Debatt- og samtalemøte: Mannsrollene i muslimske miljøer

6. november 2023

Fritt Ords prosjekt «Islam i Norge» inviterer til åpent debatt- og samtalemøte om mannsrollene i muslimske miljøer – med særlig blikk på gutters situasjon, torsdag 9. november 2023, kl. 18-19.30, i Skramsalen på Litteraturhuset, Wergelandsveien 29, Oslo.

Du kan se møtet i opptak her

Hvilke forventninger ligger i mannsrollene i muslimske miljøer? Hvordan møtes de som bryter med eller ikke lever opp til disse forventningene? Kulturell ulikhet, etnisitet, religion og rasisme – er det norske samfunnet i stand til å sikre like muligheter for alle, uansett bakgrunn? Hva gjør internasjonale konflikter, som krigen i Midtøsten, med følelsen av utenforskap? Hvorfor er det viktig i noen muslimske miljøer å ha bedre sosial kontroll med jentene enn med guttene, og hvilke konsekvenser får det for guttene når det gjelder oppvekstsvilkår og i barneoppdragelsen? Hva kan gjøres for å bedre situasjonen for muslimske gutter som sliter med manglende skoleprestasjoner, med utenforskap, og som opplever kulturelt krysspress?

Skikkelser som Jordan Peterson og Andrew Tate har slått seg sammen med store muslimske influensere som Mohammed Hijab og Ali Dawah og «joined forces» mot LHBTQI+ og feminisme. Hvordan påvirker de synet på kvinner og homofile blant muslimske gutter og menn? Hvor stort handlingsrom og aksept er det for kjønnsmangfold i muslimske miljøer, særlig for gutter/menn? Hvilken rolle spiller moskeene i utforming av mannsrollene?

Samtale mellom Usman Rana, styreleder i tankesmien Wasila og spaltist i Morgenbladet, Linda Noor daglig leder i Minotenk og spaltist i Dagsavisen og Mohamed Abdi, lærer og skribent.

Møteleder er Kadafi Zaman, journalist i TV2

Møtet er gratis og åpent for alle. Velkommen!

Foto: T. høyre øverst, Sofie Amalie Klougart/Morgenbladet, t. v nederst Heiko Junge/NTB, t.v øverst Minotenk og t. h. nederst Hallgeir Vågenes/NTB.