255 bidrag til Fritt Ord-konkurransen for videregående skole

6. mars 2018

1. mars var det frist for å levere bidrag til Fritt Ord-konkurransen for videregående skole. Temaet for årets konkurranse har vært «propaganda», og deltakerne har kunnet bidra med ulike typer sjangre: lyd-, video- og nettproduksjon, essay eller kronikk.

Aldri før har vi fått inn så mange bidrag til konkurransen. 300 deltakere står bak 255 innsendte bidrag. 60 av dem er medieproduksjoner i form av dokumentarfilmer, lydproduksjoner, tegneserier, plakater og fotografier og annet. Av tekstene er det artikler, essay og kronikker sjangre som går igjen, men også dikt og noveller er levert.

Årets oppgave gikk ut på å beskrive et eller flere tilfeller av propaganda. Elevene ble oppfordret til å være konkrete, og ta utgangspunkt i forhold i lokalsamfunnet, i Norge eller i verden – i nåtid eller i historien. Hva skal til for at noe kan kalles propaganda? Mange av bidragene handler om de store ideologiene på 1900-tallet, Nord-Korea, Trump og fake news, men temaer som kroppspress, reklame og påvirkning i vestlige demokratier blir også analysert og drøftet.

Det ligger arbeid og anstrengelser i hvert eneste bidrag, og Fritt Ord vil takke alle som har sendt inn prosjektene sine. Vi ser frem til å sette i gang med å vurdere og juryere bidragene. I år kåres beste tekst og beste medieproduksjon, og hver av vinnerne vil motta et stipend på kr 20 000. I tillegg består premien av en studietur til Strasbourg, der prisvinnerne besøker Europarådet, Menneskerettsdomstolen og EU-parlamentet.

Juryen i år består av Jostein Saxegaard, Amal Aden, Lene Julsen, Lars Laird Iversen og tidligere vinner Iver Jensen. Deltakerne vil få beskjed om utfallet av juryeringen i løpet av mars.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.