Ytringsfriheten under press

22. mai 2009

Ytringsfriheten skaper i 2009 stadig kontrovers. Senest ved tildelingen av Fritt Ords pris til Nina Karin Monsen, nylig i debatten under FNs menneskerettsråds møte i Geneve i april og vinterens mislykkede gjenopplivingsforsøk på blasfemiparagrafen. Mange ytringsfrihetsutfordringer følger i kjølvannet av globaliseringens nye offentligheter, kulturkonflikter og ulike syn på religionens plass i samfunnet. I sum er ytringsfriheten i dag under press fra vinkler vi ikke kunne forestille oss for tyve år siden.

Fritt Ord inviterer til presentasjon av boken Freedom of Speech Abridged? tirsdag 26. mai 2009, kl. 11.00–12.00, i Litteraturhuset, Rivertonrommet, Wergelandsveien 29, Oslo.

Bidragsyterne til boken er forskere fra de nordiske land, som diskuterer ytringsfriheten som universell menneskerettighet, analyserer frihetens filosofiske grunnlag, og problematiserer de rettslige og faktiske utfordringer den møter i vår tid. Freedom of Speech Abridged? er redigert av Anine Kierulf og Helge Rønning.

Stikkord for utviklingen er Internett; fatwaen mot Salman Rushdie og Mohammed-karikaturene. Mens autoritære regimer får ny ammunisjon til angrep på ytringsfriheten, utfordres den i demokratiske samfunn gjennom både markedsliberalisering, teknologisk utvikling og sikkerhetstiltak i kampen mot terror.

Ved lanseringen vil redaktørene gi en kort introduksjon til noen av de spørsmål boken tar opp. Den vil gi god bakgrunn for diskusjonene på den store internasjonale ytringsfrihets¬konferansen Global Forum on Freedom of Expression på Litteraturhuset i Oslo, fra 1. til 6. juni.

Anine Kierulf & Helge Rønning (eds.): Freedom of Speech Abridged? Cultural, Legal and Philosophical Challenges. Nordicom. Göteborg. 2009.

Boken er støttet av Fritt Ord.

Bokens innhold

Helge Rønning: “The Contemporary Challenge to the Concept of Universal Human Rights and Freedom of Expression”

Ulf Petäjä: “What is the Value of Freedom of Speech? “

Cathrine Holst & Anders Molander: ”Freedom of Expression and Freedom of Discourse. Examining a Justificatory Strategy”

Anine Kierulf: “International Challenges to National Law.
Media Free Speech in Norway”

Oluf Jørgensen: “The Right to Privacy and Public Figures.
On the Limits to Freedom of Expression”

Thomas Bull: “Freedom of Expression in Sweden. The Rule of Formalism”

Joakim Hammerlin: ”Anti-Terror Surveillance and Freedom of Expression”

Arne Ruth: “Twenty Years On. The Lessons of the Fatwa against The Satanic Verses”

Walid Al-Saqaf: “Internet – A Challenge to Arab Regimes’ Control of Information. Yemen as a Case Study “

Frederik Stjernfelt: “Pressure on Press Freedom. The Current Religious War on Freedom of Expression”

Risto Kunelius: “Lessons of Being Drawn In. On Global Free Speech, Communication Theory and the Mohammed Cartoons”

Nyheter

UngYtring 2030: – Demokratiet trenger unge stemmer!

28. april 2025

Hvorfor er det stadig flere unge som kvier seg for å si det de mener?  Tirsdag 29. april lanseres den nasjonale satsingen Ung Ytring 2030. Prosjektet skal samle og dokumentere unges egne erfaringer med å ytre seg gjennom regionale råd og presentere konkrete tiltak.

Programleder Sigrid Sollund i radiointervju, 23. januar 2020.

100 år med radiostemmer i de tusen hjem

21. april 2025

Vi markerer at norsk radio har eksistert i 100 år og ser fremover. Bli med på seminar med kringkastingssjefen, radioveteraner og et knippe forskere, historikere og foredragsholdere som til sammen gir et utfyllende bilde av norsk radio 1925–2025.

Tid og sted:
29. april 2025 kl. 13.00-17.00
Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo.

Utlysning: Tilskudd til litteraturformidling i bibliotekene, 2025–26 

LITTERÆR BEREDSKAP



13. april 2025

Den rivende utviklingen av ny teknologi og sosiale medier har de senere år redusert vår evne til konsentrasjon og fordypende lesning. Samtidig står demokratiet, ytringsfriheten og den kritiske tenkningen under press fra autoritære strømninger. Bibliotekene spiller i en slik situasjon en vesentlig rolle for å opprettholde lesekompetanse, kunnskap og demokratisk dannelse.

Utlysning: Fritt Ords kritikerstipend 2025-2026

9. april 2025

Stiftelsen Fritt Ord utlyser 12 stipender à 250 000 kroner til kritikere som tar for seg kunst og kultur for norske aviser, TV og radio. To av stipendene er øremerket kritikk av dataspill. Fristen er 5. mai kl 15.