400 000 kroner til å gjøre norsk gravejournalistikk bedre med KI

1. oktober 2024

OsloMet AI Lab og Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) har fått 400 000 kroner til et prosjekt som skal styrke bruken av kunstig intelligens i undersøkende journalistikk i Norge, særlig i region- og lokalavisene. Radio Folgefonn skal følge kraftpolitikken og hjemfallsretten, og Periskop skal sikre kritikk av utstillinger, film og TV-serier for barn og unge. Se nye tildelinger i journalistikk i september 2024.

OsloMet AI Lab og Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse (SKUP) har fått 400 000 kroner til et prosjekt som skal styrke bruken av kunstig intelligens i undersøkende journalistikk i Norge, særlig i region- og lokalavisene.

– OsloMet ønsker å legge til rette for at flere redaksjoner kan dra nytte av AI-teknologi i sin gravejournalistikk, forklarer prosjektleder Roy Krøvel, professor ved OsloMet, som underviser i gravejournalistikk. Prosjektet er en videreutvikling av tidligere arbeid med å analysere store datamengder for å avdekke komplekse mønstre som ellers ville vært vanskelige å oppdage.

Tre redaksjoner med hver sin reportasjeleder har blitt valgt ut i pilotarbeidet: E24 ved Andreas Fosse skal bruke avanserte dataanalyse til å finne handelsmønstre av nyhetsverdi i det norske finansmarkede, Faktisk.no ved Morten Langfeldt Dahlback skal se på hvordan sosiale medier påvirker samfunnsdebatten, og iTromsø ved Rune Ytreberg skal lede en analyse av eiendoms- og selskapstransaksjoner i Tromsø-regionen.

“KI-labben” er et samarbeid mellom journalistutdanningen og informatikkutdanningen ved OsloMet. IT + journalistikk = bedre graving, sier hjernene bak. Satt på spissen bidrar journalistene med hva som bør undersøkes og hvilke spørsmål som kan stilles til ulike typer databaser og registre, mens informatikerne vet hvordan.

– Målet er å gjøre kunstig intelligens mer tilgjengelig og forståelig for norske journalister flest, sier Krøvel.

Foruten ham selv er sentrale krefter i prosjektet førsteamanuensisene Fabrizio Palumbo og Gustavo Mello, med doktorgrader i nevrovitenskap, og fungerende daglig leder for SKUP og tidligere Aftenposten-journalist Jan Gunnar Furuly. Palumbo var med på å utvikle iTromsøs undersøkelser av økonomiske og sosiale forskjeller i Tromsø, som Fritt Ord tidligere støttet og har omtalt i 2023.

Andreas Fosse og leder for redaksjonelle konsepter, Ane Ørbech i E24s redaksjon Foto: E24

De tre prosjektene gjennomføres fra september til desember 2024.

Kritikk for barn og unge
Plattformen Periskop.no har fått støtte til å drive kritikk av kunst for barn og unge, gjennom produksjon av nettsaker, film og podkast, og honorarer til kulturanmeldere for å anmelde kultur laget for barn.
– Ved å ta barnekultur på alvor gjennom kritikk vil kvaliteten på og kravene til produksjoner for barn også øke, sier redaktør Mette Torstensen.

Noe av midlene fra Fritt Ord skal gå til anmeldere av film og serier: Einar Aarvig, Adel Kahn, Lars Ole Kristiansen, Cornelius Steinkjer, Øyvor Dalan Vik, Ingvild Bjerkeland, Anna Dordisdatter Malkenes og Jonatan Gitmark Eriksen. Fritt Ord har støttet Periskop flere ganger tidligere, og i 2023 gjaldt de tre mest leste kritikkene NRK-seriene “Snøfall 2”, “Vi lover et helvete” og “VGS”.

Midlene vil også gå til Periskops barneredaksjon (5–12 år), som skal på utstillinger i Bergen, Oslo og Stavanger sammen med en profesjonell kritiker, og en ungdomsredaksjon (15–25 år), som skal lage gravesaker.

Periskop ble etablert i 2012–2013 som svar på en utlysning fra Kulturrådet.

Periskops første Barneredaksjon på Høstutstillingen i 2023. Foto: Rebecca Hagen / Periskop

Radio Folgefonn om hjemfallsrett
Radio Folgefonn får støtte til podkasten “Krafta vår”, for lyttere i hele Hardanger-regionen. Radioen har tidligere laget en lang serie om kraftindustri og energiforsyning, og følger nå opp denne med både lokale og nasjonale kilder – og knytter det hele til det svært aktuelle og debatterte energidirektivet til EU. Bak serien står adjunktene Ketil Aslak Løken og Knut O. Dale, som jobber for radioen med dette. Begge har bakgrunn som lærere i Odda, der de jobbet fra ca. 1980 til henholdsvis 2023 og 2018. Dale er daglig leder og ansvarlig redaktør i Radio Folgefonn.

– Vi vil se nærmere på kraftutbyggingen i Røldal, som har blitt ekstra aktuell på grunn av bortfallet av hjemfallsretten og nye store investeringer, sier de, og også på EU og den “fjerde energipakken”. Blant temaene er at Røldal-Suldal-utbyggingen, som Hydro sto bak i 1962, etter avtalen skulle ha vært hjemfalt (tilfalt det offentlige), men ikke er det.

– Hydro er fortsatt deleier gjennom Lyse kraft, skriver de, og de vil finne ut hvordan dette skjedde.
– Gamle Røldal kommune er kanskje den kommunen i Norge som er mest skadet av en kraftutbygging, understreker de. Blant kildene i serien er lokalhistoriker Oddbjørn Lynghamar, de tidligere olje- og energiministrene Åslaug Haga, Ola Borten Moe og Tina Bru, LO-sekretær Are Tomasgard og Olav Rabbe i Røldal grunneierlag.

Knut Dale i Radio Folgefonn
Knut Dale i Radio Folgefonn. Foto: Øystein Rabbe

Podkasten er tilgjengelig på Spotify og YouTube.

Her kan du se ordinære søknader om mer enn 100.000 kroner som fikk tildeling i september 2024

  • Faktisk.no AS, Norsk journalistikk: Innsynsbloggen, kr 100 000
  • Humanist Forlag AS, Norsk journalistikk: H magasin 3/24, “Hva tror du på?”, kr 50 000
  • Investigate Europe gemeinnützige SCE mbH, Norsk journalistikk: Norwegian journalism as integral part of Investigate Europe (part III), kr 300 000
  • Johanna Eidse-Frænkel, Norsk journalistikk: Reportasjeserie om norsk oppdrettsindustri fra et internasjonalt perspektiv, kr 60 000
  • Klassekampen AS, Norsk journalistikk: Klassekampen-akademiet 2024-2025, kr 140 000
  • Kulturplattformen TBA – TO BE ANNOUNCED, Norsk journalistikk: Kulturjournalistikk og kritikk for Kulturplattformen TBA h2024/v 2025, kr 100 000
  • Norsk tidsskriftforening, Norsk journalistikk: Tidsskriftdebattar haust 2024, kr 100 000
  • OsloMet – Storbyuniversitetet, Norsk journalistikk: Kunstig intelligens for undersøkende journalistikk, kr 400 000
  • Periskop.no – Kritikk av kunst for barn og unge, Norsk journalistikk: Periskop – unge stemmer og nye serier, kr 100 000
  • Poesihuset, Norsk journalistikk: Forfatternes klimaaksjon – “sivilsamfunn og endringsvilje”, sakprosa, kr 100 000
  • Radio America Latina, Norsk journalistikk: Radioserien “El Viaje del Colibrí”, kr 80 000
  • Radio Folgefonn, Norsk journalistikk: “Krafta vår” – podkast om kraft, kr 50 000
  • Shuddhashar, Norsk journalistikk: Shuddhashar FreeVoice – Bangladesh 2024 and Surveillance, kr 75 000
  • Solum Bokvennen AS, Norsk journalistikk: “Forfatter og forlag”, artikkelserie i BLA, kr 150 000
  • Stiftelsen Kunstkritikk, Norsk journalistikk: Kritisk dekning av det norske kunstfeltet, kr 50 000
  • Svarttrost Produksjoner AS, Norsk journalistikk: Podkasten “Bærumsøstrene”, kr 50 000
  • Tekstallmenningen, Norsk journalistikk: Tidsskriftskalas på Deichman Grünerløkka, kr 75 000
  • The Independent Barentsobserver AS, Norsk journalistikk: Samarbeid for fri og grensekryssende journalistikk, kr 200 000
  • Trine Andersen, Norsk journalistikk: Nettstedet britiskpolitikk.no, kr 75 000
  • Vagant AS, Norsk journalistikk: Vagant Europa høst 2024 til vår 2025, kr 100 000
  • Vinduet, Norsk journalistikk: Litterær artikkelserie om ytringsfrihet, høyrebølgen i Europa og krigen i Gaza, kr 100 000
  • Vinduet, Norsk journalistikk: Vitalisering av Vinduets digitale kritikk 2024/2025, kr 75 000
  • Von Bergen AS, Norsk journalistikk: “Født til feil tid” – en podkast om retten til barnehageplass, kr 50 000

Nyheter

Kunsten og institusjonene: "Jeg vil ha et museum som kjenner sine gulv skjelve når andre museer ødelegges i krig"

12. februar 2025

Lørdag 22. februar 2025 på Kunstnernes Hus, Oslo, kl. 14.30–16.30

Samtale med Adam Budak (Polen/Tyskland), Stefanie Carp (Tyskland), Matej Drlička (Slovakia), Andrea Geyer (USA) og Sarah Lookofsky (USA/Norge). Ingerid Salvesen er moderator.

Over hele verden utsettes kulturinstitusjoner for økende press. Sensur, selvsensur, drastiske økonomiske kutt og politisk og kommersiell innblanding er på fremmarsj. Tidligere og nåværende institusjonsledere – med personlige erfaringer med politisk press, kansellering og sensur i ulike geografiske kontekster – vil diskutere kunstinstitusjoners begrensninger og muligheter i dag.

Sarah Gaulin holder tale ved Fritt Ords honnør, 18. februar 2025.

– På tide å legge bort berøringsangsten for æreskultur

18. februar 2025

– Når vi ser en økning i rapporter om æreskultur, er det på høy tid å legge bort berøringsangsten, sa samfunnsdebattant Sarah Gaulin da hun tirsdag 18. februar mottok Fritt Ords Honnør.
– På vegne av styret i Fritt Ord vil jeg takke deg for frihetskampene du kjemper og toleransekulturen du fremmer. Vi vet at det har kostet, men du har aldri gitt opp, sa Sylo Taraku, styremedlem i Fritt Ord.

Sarah Gaulins tale ved Fritt Ords Honnør

18. februar 2025

Kjære Fritt Ord, kjære alle sammen

Det er en stor ære å stå her i dag og dele denne viktige dagen med dere. Denne prisen betyr mer for meg enn jeg kan uttrykke med ord, fordi min livsreise har vært alt annet enn forutsigbar.

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin 18. februar 2025

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin

12. februar 2025

Da Fritt Ord kunngjorde at Sarah Gaulin var tildelt Fritt Ords honnør, skrev hun dette på Facebook:

«Jeg føler meg utrolig heldig som bor i Norge og har muligheten til å jobbe med det jeg brenner for. Hadde jeg bodd i Iran, landet jeg ble født i, ville jeg aldri hatt de samme mulighetene.»

Hun nevnte her både hvor privilegert hun er, men også at hun vil fortsette kampen.