Hvor gode er mediene på tillit og representasjon?

17. juni 2021

Frokostmøte i Fritt Ords lokaler onsdag 23. juni 2021 kl. 9-11, gjennomført i samarbeid med Reuters Institute for the Study of Journalism (RISJ). Arrangemenet består av to deler.

Innledning ved Grete Brochmann, styreleder i Stiftelsen Fritt Ord

Kl. 9.00-9.45: Lansering av medieundersøkelsen “Digital News Report 2021”, i samarbeid med RISJ

Fritt Ord har støttet den årlige medieundersøkelsen “Digital News Report” siden 2016. Studien sammenligner utviklingen i det norske mediemarkedet med over 40 andre land i Amerika, Europa og Asia, og er verdens største undersøkelse om digitale medievaner.

Årets funn viser blant annet at tilliten til mediene har gått opp det siste året, muligens som et resultat av pandemien og usikre tider. Hallvard Moe og Janne Bjørgen fra Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen har hatt ansvar for den norske delen av undersøkelsen.

Presentasjoner ved Anne Schulz, medieforsker ved RISJ og Hallvard Moe, medieforsker ved UiB.

Kl. 9.45-11.00: Representasjon i norske medier – Hvor ofte er egentlig minoritetskvinner i avisene?

Våren 2021 publiserte Shazia Majid, VG-journalist og kommentator, rapporten “Under-represented and overexposed: Norway has a news problem”. Funnene viser at under én prosent av nyhetsdekningen i Norges to største aviser, VG og Aftenposten, omhandlet kvinner med asiatisk og afrikansk bakgrunn. Samtidig er det overeksponering av de få som når spaltene. Hva gjør det med samfunnsdebatten?

Rapporten vil være utgangspunkt for en samtale mellom Shazia Majid, Kyrre Nakkim, nyhetssjef i nyhetsdivisjonen i NRK, og Nora Mehsen, kriminolog, likestillingsbyråkrat i Bufdir og samfunnsdebattant.

Rapporten “Under-represented and overexposed: Norway has a news problem” kan lastes ned her.

Shazia Majid utførte studien ved Reuters Institute for the Study of Journalism ved Universitetet i Oxford.


Ordstyrer er Tellef Raabe, medieviter og doktorgradsstipendiat ved Cambridge University.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Begrenset plass i salen på grunn av smittevernstiltak, for påmelding send e-post til registrering@frittord.no. Seminaret strømmes også live på Fritt Ords nettsider og Facebook-side.

Nyheter

Kunsten og institusjonene: "Jeg vil ha et museum som kjenner sine gulv skjelve når andre museer ødelegges i krig"

12. februar 2025

Lørdag 22. februar 2025 på Kunstnernes Hus, Oslo, kl. 14.30–16.30

Samtale med Adam Budak (Polen/Tyskland), Stefanie Carp (Tyskland), Matej Drlička (Slovakia), Andrea Geyer (USA) og Sarah Lookofsky (USA/Norge). Ingerid Salvesen er moderator.

Over hele verden utsettes kulturinstitusjoner for økende press. Sensur, selvsensur, drastiske økonomiske kutt og politisk og kommersiell innblanding er på fremmarsj. Tidligere og nåværende institusjonsledere – med personlige erfaringer med politisk press, kansellering og sensur i ulike geografiske kontekster – vil diskutere kunstinstitusjoners begrensninger og muligheter i dag.

Sarah Gaulin holder tale ved Fritt Ords honnør, 18. februar 2025.

– På tide å legge bort berøringsangsten for æreskultur

18. februar 2025

– Når vi ser en økning i rapporter om æreskultur, er det på høy tid å legge bort berøringsangsten, sa samfunnsdebattant Sarah Gaulin da hun tirsdag 18. februar mottok Fritt Ords Honnør.
– På vegne av styret i Fritt Ord vil jeg takke deg for frihetskampene du kjemper og toleransekulturen du fremmer. Vi vet at det har kostet, men du har aldri gitt opp, sa Sylo Taraku, styremedlem i Fritt Ord.

Sarah Gaulins tale ved Fritt Ords Honnør

18. februar 2025

Kjære Fritt Ord, kjære alle sammen

Det er en stor ære å stå her i dag og dele denne viktige dagen med dere. Denne prisen betyr mer for meg enn jeg kan uttrykke med ord, fordi min livsreise har vært alt annet enn forutsigbar.

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin 18. februar 2025

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin

12. februar 2025

Da Fritt Ord kunngjorde at Sarah Gaulin var tildelt Fritt Ords honnør, skrev hun dette på Facebook:

«Jeg føler meg utrolig heldig som bor i Norge og har muligheten til å jobbe med det jeg brenner for. Hadde jeg bodd i Iran, landet jeg ble født i, ville jeg aldri hatt de samme mulighetene.»

Hun nevnte her både hvor privilegert hun er, men også at hun vil fortsette kampen.