Hvor gode er mediene på tillit og representasjon?

17. juni 2021

Frokostmøte i Fritt Ords lokaler onsdag 23. juni 2021 kl. 9-11, gjennomført i samarbeid med Reuters Institute for the Study of Journalism (RISJ). Arrangemenet består av to deler.

Innledning ved Grete Brochmann, styreleder i Stiftelsen Fritt Ord

Kl. 9.00-9.45: Lansering av medieundersøkelsen “Digital News Report 2021”, i samarbeid med RISJ

Fritt Ord har støttet den årlige medieundersøkelsen “Digital News Report” siden 2016. Studien sammenligner utviklingen i det norske mediemarkedet med over 40 andre land i Amerika, Europa og Asia, og er verdens største undersøkelse om digitale medievaner.

Årets funn viser blant annet at tilliten til mediene har gått opp det siste året, muligens som et resultat av pandemien og usikre tider. Hallvard Moe og Janne Bjørgen fra Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen har hatt ansvar for den norske delen av undersøkelsen.

Presentasjoner ved Anne Schulz, medieforsker ved RISJ og Hallvard Moe, medieforsker ved UiB.

Kl. 9.45-11.00: Representasjon i norske medier – Hvor ofte er egentlig minoritetskvinner i avisene?

Våren 2021 publiserte Shazia Majid, VG-journalist og kommentator, rapporten “Under-represented and overexposed: Norway has a news problem”. Funnene viser at under én prosent av nyhetsdekningen i Norges to største aviser, VG og Aftenposten, omhandlet kvinner med asiatisk og afrikansk bakgrunn. Samtidig er det overeksponering av de få som når spaltene. Hva gjør det med samfunnsdebatten?

Rapporten vil være utgangspunkt for en samtale mellom Shazia Majid, Kyrre Nakkim, nyhetssjef i nyhetsdivisjonen i NRK, og Nora Mehsen, kriminolog, likestillingsbyråkrat i Bufdir og samfunnsdebattant.

Rapporten “Under-represented and overexposed: Norway has a news problem” kan lastes ned her.

Shazia Majid utførte studien ved Reuters Institute for the Study of Journalism ved Universitetet i Oxford.


Ordstyrer er Tellef Raabe, medieviter og doktorgradsstipendiat ved Cambridge University.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Begrenset plass i salen på grunn av smittevernstiltak, for påmelding send e-post til registrering@frittord.no. Seminaret strømmes også live på Fritt Ords nettsider og Facebook-side.

Nyheter

Skjermbilde 2022 11 23 kl. 02.49.22

– Shabana blir dokumentar-TV-serie. Nye Fritt Ord-tildelinger i oktober

27. november 2022

Fritt Ords større, ordinære tildelinger til i oktober gikk til et vell ulike prosjekter, blant dem en dokumentarserie om Shabana Rehman.

310855703 7293706317330836 6402539707896006049 n

Nye tildelinger i oktober 2022: Ny medieplattform på venstresiden.

18. november 2022

Fritt Ord har i oktober tildelt journalistikk-midler til Manifest Media for å bygge en «digital medieplattform til venstre for midten i norsk politikk» og dermed øke mediemangfoldet. I samme tildelingsrunde i 2022 støttes internasjonal gravejournalistikk, lokaldebatt i Valdres og alt fra tegneserier til sport, russisk påvirkning i Norge, kjærlighet og dekolonisering.

Ruth nordic black ingrid fadnes 172

Nye tildelinger i september

7. november 2022

Fritt Ords bevilgninger i september (mindre søknadssaker) gikk til rundt hundre ulike prosjekter – både bøker, dokumentarer, teaterforestillinger, debatter, utstillinger og seminarer. Blant dem er en forestilling om sangeren Ruth Reese på Nordic Black Theatre og et manus fra dramatiker Monica Isakstuen.

Skjermbilde 2022 10 27 kl. 13.56.22

Pressens 22. juli-dekning – Ble det for mange bilder av rosetog og for få bilder av døde ungdommer?

28. oktober 2022

– Kanskje ble det lettere å overse terroren når vi bare fikk bilder av rosetog i mediene og for få bilder av døde ungdommer fra Utøya. Det sa generalsekretær i Norsk Redaktørforening Reidun Kjelling Nybø da hun kommenterte Retrievers nye rapport om 22. juli-dekningen. Redaktørstyrte norske medier har latt være å publisere de mest dramatiske fotografiene tatt på Utøya.