Tre norske dokumentarfilmer på Oscar-kortliste

10. februar 2021

De tre norske dokumentarfilmene «Gunda», «Kunstneren og tyven» og «Do Not Split» er på kortlisten til å bli Oscar-nominert. Fritt Ord gratulerer!

Filmene «Gunda» og «Kunstneren og tyven» er et skritt nærmere å bli nominert i kategorien «Documentary feature», og «Do not splitt» konkurrerer i kategorien for kortdokumentarfilm.

«Gunda» er regissert av russiske Viktor Kosakovskij og produsert av Anita Rehoff Larsen i Sant & Usant. Filmen følger grisen Gunda og grisungene hennes, og viser livet på gården i et nært og nyskapende perspektiv.

«Kunstneren og tyven» er regissert av Benjamin Ree og produsert av Ingvil Giske i Medieoperatørene. Filmen åpner med at to malerier av kunstneren Barbora Kysilkova blir stjålet fra et galleri i Oslo. Dette er starten på et uvanlig vennskap mellom Kysilkova og mannen som stjal bildene.

«Do not splitt» er regissert av Anders Hammer og produsert av Charlotte Cook og Anders Hammer. Filmen dokumenterer et Hongkong på bristepunktet, hvor tilliten mellom demonstrantene og myndighetene har brutt sammen. «Do not split» løfter frem hva demonstrantene kjemper for, og hva de risikerer ved å gjøre det.

Fritt Ord har gitt støtte til «Gunda» og «Do Not Split».