255 bidrag til Fritt Ord-konkurransen for videregående skole

6. mars 2018

1. mars var det frist for å levere bidrag til Fritt Ord-konkurransen for videregående skole. Temaet for årets konkurranse har vært «propaganda», og deltakerne har kunnet bidra med ulike typer sjangre: lyd-, video- og nettproduksjon, essay eller kronikk.

Aldri før har vi fått inn så mange bidrag til konkurransen. 300 deltakere står bak 255 innsendte bidrag. 60 av dem er medieproduksjoner i form av dokumentarfilmer, lydproduksjoner, tegneserier, plakater og fotografier og annet. Av tekstene er det artikler, essay og kronikker sjangre som går igjen, men også dikt og noveller er levert.

Årets oppgave gikk ut på å beskrive et eller flere tilfeller av propaganda. Elevene ble oppfordret til å være konkrete, og ta utgangspunkt i forhold i lokalsamfunnet, i Norge eller i verden – i nåtid eller i historien. Hva skal til for at noe kan kalles propaganda? Mange av bidragene handler om de store ideologiene på 1900-tallet, Nord-Korea, Trump og fake news, men temaer som kroppspress, reklame og påvirkning i vestlige demokratier blir også analysert og drøftet.

Det ligger arbeid og anstrengelser i hvert eneste bidrag, og Fritt Ord vil takke alle som har sendt inn prosjektene sine. Vi ser frem til å sette i gang med å vurdere og juryere bidragene. I år kåres beste tekst og beste medieproduksjon, og hver av vinnerne vil motta et stipend på kr 20 000. I tillegg består premien av en studietur til Strasbourg, der prisvinnerne besøker Europarådet, Menneskerettsdomstolen og EU-parlamentet.

Juryen i år består av Jostein Saxegaard, Amal Aden, Lene Julsen, Lars Laird Iversen og tidligere vinner Iver Jensen. Deltakerne vil få beskjed om utfallet av juryeringen i løpet av mars.

Nyheter

Bård Vegar Solhjell taler ved tildelingen av en Fritt Ords honnør i 2021

Bård Vegar Solhjell ny styreleder i Fritt Ord

1. juli 2025

Bård Vegar Solhjell (53) har tiltrådt som ny styreleder i Stiftelsen Fritt Ord.

Farouk Al-Kasim og Halkawt Mustafa

Lager filmen «Farouk» – om geologen som sikret Norge oljen

1. juli 2025

Geologen Farouk Al-Kasim ble ansatt på Oljekontoret i 1968 og formet norsk oljeforvaltning i tiårene etter. Nå skal dokumentarfilmregissør Halkawt Mustafa og produsent Janne Hjeltnes lage filmen om Al-Kasims liv og refleksjoner.
– Farouk forteller meg noe i denne filmen som han ikke har snakket høyt om før, fordi han alltid har fortalt den versjonen han føler Norge vil høre, sier Mustafa, som selv har irakiske røtter.

Les intervjuet med regissøren og se alle Fritt Ords nye ordinære tildelinger i juni 2025.

Collage med ansikter

Kulturavisen TBATBA.no og nye tildelinger i journalistikk juni 2025

23. juni 2025

– Kulturjournalistikken er under press. Noe av problemet er medier som ikke dekker kultur på formater og måter som appellerer til folk under 30 år, sier Ida Madsen Hestman, redaktør, frilanskritiker og stifter av TBATBA.no. I fjor startet hun avisen hun selv ville lest.

Magasinet TBA er blant dem som har fått støtte i juni 2025. Se hele listen med tildelinger i Norsk Journalistikk.

Lansering av Reuters Digital News Report 2025

17. juni 2025

Frokostseminar: Danby Choi, redaktør i Subjekt, og Karoline Fossland, podkastsjef i Aftenposten, kommenterer den norske delrapporten Reuters Digital News Report 2025 sammen med medieforsker Hallvard Moe og Craig Robertson
tirsdag 17. juni 2025 kl. 08.30-09.45
Uranienborgveien 2, Oslo

Reuters Digital News Report 2025 lanseres internasjonalt natt til 17. juni.

Arrangører: Stiftelsen Fritt Ord, Reuters Institute for the Study of Journalism i Oxford og Universitetet i Bergen