Sylo Taraku blir styremedlem i Fritt Ord

31. august 2022

Sylo Taraku (48) er innvalgt som styremedlem i Stiftelsen Fritt Ord.

Sylo Taraku arbeider i Tankesmien Agenda med fagområdene migrasjon, populisme, islam og ekstremisme som spesialfelt. Han er utdannet statsviter fra Universitetet i Bergen, og har tidligere jobbet blant annet som rådgiver i Den norske Helsingforskomiteen, generalsekretær i NOAS, underdirektør i UDI og generalsekretær i LIM (Likestilling, integrering og mangfold). Han har også sittet i Brochmann II-utvalget og Pressens Faglige Utvalg (PFU). Nå er han medlem i den nyoppnevnte Ekstremismekommisjonen.

Han har publisert sakprosabøkene Innvandringsrealisme – politikkens muligheter i folkevandringens tid (2016), Balkanisering av Europa – hvordan populisme og innvandring splitter oss (2018) og Frihetskampen i islam (2019), som omhandler temaer innen innvandring, populisme og islam.

– Sylo Taraku vil tilføre styret verdifull kunnskap fra flere viktige satsingsområder for Fritt Ord. Han har blant annet jobbet med ytringsfrihets-spørsmål og minoritets-relevante temaer. Han har også selv vært en aktiv deltaker i offentlig debatt, sier Grete Brochmann, styreleder i Fritt Ord.

– Før jeg kom til Norge har jeg erfart to ekstreme ytterpunkter. Først autoritær politisk korrekthet fra det kommunistiske regimet, deretter ekstrem nasjonalistisk retorikk som skapte fiendebilder mellom folk. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men heller ikke her kan vi ta demokratiet for gitt. Fritt Ord er en stiftelse og en institusjon som virkelig trengs for at den offentlige debatten i Norge skal være så åpen og levende som mulig. Derfor er det en stor ære for meg å få lov til å bidra til Fritt Ords arbeid gjennom dette styrevervet, sier Taraku.

Sylo Taraku er født i Kosovo i 1973. Han kom til Norge som flyktning i 1991 og er nå bosatt i Drammen.

Taraku tar over vervet etter Guri Hjeltnes, som går av etter å ha vært styremedlem i Stiftelsen Fritt Ord siden 1993.

Nyheter

UngYtring 2030: – Demokratiet trenger unge stemmer!

28. april 2025

Hvorfor er det stadig flere unge som kvier seg for å si det de mener?  Tirsdag 29. april lanseres den nasjonale satsingen Ung Ytring 2030. Prosjektet skal samle og dokumentere unges egne erfaringer med å ytre seg gjennom regionale råd og presentere konkrete tiltak.

Programleder Sigrid Sollund i radiointervju, 23. januar 2020.

100 år med radiostemmer i de tusen hjem

21. april 2025

Vi markerer at norsk radio har eksistert i 100 år og ser fremover. Bli med på seminar med kringkastingssjefen, radioveteraner og et knippe forskere, historikere og foredragsholdere som til sammen gir et utfyllende bilde av norsk radio 1925–2025.

Tid og sted:
29. april 2025 kl. 13.00-17.00
Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo.

Utlysning: Tilskudd til litteraturformidling i bibliotekene, 2025–26 

LITTERÆR BEREDSKAP



13. april 2025

Den rivende utviklingen av ny teknologi og sosiale medier har de senere år redusert vår evne til konsentrasjon og fordypende lesning. Samtidig står demokratiet, ytringsfriheten og den kritiske tenkningen under press fra autoritære strømninger. Bibliotekene spiller i en slik situasjon en vesentlig rolle for å opprettholde lesekompetanse, kunnskap og demokratisk dannelse.

Utlysning: Fritt Ords kritikerstipend 2025-2026

9. april 2025

Stiftelsen Fritt Ord utlyser 12 stipender à 250 000 kroner til kritikere som tar for seg kunst og kultur for norske aviser, TV og radio. To av stipendene er øremerket kritikk av dataspill. Fristen er 5. mai kl 15.