Sylo Taraku blir styremedlem i Fritt Ord

31. august 2022

Sylo Taraku (48) er innvalgt som styremedlem i Stiftelsen Fritt Ord.

Sylo Taraku arbeider i Tankesmien Agenda med fagområdene migrasjon, populisme, islam og ekstremisme som spesialfelt. Han er utdannet statsviter fra Universitetet i Bergen, og har tidligere jobbet blant annet som rådgiver i Den norske Helsingforskomiteen, generalsekretær i NOAS, underdirektør i UDI og generalsekretær i LIM (Likestilling, integrering og mangfold). Han har også sittet i Brochmann II-utvalget og Pressens Faglige Utvalg (PFU). Nå er han medlem i den nyoppnevnte Ekstremismekommisjonen.

Han har publisert sakprosabøkene Innvandringsrealisme – politikkens muligheter i folkevandringens tid (2016), Balkanisering av Europa – hvordan populisme og innvandring splitter oss (2018) og Frihetskampen i islam (2019), som omhandler temaer innen innvandring, populisme og islam.

– Sylo Taraku vil tilføre styret verdifull kunnskap fra flere viktige satsingsområder for Fritt Ord. Han har blant annet jobbet med ytringsfrihets-spørsmål og minoritets-relevante temaer. Han har også selv vært en aktiv deltaker i offentlig debatt, sier Grete Brochmann, styreleder i Fritt Ord.

– Før jeg kom til Norge har jeg erfart to ekstreme ytterpunkter. Først autoritær politisk korrekthet fra det kommunistiske regimet, deretter ekstrem nasjonalistisk retorikk som skapte fiendebilder mellom folk. I Norge står ytringsfriheten sterkt, men heller ikke her kan vi ta demokratiet for gitt. Fritt Ord er en stiftelse og en institusjon som virkelig trengs for at den offentlige debatten i Norge skal være så åpen og levende som mulig. Derfor er det en stor ære for meg å få lov til å bidra til Fritt Ords arbeid gjennom dette styrevervet, sier Taraku.

Sylo Taraku er født i Kosovo i 1973. Han kom til Norge som flyktning i 1991 og er nå bosatt i Drammen.

Taraku tar over vervet etter Guri Hjeltnes, som går av etter å ha vært styremedlem i Stiftelsen Fritt Ord siden 1993.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.