Mitt liv som konspirasjonsteoriker

25. mai 2023

Førstepremievinner Mina Pran Kristensen fra Oslo skrev om hvordan hun som 11-åring selv forsvant ned «kaninhullet» av konspirasjonsteorier på YouTube. Alle vinnerne av Fritt Ords konkurranse for ungdom 2023 fikk bidragene publisert i aviser og magasiner.

Mina Pran Kristensen fra VG1 på Fyrstikkalleen skole i Oslo vant Fritt Ords konkurranse for ungdom i videregående skole i 2023 med bidraget «En tidligere konspirasjonsteoretiker», som var både tekst og tegneserie.

Den tidligere konspirasjonsteoretikeren var henne selv, forteller hun.

– Som barn trodde jeg mye på konspirasjonsteorier, sier hun. Jeg ble veldig opptatt av det, fulgte det på YouTube og tenkte mye på det. Det var blant annet en serie med Shane Dawson, og dette med kjendiser som var reptiler, og Johnny Bravo ser fremtiden og slike ting. Det er jo helt syke ting, tenker jeg nå. Men jeg var jo 11 år, sier hun.

Mina har har tegnet hvordan hun låser seg inn i et rom, og bare tenker på dette.

– Nå har jeg lært meg å tenke mer kritisk, sier hun.

Mina skrev teksten som en skoleoppgave sammen med klassen sin. Hun ble veldig glad og overrasket da hun, i klasserommet, fikk vite at hun var en av de tre vinnerne.

Her kan du se Mina få budskapet

Stolt av vinnernes tekster

– Dere har all grunn til å være stolte. Arbeidene er veldig godt skrevet og tegnet. Dere griper fatt i sentrale trekk ved konspirasjonstenkning som fenomen. Samtidig synliggjør dere også farene, roste Kjetil Braut Simonsen, historiker og forsker ved Jødisk museum i Oslo, da vinnerne av mottok prisen.

I år var temaet konspirasjonsteorier.

– Jeg er muligens en gammel og litt desillusjonert forsker som har holdt på med dette temaet for lenge, men jeg synes det er litt godt å lese en tekst som peker på hvor vanskelig det er å overtale dem som helt og fullt tror på konspirasjonsteorier ved hjelp av fornuft og logikk.

Her kan du lese vinnerbidragene

F.v Subjekt, Minerva og Avisa Oslo

Hoppet i glede til ryggsekken røk

Axel von Zernichow Goller fra VG2 på Oslo Katedralskole vant tredjeplass med teksten «Sopp og sammensvergelser», der han sammenligner hvordan konspirasjonsteorier sprer seg med måten sopp vokser på.

Axel skrev teksten på egen hånd, og ikke som en skoleoppgave. Han forteller at leveringen var rene thrilleren, at den ble levert nøyaktig klokken 23.59 på dagen for fristen.

Da han fikk telefon om at han vant, ble han så glad at han hoppet i tre timer – så mye at stroppen på sekken røk!

– Jeg får nok kjøpe meg ny sekk for prispengene, spøker Axel.

Axel skrev teksten over tre dager og sier han låste seg inn på rommet og hørte masse på musikk mens han skrev.

– Prøv du også, oppfordrer han alle som tenker på å skrive. I verste fall skriver du en god tekst, og i beste fall kan du vinne. Det er så kult!

Axels klasse stilte som heia-gjeng på prisutdelingen, til prisvinnerens glede – og litt forkleinelse!

Putins råde tråder

Anna Blikom Vollan fra 3VGs på Stavanger katedralskole skrev om Putins mange teorier om Ukraina under tittelen «Putins røde tråder». Teksten var en skoleoppgave i faget historie og filosofi, forteller hun.

– Jeg tok utgangspunkt i taler Putin har holdt om konflikten og hvordan Putin bruker historien og samler sammen mange tråder om kultur og religion, og skaper sammenhenger som ikke finnes. Det kan kalles konspirasjonsteori når han anklager Vesten for russofobi, sier hun. Men teksten ble “lang og kronglete”, følte hun, fordi det var et komplekst tema.

– Mye av retorikken som Vesten bruker, er ganske lik den Putin bruker. Det er ikke så lett å anklage noen for å bruke konspirasjonsteorier, uten å selv bli rammet av samme kritikk. Jeg skjønte at også jeg selv sitter fast i ett bestemt narrativ. Alle gjør jo dette, det er noe som er viktig å være obs på.

Prisvinner Anna Blikom Vollan

Vinner tur til Strasbourg, penger og en prisutdeling

Førstepremien i Fritt Ords konkurranse, der du kan bidra med både lyd, bilder og tekst, er 20 000 kroner. Andreplassen får 15 000 og tredjeplassen 10 000 kroner. Alle vinnerne får en tur sammen til Strasbourg, i følge med Fritt Ord.

Prisen deles ut i Oslo, i en egen seremoni. Her kan du se hvordan årets prisutdeling var – i en liten, uformell musikkvideo.

Fra prisutdelingen hos Fritt Ord i mai.

Drives av ivrige lærere

Hvert år er det et nytt tema for konkurransen, og hvert år er det en ny jury, bestående av både norsklærere, eksperter på årets tema og tidligere vinnere. I 2023 satt for eksempel konspirasjonsekspert og forfatter Øyvind Strømmen i juryen sammen med blant annet samfunnsfagslærer Anders Fitja, som har utviklet opplegg for å undervise om konspirasjonsteori.

Fritt Ord samarbeider med Landslaget for norskundervisning om innholdet i hvert års opplegg, og inviterer hver høst alle lærere som vil bruke konkurransens tema i undervisningen, til fagseminar.

Her kan du for eksempel lese om «Den lille konspirasjonsdagen» i november 2022 og høre alle foredragene.

Blant dem som deltok, var norsklærer Idun Camilla Horne fra Moss videregående steinerskole, som kom for første gang.

– Jeg syntes temaet hørtes spennende ut, og ville lære mer og bruke det på skolen vår.

Mohammad Assad Nasir, som underviser i samfunnsfag på Mailand videregående i Lørenskog, hadde vært med flere ganger.

– En av mine elever fikk diplom i fjor, sier han.

Selv har han skrevet veldig mange leserbrev, og han har lovet premier til alle sine elever hvis de også skriver noe til en avis.

– Motivasjonen og engasjementet blir større for skrivingen takket være konkurransen. Flere av elevene har sagt at det var mer motiverende fordi det var en “ekte tekst”, ikke noe de bare skrev til læreren. Det oppleves rett og slett som mer virkelig og relevant. Temaene passer ofte med kompetansemål i flere fag. Det ligger mye læring i å arbeide med en slik tekst. Det er øving kildekritikk og kildeføring, øving i refleksjon og selvstendig tekning. Det er øving i skrivekompetanse, og jeg legger i hvert fall opp til at elevene jobber i prosess med teksten så de får øvet revisjonskompetanse, sier Nasir.

– Det er å viktig å kunne uttrykke seg og være med i debatten.

Terje Emberland forklarer hvordan man kan kjenne igjen og avsløre konspirasjonsteorier, på Den Lille Konspirasjonsdagen hos Fritt Ord i november 2022.

Nyheter

Filmen «Håpløs mor» om et tabu – Jeg ville bare rømme fra familien min. Nye tildelinger i desember 2024

9. januar 2025

Regissør Bente Johanne Moe og Fotspor Film har fått støtte til dokumentarfilmen «Håpløs mor» om det skambelagte tabuet fødselsdepresjon.
– Filmen skal bidra til større åpenhet, sier Moe.

Her er listen over nye tildelinger fra Fritt Ord i desember 2024, til søknader om kr 100 000 eller mindre.

Forslag til Fritt Ords Pris 2025

2. januar 2025

Fritt Ord mottar gjerne forslag til aktuelle kandidater til Fritt Ords Pris.

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.