UngYtring 2030: – Demokratiet trenger unge stemmer!

28. april 2025

Hvorfor er det stadig flere unge som kvier seg for å si det de mener?  Tirsdag 29. april lanseres den nasjonale satsingen Ung Ytring 2030. Prosjektet skal samle og dokumentere unges egne erfaringer med å ytre seg gjennom regionale råd og presentere konkrete tiltak.

Ung Ytring 2030 er det første i sitt slag som systematisk samler denne typen erfaringer fra ungdom og unge voksne. Satsingen skal vare i fem år. 

Fra og med nå kan alle 16-26 år søke om å være med i nye unge «ytringsfrihetsråd» i Tromsø, Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim.

Foto fra lanseringsfilm: Mats Muri for Norsk PEN.

Drøy humor 

Flere undersøkelser de siste årene viser at stadig flere unge unngår å si høyt kva de mener.

Allerede på lanseringskonferansen vil vi høre noen av dem fortelle hvor skoen trykker: 

Hva er det som møter dem når de ytrer seg?
Hvilke arenaer er de på? I hvilke sammenhenger unngår de å si hva de mener?
Vet de selv forskjellen på hets og på uenighet?
– Målet er at flere unge skal ta – og få plass, sier prosjektleder Eliana Hercz.

– Det er bekymringsfullt at mange unge velger å la være å bruke stemmen sin.
Derfor har vi store ambisjoner om å endre den trenden, sier Eliana Hercz, prosjektleder for Ung Ytring 2030.

Lanseringskonferansen finner sted på Sentralen i Oslo. Temaene inkluderer hvordan drøy humor, for eksempel russerevyer, påvirker unges ytringslyst. Kan drøy humor åpne ytringsrommet ved at det er lov å si ting man ellers får tyn for å mene? Eller virker det motsatt, og gjør unge redde for å bli latterliggjort? To revysjefer er med i panelet. 

Ytringsfrihet i en tid med KI

Kunstig intelligens er kommet for å bli, og er allerede i ferd med å påvirke synet på ytringsfrihet.  Men hvilke grenser gjelder når kunstig intelligens er skaperen av innhold? Hvordan vet man hva man kan stole på? Og kan KI gjøre det lettere å ytre seg?

Norge er ett av verdens mest velfungerende demokratier. Mulighetene er mange, og ytringsfriheten står sterkt. Og likevel velger stadig flere unge å ikke si noe selv om de har lyst. På konferansen vil et mangfold av unge stemmer gi innsikt i og kunnskap om hvordan det oppleves å delta i samfunnsdebatten, og ikke minst hvilke mekanismer som får dem til å avstå.

Foto fra lanseringsfilm: Mats Muri for Norsk PEN.

Ny type samarbeid og helt ny innsikt

Ung Ytring 2030 er et samarbeid mellom fire ulike organisasjoner som alle jobber og brenner for demokrati og ytringsfrihet. Det er Norsk PEN, Human-Etisk Forbund, Fritt Ord og Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM).

Sparebankstiftelsen DnB har støttet med midler. 

Prosjektet skal både samle innsikt om unges ytringsrom og bidra til at rommet blir større. 

– Dette er et banebrytende prosjekt, der unges egne erfaringer samles systematisk, og danner grunnlaget for kunnskap om unge og ytringsfrihet. Vi gjør det ved å samle unge mellom 16 og 26 år i ytringsfrihetsråd fem ulike steder i landet der de skal dele egne opplevelser av å bruke stemmen sin. Hvert år vil det lages en grundig rapport som tar temperaturen på ytringsklimaet. Der vil vi peke på utfordringer unge møter når de ytrer seg, og løsningene som trengs. Vi skal sørge for at de som jobber med unge får et bedre innblikk i unges utfordringer, og at beslutningstakere lytter til unges perspektiv, lover Eliana Hercz. 

Ammal Ahmed Haj Mohamed fra norsk PEN (første fra høyre) på scenen under ung-programmet på Litfest Bergen i 2025.
Foto: Eivind Senneset, gjengitt med tillatelse

Viktig for demokratiet å være uenig 

 Prosjektet skal gi kunnskap og støtte til unge som ønsker å bruke stemmen sin. De skal få opplæring og støtte til å tåle meningsmotstand, til å finne sine uttrykk og kanaler og helt konkret til hvordan de kan bli hørt i samfunnsdebatten.

– Vi trenger et ytringsrom som gjør at unge bruker stemmen sin. Demokratiet er helt avhengig av at nye generasjoner ønsker å delta.

Vi trenger aktive medborgere, også i fremtiden. Dette er viktig for hele samfunnet vårt, sier Nancy Lystad Herz, som er seniorrådigver i Human-Etisk Forbund og en av initiativtakerne til Ung Ytring 2030.

Prosjektleder Eliana Hercz understreker hvor viktig det er med tidlig trening i å tåle meningsmotstand.

– Jo tidligere vi møter andres synspunkter og lærer å stå i uenighet, desto bedre rustet er vi til å forme samfunnet vi skal vokse opp i, leve i og en dag kanskje lede, sier prosjektleder Eliana Hercz.

Du kan søke. Ung Ytring-råd over hele landet

Det er nå åpnet for at unge kan søke om å bli medlemmer i de aller første rådene i prosjektet på den nylig lanserte nettsiden.  Rådsmøtene blir holdt i Tromsø, Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim. Unge fra hele landet er velkomne til å søke, og være med på å forme fremtidens ytringsklima.

Les mer på ungytring.no

Nyheter

Programleder Sigrid Sollund i radiointervju, 23. januar 2020.

100 år med radiostemmer i de tusen hjem

21. april 2025

Vi markerer at norsk radio har eksistert i 100 år og ser fremover. Bli med på seminar med kringkastingssjefen, radioveteraner og et knippe forskere, historikere og foredragsholdere som til sammen gir et utfyllende bilde av norsk radio 1925 – 2025.

Tid og sted:
29. april 2025 kl. 1300-1700
Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo.

Utlysning: Tilskudd til litteraturformidling i bibliotekene, 2025–26 

LITTERÆR BEREDSKAP



13. april 2025

Den rivende utviklingen av ny teknologi og sosiale medier har de senere år redusert vår evne til konsentrasjon og fordypende lesning. Samtidig står demokratiet, ytringsfriheten og den kritiske tenkningen under press fra autoritære strømninger. Bibliotekene spiller i en slik situasjon en vesentlig rolle for å opprettholde lesekompetanse, kunnskap og demokratisk dannelse.

Utlysning: Fritt Ords kritikerstipend 2025-2026

9. april 2025

Stiftelsen Fritt Ord utlyser 12 stipender à 250 000 kroner til kritikere som tar for seg kunst og kultur for norske aviser, TV og radio. To av stipendene er øremerket kritikk av dataspill. Fristen er 5. mai kl 15.

Løvene ved elven Tigris - norgespremiere under Arabiske Filmdager

24. mars 2025

Fritt Ord, Arabiske Filmdager og Indie Film Bergen inviterer til norgespremiere og visninger av «Løvene ved elven Tigris» av regissør Zaradasht Ahmed på Vika kino i Oslo under Arabiske Filmdager. Det er tre visninger med regissørsamtaler og samtaler om kulturarv i krig.

Fredag 4. april 2025 kl. 18.15 på Vika 1 (billetter), lørdag 5. april kl. 16.15 på Vika 4 (billetter) og søndag 6. april kl. 13.15 på Vika 3 (billetter). Billetter her.