Debatt- og samtalemøte: Mannsrollene i muslimske miljøer

6. november 2023

Fritt Ords prosjekt «Islam i Norge» inviterer til åpent debatt- og samtalemøte om mannsrollene i muslimske miljøer – med særlig blikk på gutters situasjon, torsdag 9. november 2023, kl. 18-19.30, i Skramsalen på Litteraturhuset, Wergelandsveien 29, Oslo.

Du kan se møtet i opptak her

Hvilke forventninger ligger i mannsrollene i muslimske miljøer? Hvordan møtes de som bryter med eller ikke lever opp til disse forventningene? Kulturell ulikhet, etnisitet, religion og rasisme – er det norske samfunnet i stand til å sikre like muligheter for alle, uansett bakgrunn? Hva gjør internasjonale konflikter, som krigen i Midtøsten, med følelsen av utenforskap? Hvorfor er det viktig i noen muslimske miljøer å ha bedre sosial kontroll med jentene enn med guttene, og hvilke konsekvenser får det for guttene når det gjelder oppvekstsvilkår og i barneoppdragelsen? Hva kan gjøres for å bedre situasjonen for muslimske gutter som sliter med manglende skoleprestasjoner, med utenforskap, og som opplever kulturelt krysspress?

Skikkelser som Jordan Peterson og Andrew Tate har slått seg sammen med store muslimske influensere som Mohammed Hijab og Ali Dawah og «joined forces» mot LHBTQI+ og feminisme. Hvordan påvirker de synet på kvinner og homofile blant muslimske gutter og menn? Hvor stort handlingsrom og aksept er det for kjønnsmangfold i muslimske miljøer, særlig for gutter/menn? Hvilken rolle spiller moskeene i utforming av mannsrollene?

Samtale mellom Usman Rana, styreleder i tankesmien Wasila og spaltist i Morgenbladet, Linda Noor daglig leder i Minotenk og spaltist i Dagsavisen og Mohamed Abdi, lærer og skribent.

Møteleder er Kadafi Zaman, journalist i TV2

Møtet er gratis og åpent for alle. Velkommen!

Foto: T. høyre øverst, Sofie Amalie Klougart/Morgenbladet, t. v nederst Heiko Junge/NTB, t.v øverst Minotenk og t. h. nederst Hallgeir Vågenes/NTB.

Nyheter

Kunsten og institusjonene: "Jeg vil ha et museum som kjenner sine gulv skjelve når andre museer ødelegges i krig"

12. februar 2025

Lørdag 22. februar 2025 på Kunstnernes Hus, Oslo, kl. 14.30–16.30

Samtale med Adam Budak (Polen/Tyskland), Stefanie Carp (Tyskland), Matej Drlička (Slovakia), Andrea Geyer (USA) og Sarah Lookofsky (USA/Norge). Ingerid Salvesen er moderator.

Over hele verden utsettes kulturinstitusjoner for økende press. Sensur, selvsensur, drastiske økonomiske kutt og politisk og kommersiell innblanding er på fremmarsj. Tidligere og nåværende institusjonsledere – med personlige erfaringer med politisk press, kansellering og sensur i ulike geografiske kontekster – vil diskutere kunstinstitusjoners begrensninger og muligheter i dag.

Sarah Gaulin holder tale ved Fritt Ords honnør, 18. februar 2025.

– På tide å legge bort berøringsangsten for æreskultur

18. februar 2025

– Når vi ser en økning i rapporter om æreskultur, er det på høy tid å legge bort berøringsangsten, sa samfunnsdebattant Sarah Gaulin da hun tirsdag 18. februar mottok Fritt Ords Honnør.
– På vegne av styret i Fritt Ord vil jeg takke deg for frihetskampene du kjemper og toleransekulturen du fremmer. Vi vet at det har kostet, men du har aldri gitt opp, sa Sylo Taraku, styremedlem i Fritt Ord.

Sarah Gaulins tale ved Fritt Ords Honnør

18. februar 2025

Kjære Fritt Ord, kjære alle sammen

Det er en stor ære å stå her i dag og dele denne viktige dagen med dere. Denne prisen betyr mer for meg enn jeg kan uttrykke med ord, fordi min livsreise har vært alt annet enn forutsigbar.

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin 18. februar 2025

Sylo Taraku – Tale ved Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin

12. februar 2025

Da Fritt Ord kunngjorde at Sarah Gaulin var tildelt Fritt Ords honnør, skrev hun dette på Facebook:

«Jeg føler meg utrolig heldig som bor i Norge og har muligheten til å jobbe med det jeg brenner for. Hadde jeg bodd i Iran, landet jeg ble født i, ville jeg aldri hatt de samme mulighetene.»

Hun nevnte her både hvor privilegert hun er, men også at hun vil fortsette kampen.