Utlysning: Fritt Ords monitorprosjekt om status for ytringsfriheten i Norge

6. desember 2012

I de siste 10-15 år er ytringsfrihetsspørsmål kommet mer og mer i forgrunnen nasjonalt og internasjonalt. Mens de rettslige begrensninger samlet sett er blitt færre, er ytringsfriheten i større grad blitt en sak for offentligheten, for dens kontroverser, korreksjoner, fortielser og utluftinger. Sterke politiske og religiøse konflikter internasjonalt synes å ha tilspisset mange motsetninger på ytringsfrihetsfeltet. Internett har reist nye problemstillinger. Ytringsfrihetens stilling i lovgivning og rettspraksis, medier, kunst- og kulturliv, private bedrifter, offentlige etater, skoler og universiteter, organisasjoner osv. har fått større oppmerksomhet.

For å kartlegge og analysere ytringsfrihetens stilling i Norge utlyser Fritt Ord midler til en forskningsbasert monitorundersøkelse for perioden 2013–2014 med inntil 5 millioner kroner som beløpsramme. Undersøkelsen skal innrettes mot en samlet presentasjon senhøstes 2014. Det vil etter dette tidspunkt bli mulig å videreføre undersøkelsen for perioden 2015–2016 innenfor en tilsvarende godtgjørelse

Oppdraget forutsetter tverrfaglig samarbeid mellom fagmiljøene medie- og samfunnsforskning, jus, journalistikk. Dette kan organiseres som konsortium eller på andre måter. Fritt Ord ønsker å inngå kontrakt med en institusjon som påtar seg arbeidsgiveransvar, prosjektledelse og koordineringsfunksjon. Det er ønskelig med internasjonal orientering i arbeidet, et eget nettsted med kommunikasjon og løpende interaktiv kontakt; artikler, diskusjoner, lenker og oppsummeringer.

I tilbud på oppdraget indikeres begrepsavklaringer, synsvinkler, problemstillinger, metoder og kompetanse hos nøkkelpersoner. Eventuelt samarbeid med andre instanser og deres kompetanse dokumenteres. Det legges også vekt på hva ulike tilbydere samlet bidrar med av egne ressurser – f.eks. doktoravhandlinger, masteroppgaver, populariserings- og formidlingstiltak.

Fritt Ord ønsker en bredspektret monitorundersøkelse, men oppfordrer samtidig til å gå dypere inn i problemstillinger som tilbyderen særskilt måtte ønske å utforske.

Med utlysning 6. desember 2012 gis det en tilbudsfrist frem til 15. februar. Vi sikter mot kontraktsinngåelse før påske og oppstart av prosjektet før 1. juni 2013.

Nyheter

Bård Vegar Solhjell taler ved tildelingen av en Fritt Ords honnør i 2021

Bård Vegar Solhjell ny styreleder i Fritt Ord

1. juli 2025

Bård Vegar Solhjell (53) har tiltrådt som ny styreleder i Stiftelsen Fritt Ord.

Farouk Al-Kasim og Halkawt Mustafa

Lager filmen «Farouk» – om geologen som sikret Norge oljen

1. juli 2025

Geologen Farouk Al-Kasim ble ansatt på Oljekontoret i 1968 og formet norsk oljeforvaltning i tiårene etter. Nå skal dokumentarfilmregissør Halkawt Mustafa og produsent Janne Hjeltnes lage filmen om Al-Kasims liv og refleksjoner.
– Farouk forteller meg noe i denne filmen som han ikke har snakket høyt om før, fordi han alltid har fortalt den versjonen han føler Norge vil høre, sier Mustafa, som selv har irakiske røtter.

Les intervjuet med regissøren og se alle Fritt Ords nye ordinære tildelinger i juni 2025.

Collage med ansikter

Kulturavisen TBATBA.no og nye tildelinger i journalistikk juni 2025

23. juni 2025

– Kulturjournalistikken er under press. Noe av problemet er medier som ikke dekker kultur på formater og måter som appellerer til folk under 30 år, sier Ida Madsen Hestman, redaktør, frilanskritiker og stifter av TBATBA.no. I fjor startet hun avisen hun selv ville lest.

Magasinet TBA er blant dem som har fått støtte i juni 2025. Se hele listen med tildelinger i Norsk Journalistikk.

Lansering av Reuters Digital News Report 2025

17. juni 2025

Frokostseminar: Danby Choi, redaktør i Subjekt, og Karoline Fossland, podkastsjef i Aftenposten, kommenterer den norske delrapporten Reuters Digital News Report 2025 sammen med medieforsker Hallvard Moe og Craig Robertson
tirsdag 17. juni 2025 kl. 08.30-09.45
Uranienborgveien 2, Oslo

Reuters Digital News Report 2025 lanseres internasjonalt natt til 17. juni.

Arrangører: Stiftelsen Fritt Ord, Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford og Universitetet i Bergen