Undersøkelse om mediefrilansernes vilkår

25. september 2019

Andelen frilansere øker i flere land, men det finnes lite forskningsbasert kunnskap om arbeidsvilkårene for journalister, fotografer og kritikere uten fast ansettelse. Sammen med NJ Frilans, Pressefotografenes Klubb og Kritikerlaget har Fritt Ord tatt initiativ til en undersøkelse som vil kartlegge utfordringene frilansere og midlertidige står overfor.

Rapporten Høy trivsel – dårlige kår. Frilansundersøkelsen 2019 kan lastes ned her.

Prosjektet gjennomføres av medieforskerne Birgit Røe Mathisen ved Nord universitet og Anders Graver Knudsen ved OsloMet, og vil blant annet undersøke lønn og honorarutvikling, forhold til oppdragsgiver og andre arbeidsforhold knyttet til frilansrollen. Spørsmål om etiske dilemma som kan oppstå i jobben er også inkludert.

En spørreundersøkelse bestående av rundt 60 spørsmål ble sendt ut medlemmene av de tre organisasjonene onsdag 22. mai.

– Vi har lite forskningsbasert kunnskap om frilanseres arbeidsvilkår. Dette er faktisk første gang det lages en så omfattende kartlegging av frilanseres kår i Norge. Jo flere svar vi får, jo mer solid blir kunnskapsgrunnlaget vårt, sier Birgit Røe Mathisen til NJ.no.

Stiftelsen Fritt Ord har lenge hatt medier og journalistikk som et av sine kjerneområder, og for stiftelsen er det viktig å bidra til å stimulere og styrke norsk journalistikk. Stiftelsen har satt av inntil 25 millioner kroner i året til journalistikkprosjekter, inkludert ti årlige stipender til frilanskritikere. Satsingene har til hensikt å gi frilansere og fast ansatte journalister mulighet til å bruke mer tid og ressurser på krevende prosjekter av betydning for samfunnet, og er et svar på den pressede den viktige og krevende journalistikken befinner seg i.

Resultatene av frilansundersøkelsen ble lagt fram på en felles nasjonal konferanse om frilanseres vilkår hos Fritt Ord 25. september 2019. Les mer om lanseringen her.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.