Debatt- og samtalemøte: Mannsrollene i muslimske miljøer

6. november 2023

Fritt Ords prosjekt «Islam i Norge» inviterer til åpent debatt- og samtalemøte om mannsrollene i muslimske miljøer – med særlig blikk på gutters situasjon, torsdag 9. november 2023, kl. 18-19.30, i Skramsalen på Litteraturhuset, Wergelandsveien 29, Oslo.

Du kan se møtet i opptak her

Hvilke forventninger ligger i mannsrollene i muslimske miljøer? Hvordan møtes de som bryter med eller ikke lever opp til disse forventningene? Kulturell ulikhet, etnisitet, religion og rasisme – er det norske samfunnet i stand til å sikre like muligheter for alle, uansett bakgrunn? Hva gjør internasjonale konflikter, som krigen i Midtøsten, med følelsen av utenforskap? Hvorfor er det viktig i noen muslimske miljøer å ha bedre sosial kontroll med jentene enn med guttene, og hvilke konsekvenser får det for guttene når det gjelder oppvekstsvilkår og i barneoppdragelsen? Hva kan gjøres for å bedre situasjonen for muslimske gutter som sliter med manglende skoleprestasjoner, med utenforskap, og som opplever kulturelt krysspress?

Skikkelser som Jordan Peterson og Andrew Tate har slått seg sammen med store muslimske influensere som Mohammed Hijab og Ali Dawah og «joined forces» mot LHBTQI+ og feminisme. Hvordan påvirker de synet på kvinner og homofile blant muslimske gutter og menn? Hvor stort handlingsrom og aksept er det for kjønnsmangfold i muslimske miljøer, særlig for gutter/menn? Hvilken rolle spiller moskeene i utforming av mannsrollene?

Samtale mellom Usman Rana, styreleder i tankesmien Wasila og spaltist i Morgenbladet, Linda Noor daglig leder i Minotenk og spaltist i Dagsavisen og Mohamed Abdi, lærer og skribent.

Møteleder er Kadafi Zaman, journalist i TV2

Møtet er gratis og åpent for alle. Velkommen!

Foto: T. høyre øverst, Sofie Amalie Klougart/Morgenbladet, t. v nederst Heiko Junge/NTB, t.v øverst Minotenk og t. h. nederst Hallgeir Vågenes/NTB.

Nyheter

Gunnstein Akselberg, Katrine Sele og redaktør Tora Hope

Norges første tidsskrift om fortellinger og nye tildelinger i journalistikk

5. desember 2023

– Vi som bor utenfor byene, fortjener også en rik offentlig samtale, sier redaktør Tora Hope i Jaja, et nytt Fjaler-basert tidsskrift om fortellinger. Universitas har fått midler til å grave og fotojournalist Nora Savosnick til reportasjereise i Israel og Palestina. Se nye tildelinger i journalistikk.

Vgs konkurransen 2022   10

Seminar: Jeg skroller, altså er jeg

30. november 2023

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 23/24 har temaet «Jeg skroller, altså er jeg». Vi inviterer til lærerseminar der vi ønsker å gi debatt om skjermliv og teknologi en tydelig plass i klasserommet.

Fredag 1. desember kl. 09 – 15.

Child friendly spaces world vision gaza crisis appeal distasters emergency committee

Ytringsrommet og krigen i Gaza

27. november 2023

Stiftelsen Fritt Ord, Masahat for Arab Culture in Exile og Vega Scene inviterer til samtale onsdag 29. november 2023 kl. 18.00–20.00 på Vega Scene i Hausmanns gate 30, Oslo.

Anja Sletteland, forfatter.

– Slik kan vi unngå låse debattene i varige kulturkriger. Tildelinger i oktober 2023

16. november 2023

– Man må ha poler for å få debatt. Når noe står på spill, blir det driv i saker, men det høye konfliktnivået og den uforsonlige tonen vekker bekymring for selve demokratiet, sier forfatter og samfunnsgeograf Anja Sletteland – med doktorgrad i «låste debatter». Kontroversen rundt NRK-programmet Hjernevask som fikk henne interessert i debatter «som går bananas» – og i kanselleringer. Nå skriver hun bok om hvorfor det skjer og hvordan vi kan unngå evige skyttergravskriger der ingen hører på hverandre.

Se tildelinger som Fritt Ord har gitt i oktober.