Tibet – et brennende ønske om frihet

29. november 2012

Fritt Ord inviterer til seminar og debatt torsdag 29. november 2012, kl. 17.00–19.00 i Uranienborgvn. 2, Oslo, med følgende deltakere:

Dhardon Sharling, tibetansk parlamentariker i eksil, Dharamsala. Kate Saunders, kommunikasjonsdirektør, International Campaign for Tibet, Washington, D.C.
Namkho, tibetansk øyenvitne og dokumentarist
Shao Jiang, kinesisk aktivist i eksil og blogger, London
Moderator: Kate Saunders

Den tibetanske fortvilelsen under Kinas undertrykkende styre har nå vart i mer enn 60 år. En av de mest sjokkerende former for protest i regionen er tibetanske munker som har satt fyr på seg selv. Time Magazine rangerte historien om tibetanske munkers selv-ofring som den mest underrapporterte historien i fjor. Det er også sivile tibetanere blant de 84 som så langt har tent på seg selv. Til sammen er 69 av dem døde, og til nå i november har det allerede vært 25 nye tilfeller. Hva er situasjonen i Tibet i dag? Hvilken kamp føres for å bevare tibetansk identitet og kultur? Hvilke menneskelige rettigheter har tibetanere under kinesiske myndigheter – og hvilken politikk forventes det at den nye politiske ledelsen i Beijing vil føre?

Se filmopptak fra arrangementet på YouTube.

Arrangementet foregår på engelsk.

“Self-Immolations in Tibet”: Se oversikt på nettsiden til International Campaign for Tibet.

Kate Saunders vil i forbindelse med seminaret i Oslo offentliggjøre en fersk rapport som dokumenterer hva som skjer i Tibet akkurat nå. Hvorfor tenner så mange tibetanere på seg selv? Saunders vil vise hvordan assimilerings- og undertrykkingspolitikken kinesiske myndigheter fører overfor tibetanerne, kan bidra til å forklare de reelle årsakene til tibetanernes motstand og deres kamp for å bevare sin kultur og identitet. Saunders og Namkho har også nye videoopptak, blant annet tatt av Namkho selv, som viser hvordan situasjonen i Tibet er akkurat nå.

Namkho er et av de siste vitnene som har ankommet i eksil. Han brakte med seg videoopptak fra hendelsene i sitt område i østre Tibet, hvor de fleste tilfellene av selvpåtenning har funnet sted. Namkho vil også belyse Dalai Lamas posisjon blant tibetanerne i Tibet. Videre vil Namkho fortelle om hvordan tibetanerne kjemper for å bevare tibetansk kultur og identitet, og hvilken behandling kritiske røster blir utsatt for.

Shao Jiang vil utlede hvilken politisk dynamikk og strategi som stadig råder i den politiske ledelsen i Beijing. Hva er årsakene til at den såkalte «slå hardere»-politikken fortsatt hersker? Jiang vil også rapportere om hvilke forventninger som knyttes til at en ny generasjon ledere nå overtar den politiske makten i Kina. Er det grunn til å håpe på en kursendring eller mer moderat politikk overfor tibetanerne – og i Kina?

Dhardon Sharling vil gjøre rede for det politiske landskapet i forholdet mellom tibetanerne og kineserne – mellom Dalai Lama og den tibetanske eksilregjeringen på den ene siden og kinesiske myndigheter på den andre. Blant annet foregikk det en årlig dialog mellom partene i perioden 2002 til 2009. Sharling vil også dele sine synspunkter på hvordan omverdenen – og norske myndigheter – kan bidra til en løsning på Tibet-konflikten. Hva er bakgrunnen for at mange tibetanere krever en historisk rett til selvstyre i Tibet?

Nyheter

Forslag til Fritt Ords Pris 2025

2. januar 2025

Fritt Ord mottar gjerne forslag til aktuelle kandidater til Fritt Ords Pris.

Filmen «Håpløs mor» om et tabu – Jeg ville bare rømme fra familien min. Nye tildelinger i desember 2024

9. januar 2025

Regissør Bente Johanne Moe og Fotspor Film har fått støtte til dokumentarfilmen «Håpløs mor» om det skambelagte tabuet fødselsdepresjon.
– Filmen skal bidra til større åpenhet, sier Moe.

Her er listen over nye tildelinger fra Fritt Ord i desember 2024, til søknader om kr 100 000 eller mindre.

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.