Tredje verdenskrig og kulturkrig. Litteratur-og filmfestivalene i 2023

3. mars 2023

Fra tredje verdenskrig på Lillehammer i mai til kulturkrig i Oslo i september. Det blir spennvidde i årets litteratur-og kulturfestivaler. Her er prosjektene som fikk støtte av Fritt Ord i februar.

Krigsekspert og forfatter Christopher Coker skal til Lillehammer for å snakke om «starten av tredje verdenskrig». Zeshan Shakar skal til Odda for å snakke om klassereiser. Inga Strümke skal til Trondheim for å snakke om når maskinene lærer. Og amerikanske forfattere skal til Oslo for å snakke om kansellering.

Dette er noen av stikkordene fra litteraturfestivaler som Fritt Ord har støttet i februar. Det blir et spennende festival-år, fra Tromsø i nord til Kragerø i sør. Her er noen smakebiter.

– Trikset er tabloide titler
Basta 2023 – Sakprosafestivalen i Trondheim arrangeres i år 11.11.
– Et av målene våre er nå ut bredere enn vi ellers gjør og bruke festivalen til å hanke inn folk som ikke har har årskort på Litteraturhuset, for å si det sånn, sier Christina Tviberg Pettersen, ny festivalsjef for årets Basta 2023. Triksene er blant annet komprimerte debatter (45 minutter) med tabloide titler om aktuelle bøker. I fjor var det for eksempel «Ned med skogen, hilsen staten» om Bredo Berntsens bok om natur- og miljøvernets historie og «Da metoo kom til Trøndelag» om Heidi Helene Sveens bok om varslere i Giske-saken.

Det ble skikkelig festivalstemning med høy temperatur, ifølge Tviberg Pettersen. Arrangementene deles mellom Litteraturhuset i Trondheim, restauranten Sellanraa, Kunsthall Trondheim og Trondheim folkebibliotek.
– Billettsalget har gått opp hvert år, så får vi stadig større navn og flere folk, sier en fornøyd festivalsjef. I år lover hun blant annet AI-forsker Inga Strümke, biolog Anne Aslaug Sverdrup-Thygeson, forfatter Simen Sætre og kokebok-gutta i «Sultne gutter».

Kansellering i USA og Norge
Norsk-amerikansk litteraturfestival arrangeres 7-9. september Litteraturhuset i Oslo, og på rockebaren Last Train. Bak står forfatter og litteratur-«proff» Frode Saugestad. Festivalen startet opprinnelig som brekkstang for norske forfattere som drømmer om gjennombrudd i USA, og det er syvende gang den holdes. Tema i år blir kanselleringskultur og det mange kaller «kulturkrig».

– Den nye ytringskulturen med harde fronter har utviklet seg i USA på bare få år. Nå er det en mulighet for at det kommer til Norge også, sier Saugestad, som frykter en offentlig debatt «der debattanter bare vil snakke med de som mener det samme».
– Vi har kommet til et nytt nivå av absurditet, når en spillanmelder for NRK ikke vil ta i et nytt Harry Potter-spill, på grunn av holdningene til forfatteren av boka, sier han og viser til debatten i vinter om spillet Hogwarts Legacy.
Avinvitasjon og kanselleringer er et tap for debatter og samfunnet samlet sett, sier han, men festivalen skal de se på det som kan bli neste utvikling: At forfattere selv-sensurerer i fiksjon, for å unngå å havne i kontroverser eller miste lesere eller forlag.
– Hvis kunstnere og forfattere begrenser seg selv, har ikke samfunnet mange instanser igjen som kan utfordre oss. I USA har denne utviklingen gått langt, og vi inviterer folk til å snakke om hva de mener om dette, sier han.

Tredje verdenskrig hovedforedrag på Lillehammer-festivalen
Norsk Litteraturfestival holdes på Lillehammer 22-28. mai (der den har vært siden 1995) og samarbeider i 2023 med World Expression Forum (WEXFO)-kongressen, som går av stabelen for andre gang. Det fullstendige programmet slippes først 28. mars, men barneprogrammet Pegasus er sluppet og inkluderer Frida Nilsson, Andy Griffiths (Gutta i trehuset), Yohan Shanmugaratnam (Karpe-boka Hjertet i to) og Nora Dåsnes (La skogen leve). Til hoveddelen kommer blant annet Åsne Sejerstad, finsk-estiske Sofi Oksanen, ukrainske Oksana Zabuzjko, argentinske Hernan Diaz, russiske Arkadij Babtsjenko og den britiske professoren og forfatteren Christopher Coker, forteller festivalsjef Marit Borkenhagen. Coker er direktør for London School of Economics’ utenrikspolitiske tankesmie og forfatter av flere bøker om krig. Han skal holde hovedforedraget, og temaet får det til «å gå kaldt nedover ryggen» på Borkenhagen: «The early days of World War 3».

Klassereisere er de nye arbeiderdikterne
Jernrosa Politisk Litteraturfestival arrangeres i Odda 28-29. april 2023, på Sentralbadet Litteraturhus og det nedlagte smelteverket – til og med i de tidligere hemmelige «katakombene», under fabrikken, der transportbåndene gikk.
– Industrilandskap og klasse-og arbeiderlitteratur skiller oss fra andre litteraturfestivaler, sier festivalsjef– og gründer, dikteren Lars Ove Seljestad, som selv har skrevet en helt diktsamling om smelteverket. De handler om den «utvidede» arbeiderlitteraturen – «klassebevisst litteratur som tar stilling til samfunnsdebatten», som Seljestad definerer den.

Han minner om at dagens arbeiderklasse like mye jobber i butikk eller på kontor som på en fabrikk, og at mange av de nye arbeiderforfatterne selv er klassereiserere som bruker bøkene til å reflektere rundt livet foreldrene og søsken kanskje ennå lever. Han never Sandra Lillebø, Leif Ekle, Jan Kristoffer Dahle, Gulraiz Sharifs og i Zeshan Shakar.
– Shakar er opptatt å presisere at han skriver klasseromaner, ikke bare innvandrerromaner. Det gjelder særlig «De kaller meg ulven», sier Seljestad.
Shakar kommer derfor til Jernrosa i år. Det gjør også Kjartan Fløgstad, journalist Maria Larvik og Folkets Hus-dokumentaristene Line Scheistrøen og Sissel M. Rasmussen.

Foto: «Smelteverket rundt på 100 minutter» er en fast post i Jernrosa-festivalen i Odda. Her forteller tdligere fagforeningsleder Terje Kolbotn fabrikkhistorie i rommet Cyanamiden.

Ordkalotten handler om arv – og nord
Ordkalotten Internasjonale litteraturfestival avholdes i år 9.-11. november i Tromsø, og har som alltid to hovedprofiler – én avdød og én levende. I år er det Sissel Solbjørg Bjugn og Herbjørg Wassmo.
– Ordkalotten har vokst de siste årene og fikk en publikums-topp i 2022 med utsolgte dager og godt med folk, sier en fornøyd festivalsjef Ingvild Solstad-Nøis. Hun sier Ordkalotten skiller seg fra andre festivaler ved å styre unna boklanseringer og, med base i Arktis, å ha søkelys på urfolk, trespråkligheten norsk, samisk og kvensk og koble seg tett på nordlige naboer som Sverige, Finland, Island og Canada. Årets tema er «Arv».

Fra Ordkalotten i Tromsø i 2022. Foto: Ordkalotten.

Filmfestivaler med trekkplaster
Polske filmdager finner sted i Moss 26-27. august, Fredrikstad 8-15. oktober og Oslo 20. oktober. Det er tiårsjublieum, og i år inkluderes også Ukraina – og Mexico – i programmet.
– Det blir også en polsk-norsk konferanse om kulturens betydning i integrering, sier festivalsjef Magdalena Tutka. Hun lokker med en ny utendørs etnoscene, Folklove, på Røed gård på Jeløy og «en golden collection» av polske filmer som Pawlikowskis prisbelønnede «Kald krig» på Fredrikstad kino.

I Bergen har Arabisk Filmfest planlagt 14 filmvisninger på fire dager, blant annet en kortfilmprogram med filmer fra det okkuperte Vest-Sahara.

Andre festivaler som har fått støtte i februar, inkluderer dokumentar- og debattfestivalen Kontrast 2023, Nynorsk kultursentrums Festspela 2023, CODA Oslo International Dance Festivals program, Olavsfest 2023 – «Vestfrontmøtet», Den norske filmfestivalens filmpolitiske seminar, Festspillene i Bergens ordskifteprogram og På Kanten – Den norske filosofifestivalen i Kragerø.

Hele listen over Bevilgninger til større, ordinære søknadssaker, februar 2022 (søknader om mer enn kr 100 000) :

Aila Sinober, standupforestillingen “Aila avskaffer monarkiet”, kr 30 000

Alert film, produksjon av dokumentarfilmen “Napoleonskaken” (tidligere “Forsvinningspunktet”), kr 150 000

Allfilm, co-produksjon (utvikling) av dokumentarfilmen “War on women”, kr 150 000

Anicca Pictures AS, utvikling av dokumentarfilmen “Essay” om Iran, kr 100 000

Anicca Pictures AS, filmvisningsserien Cinema Tehran, Oslo, kr 75 000

Anno museum, avd. Kvinnemuseet, utstillingen “Bunadsgeriljaen – I all offentlighet”, kr 100 000

ANTIPODE FILMS AS, utvikling av dokumentarfilmen “Ali Joon”, kr 100 000

Antiteateret, teaterprosjektet “Rasisten”, kr 75 000

Applaus Scenekunst as, audiovisuell produksjon av teateroppsetningen “Ways of Seeing”, kr 100 000

Arabisk Filmforening, Arabisk FIlmfest 2023, kr 100 000

Audiatur Bokhandel AS, Filosofiserie 2023, kr 60 000

Bergen Kunstforening, seminarprogrammet Plattform vår/sommer 2023, kr 60 000

CODA Oslo International Dance Festival, seminarprogrammet “CODA:perspektiver”, kr 50 000

Democratic Voice of Burma (DVB), Democratic Voice of Burma 2023, kr 300 000

Den norske filmfestivalen AS, Den norske filmfestivalen 2023 – filmpolitisk konferanse om samhold og internasjonal solidaritet, kr 40 000

Den Norske Helsingforskomite, ettårsmarkering for krigen i Ukraina – utstilling og arrangementer, kr 100 000

DLER MARIAM DALO, utstillingen “The City and The Sun” av Shwan Dler Qaradaki, Lars Sandås og Johannes Høie, kr 75 000

DOKUTOMMY GULLIKSEN, utvikling av dokumentarprosjekt 2023, kr 100 000

dokuz8NEWS / Media Research Association MEDAR, “Election Journalism Trainings for Local Media and Citizen Journalists”, kr 75 000

Einar Film Drama, lansering av dokumentarfilmen “Ola – en helt vanlig uvanlig fyr”, kr 75 000

Eirik Grasaas-Stavenes, manusutvikling av boken “Makta i drakta – Europas jakt på mål og fellesskap”, kr 100 000

Erik Martiniussen, manusutvikling av bok om kongoveteranene, kr 100 000

Erle Marie Sørheim og Tom Stalsberg, manusutvikling av “Kvinnekamp med knotta først” – bok om fotball-VM for kvinner 2023, kr 60 000

Festspillene i Bergen, Festspillenes ordskifteprogram 2023, kr 125 000

FORENINGEN DET NYE TEATERKOMPANIET, teaterprosjektet “Skilsmissehelter”, kr 50 000

Foreningen Litteraturhuset i Trondheim, Basta 2023 – Sakprosafestivalen i Trondheim, kr 100 000

Frode Saugestad, Norsk-amerikansk litteraturfestival, kr 150 000

GO FIGURE! Festival for figurteater og visuell…, Go Figure! Festival for figurteater og visuell scenekunst, kr 30 000

Hilde Honerud, fotoprosjektet “Regarding the Pain of the Future”, kr 120 000

Human Rights House Foundation, gjestespill med ukrainsk teatertrupp, “War through the eyes of Ukrainian artists”, kr 150 000

Indie Film As, utvikling av dokumentarfilmen “Kyiv Soloists”, kr 100 000

Integral film, utvikling av dokumentarfilmen “Museum for menneskelige lidelser”, kr 100 000

International Creativity Workshop AS, Polske Filmdager 10 år, kr 60 000

ITU TEATTERIFOREENINKI, “Kyläpeli” – kvensk landsbyspel om emigrasjonen til Amerika, kr 75 000

Jan Arild Snoen, manusutvikling av boken “Anti-amerikanisme”, kr 100 000

Jan Kokkin, manusutvikling av boken “Bildet som våpen. Karikaturer i politikkens og religionens tjeneste”, kr 100 000

Jens Måge, Olav Torvund og Tanu Priya Uteng, manusutvikling av boken “Den store elbilbilbløffen”, kr 100 000

Jon Gangdal, manusutvikling av boken “I GUDENES RIKE – fjellene og sherpafolket”, kr 100 000

Kausalitet as, utvikling av animasjonsfilmen “Narkotwitter”, kr 100 000

Kjetil Lismoen, podkasten “Den femte statsmakt”, kr 100 000

Kristiansand Stiftelsen Arkivet, konferansen “STATUS EUROPA Democracy and Human Rights in Europe 2023”, kr 75 000

Lars Ove Seljestad, JERNROSA Politisk Litteraturfestival 2023, kr 100 000

Latin-Amerikagruppene i Oslo, norske investeringer i urfolksområder: besøk fra Pilmaiquén, Chile (arrangementer), kr 75 000

Litteraturhuset Fredrikstad, dokumentar- og debattfestivalen Kontrast 2023, kr 100 000

Mari Grinde Arntzen, manusutvikling av boken “Pupper og egg”, kr 100 000

Marius Svaleng Andresen, trykkestøtte til fotoboken “Life in the New”, kr 30 000

Martin Ahzami Raknerud, manusutvikling av bok ved Zeshan Shakar og Don Martin, “En Gang Romsåsgutt Alltid Romsåsgutt”, kr 80 000

MASAHAT FOR ARAB CULTURE IN EXILE, Masahat festival for arabisk kunst og kultur 2023, kr 100 000

Media Service AS, produksjon av dokumentarfilmen “Krigsvarsleren”, kr 100 000

Medieoperatørene as, utvikling av dokumentarfilmen “Motherhood”, kr 100 000

Morten Renslo Sandvik, manusutvikling av boken “Idrettens verdier. Filosofi om en folkebevegelse i forfall og fremgang”, kr 75 000

Nhu Diep, manusutvikling av «Ild, tenner, vann, tunge – en minnebok», kr 50 000

Niels Christian Geelmuyden, manusutvikling av boken “Draktmisbruk – Klesindustriens katastrofale konsekvenser”, kr 100 000

Nordic Light Events AS, utstilling med Lene Marie Fossens fotografier pluss foredrag, kr 50 000

Nordlandsforskning, Lytring 2023, kr 150 000

Norsk Litteraturfestival, Norsk Litteraturfestival 2023, globalt fokus, kr 350 000

Norsk PEN, ytringsfrihetsarbeid i Norsk PEN 2023, kr 500 000

Northing AS, Northing Space: utstillingsprogram 2023, kr 50 000

Nynorsk kultursentrum, musea for skriftkultur, Festspela 2023, kr 50 000

Olavsfestdagene i Trondheim, Olavsfest 2023 – “Vestfrontmøtet”, kr 150 000

Open Democracy, openDemocracy Ukraine, kr 100 000

Ordkalotten Internasjonale litteraturfestival, Ordkalotten litteraturfestival 2023: Arv, kr 200 000

Oslo Dokumentarkino, Oslo Dokumentarkino 2023, kr 250 000

Oslo Freedom Forum Norway (OFF-N), 2023 Oslo Freedom Forum, kr 500 000

Pride Art, “Kampen fortsetter” – videreformidling av to utstillinger fra Skeivt kulturår, kr 100 000

På Kanten – Den norske filosofifestivalen i Kragerø, På Kanten – Den norske filosofifestivalen 2023, “Krig og fred”, kr 100 000

SANT OG USANT AS, produksjon av dokumentarfilmen “Tausheten på den andre siden”, kr 200 000

Sigrid Hvidsten, manusutvikling av boken “Det norske underliv”, kr 100 000

Skjervheimseminaret, Skjervheimseminaret 2023, kr 100 000

SKMU Sørlandets Kunstmuseum, “Skifte av perspektiv – kunst i kanaler”, arrangementsrekke, kr 100 000

SKRIFTENSPEILET AS, den politiske kabareten “Demokratiske Drømmer – det siste møtet”, kr 75 000

SPERANZA FILM AS, utvikling av dokumentarfilmen “Gabriella”, kr 100 000

SRS Media AS, utvikling av dokumentarserien “Forsoning i fiendeland”, kr 100 000

Stiftelsen Bjørnsonfestivalen, Litteraturhus i Møre og Romsdal 2023, sakprosa, kr 150 000

STIFTELSEN FOTOGRAFIHUSET, Fotografihusets program i 2023, kr 300 000

Stiftelsen Jødisk Museum i Oslo, “Fra shtetl til Kristiania” (ny uteutstilling), kr 150 000

STIFTELSEN KÅKÅ KVERULANTKATEDRALEN, KÅKÅ Kverulantkatedralen 2023, kr 450 000

Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning/Bokhuset, Litteraturscenen Bokhuset, kr 60 000

STIFTELSEN SENTRALBADET LITTERATURHUS, program ved Sentralbadet litteraturhus 2023, kr 100 000

Stray Dog Productions, co-produksjon av dokumentarfilmen “Dialogpolitiet”, kr 150 000

Stray Dog Productions, utvikling av dokumentarfilmen “Å bære en bør” (tidlligere “Kolbar”), kr 100 000

STUDIO O AS, TronTalks 2023: “Grepet”, kr 75 000

Sumaya Jirde Ali, manusutvikling av “Et helt liv i redningsvest: Dagbok over norsk rasisme”, kr 25 000

SUNNHORDLAND MUSEUM, utstillingen "Den vesle mann sin kunst – berre skjønn og behageleg? ", kr 125 000

THE KAWAAKIBI CENTER, “Let’s Talk” Event Series – Kawaakibi @ Melahuset, kr 75 000

Vegard Bye, manusutvikling av boken “Hvordan gjenreise solidarisk internasjonalisme?”, kr 100 000

Vestfold Kunstsener, arrangementsrekken “Møtepunkt”, kr 60 000

WESTORY MARIE HELENE HØYBERG, utvikling av dokumentarfilmen “Møbelbygda”, kr 100 000

Aage Georg Sivertsen, manusutvikling av boken “Landssvikoppgjøret – passive medlemmer av NS”, kr 100 000