Hvor gode er mediene på tillit og representasjon?

17. juni 2021

Frokostmøte i Fritt Ords lokaler onsdag 23. juni 2021 kl. 9-11, gjennomført i samarbeid med Reuters Institute for the Study of Journalism (RISJ). Arrangemenet består av to deler.

Innledning ved Grete Brochmann, styreleder i Stiftelsen Fritt Ord

Kl. 9.00-9.45: Lansering av medieundersøkelsen “Digital News Report 2021”, i samarbeid med RISJ

Fritt Ord har støttet den årlige medieundersøkelsen “Digital News Report” siden 2016. Studien sammenligner utviklingen i det norske mediemarkedet med over 40 andre land i Amerika, Europa og Asia, og er verdens største undersøkelse om digitale medievaner.

Årets funn viser blant annet at tilliten til mediene har gått opp det siste året, muligens som et resultat av pandemien og usikre tider. Hallvard Moe og Janne Bjørgen fra Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen har hatt ansvar for den norske delen av undersøkelsen.

Presentasjoner ved Anne Schulz, medieforsker ved RISJ og Hallvard Moe, medieforsker ved UiB.

Kl. 9.45-11.00: Representasjon i norske medier – Hvor ofte er egentlig minoritetskvinner i avisene?

Våren 2021 publiserte Shazia Majid, VG-journalist og kommentator, rapporten “Under-represented and overexposed: Norway has a news problem”. Funnene viser at under én prosent av nyhetsdekningen i Norges to største aviser, VG og Aftenposten, omhandlet kvinner med asiatisk og afrikansk bakgrunn. Samtidig er det overeksponering av de få som når spaltene. Hva gjør det med samfunnsdebatten?

Rapporten vil være utgangspunkt for en samtale mellom Shazia Majid, Kyrre Nakkim, nyhetssjef i nyhetsdivisjonen i NRK, og Nora Mehsen, kriminolog, likestillingsbyråkrat i Bufdir og samfunnsdebattant.

Rapporten “Under-represented and overexposed: Norway has a news problem” kan lastes ned her.

Shazia Majid utførte studien ved Reuters Institute for the Study of Journalism ved Universitetet i Oxford.


Ordstyrer er Tellef Raabe, medieviter og doktorgradsstipendiat ved Cambridge University.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Begrenset plass i salen på grunn av smittevernstiltak, for påmelding send e-post til registrering@frittord.no. Seminaret strømmes også live på Fritt Ords nettsider og Facebook-side.