Undersøkelse om mediefrilansernes vilkår

25. september 2019

Andelen frilansere øker i flere land, men det finnes lite forskningsbasert kunnskap om arbeidsvilkårene for journalister, fotografer og kritikere uten fast ansettelse. Sammen med NJ Frilans, Pressefotografenes Klubb og Kritikerlaget har Fritt Ord tatt initiativ til en undersøkelse som vil kartlegge utfordringene frilansere og midlertidige står overfor.

Rapporten Høy trivsel – dårlige kår. Frilansundersøkelsen 2019 kan lastes ned her.

Prosjektet gjennomføres av medieforskerne Birgit Røe Mathisen ved Nord universitet og Anders Graver Knudsen ved OsloMet, og vil blant annet undersøke lønn og honorarutvikling, forhold til oppdragsgiver og andre arbeidsforhold knyttet til frilansrollen. Spørsmål om etiske dilemma som kan oppstå i jobben er også inkludert.

En spørreundersøkelse bestående av rundt 60 spørsmål ble sendt ut medlemmene av de tre organisasjonene onsdag 22. mai.

– Vi har lite forskningsbasert kunnskap om frilanseres arbeidsvilkår. Dette er faktisk første gang det lages en så omfattende kartlegging av frilanseres kår i Norge. Jo flere svar vi får, jo mer solid blir kunnskapsgrunnlaget vårt, sier Birgit Røe Mathisen til NJ.no.

Stiftelsen Fritt Ord har lenge hatt medier og journalistikk som et av sine kjerneområder, og for stiftelsen er det viktig å bidra til å stimulere og styrke norsk journalistikk. Stiftelsen har satt av inntil 25 millioner kroner i året til journalistikkprosjekter, inkludert ti årlige stipender til frilanskritikere. Satsingene har til hensikt å gi frilansere og fast ansatte journalister mulighet til å bruke mer tid og ressurser på krevende prosjekter av betydning for samfunnet, og er et svar på den pressede den viktige og krevende journalistikken befinner seg i.

Resultatene av frilansundersøkelsen ble lagt fram på en felles nasjonal konferanse om frilanseres vilkår hos Fritt Ord 25. september 2019. Les mer om lanseringen her.

Nyheter

Kunsten og institusjonene: "Jeg vil ha et museum som kjenner sine gulv skjelve når andre museer ødelegges i krig"

12. februar 2025

Lørdag 22. februar 2025 på Kunstnernes Hus, Oslo, kl. 14.30–16.30

Samtale med Adam Budak (Polen/Tyskland), Stefanie Carp (Tyskland), Matej Drlička (Slovakia), Andrea Geyer (USA) og Sarah Lookofsky (USA/Norge). Ingerid Salvesen er moderator.

Over hele verden utsettes kulturinstitusjoner for økende press. Sensur, selvsensur, drastiske økonomiske kutt og politisk og kommersiell innblanding er på fremmarsj. Tidligere og nåværende institusjonsledere – med personlige erfaringer med politisk press, kansellering og sensur i ulike geografiske kontekster – vil diskutere kunstinstitusjoners begrensninger og muligheter i dag.

Sarah Gaulin holder tale ved Fritt Ords honnør, 18. februar 2025.

– På tide å legge bort berøringsangsten for æreskultur

18. februar 2025

– Når vi ser en økning i rapporter om æreskultur, er det på høy tid å legge bort berøringsangsten, sa samfunnsdebattant Sarah Gaulin da hun tirsdag 18. februar mottok Fritt Ords Honnør.
– På vegne av styret i Fritt Ord vil jeg takke deg for frihetskampene du kjemper og toleransekulturen du fremmer. Vi vet at det har kostet, men du har aldri gitt opp, sa Sylo Taraku, styremedlem i Fritt Ord.

Sarah Gaulins tale ved Fritt Ords Honnør

18. februar 2025

Kjære Fritt Ord, kjære alle sammen

Det er en stor ære å stå her i dag og dele denne viktige dagen med dere. Denne prisen betyr mer for meg enn jeg kan uttrykke med ord, fordi min livsreise har vært alt annet enn forutsigbar.

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin 18. februar 2025

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin

12. februar 2025

Da Fritt Ord kunngjorde at Sarah Gaulin var tildelt Fritt Ords honnør, skrev hun dette på Facebook:

«Jeg føler meg utrolig heldig som bor i Norge og har muligheten til å jobbe med det jeg brenner for. Hadde jeg bodd i Iran, landet jeg ble født i, ville jeg aldri hatt de samme mulighetene.»

Hun nevnte her både hvor privilegert hun er, men også at hun vil fortsette kampen.