politikkens muligheter i folkevandringens tid (2016), Balkanisering av Europa – hvordan populisme og innvandring splitter oss (2018) og Frihetskampen i islam (2019), som omhandler temaer innen innvandring, populisme og islam.

– Sylo Taraku vil tilføre styret verdifull kunnskap fra flere viktige satsingsområder for Fritt Ord. Han har blant annet jobbet med ytringsfrihets-spørsmål og minoritets-relevante temaer. Han har også selv vært en aktiv deltaker i offentlig debatt, sier Grete Brochmann, styreleder i Fritt Ord.

– Før jeg kom til Norge har jeg erfart to ekstreme ytterpunkter. Først autoritær politisk korrekthet fra det kommunistiske regimet, deretter ekstrem nasjonalistisk retorikk som skapte fiendebilder mellom folk. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men heller ikke her kan vi ta demokratiet for gitt. Fritt Ord er en stiftelse og en institusjon som virkelig trengs for at den offentlige debatten i Norge skal være så åpen og levende som mulig. Derfor er det en stor ære for meg å få lov til å bidra til Fritt Ords arbeid gjennom dette styrevervet, sier Taraku.

Sylo Taraku er født i Kosovo i 1973. Han kom til Norge som flyktning i 1991 og er nå bosatt i Drammen.

Taraku tar over vervet etter Guri Hjeltnes, som går av etter å ha vært styremedlem i Stiftelsen Fritt Ord siden 1993.

Nyheter

Ntb 0z9vyu vo0w

Fritt Ords masterstipend

22. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord.

Skjermbilde 2024 04 17 kl. 14.52.11

– En halv million til å avsløre deepfake. Nye tildelinger i journalistikk i april

19. april 2024

Faktasjekkertjenesten Faktisk.no har fått støtte til å dekke desinformasjon, «deepfakes» og andre digitale trusler. Lokalavisene Fjell-Ljom og Tynsetingen/Alvdal midt i væla skal dekke en bølge av selvmord blant unge mennesker i regionen. Sarpsborg Arbeiderblad fortsetter satsingen på ukrainske journalister og Khrono skal skrive om “amerikanske tilstander i akademia”. I dag ble de nye tildelingene i Journalistikk publisert. Se listen her.

Uma

«Seoul Searching» i Sør-Korea – og nye prosjekter som får tildeling fra Fritt Ord April 2024

18. april 2024

A5 Film og regissør Silje Evensmo Jacobsen («Ukjent landskap») har fått støtte til dokumentarfilmen «Seoul Searching» om og med medregissør Uma Feed, som ble adoptert fra Sør-Korea for over 40 år siden. Mange filmer om fjernadopsjon handler om gjenforening, men denne handler om alt som kommer etter den. Brynjulf Jung Tjønn skriver bok om rasistisk vold, fotograf Andrea Gjestvang reiser til Ukraina, og filmene “Løvene ved elven Tigris”, “Er du trygg?” og “The Birth of Derna” er blant mange nye, spennende prosjekter som har fått støtte i april. Se listen her.

Collage fritt ord dupleks

Hvorfor snakker ikke arkitekter?

16. april 2024

Arkitektforbundet og Stiftelsen Fritt Ord inviterer til debattseminar 29. april 2024.

Debattene om arkitektur, byutvikling og stedsutvikling engasjerer stadig flere. Men hvor er arkitektene?