Fem vinnere av årets Fritt Ord-konkurranse

30. april 2021

Nå er vinnerne kåret i årets runde av Fritt Ord-konkurransen for videregående skole, der temaet er 22. juli. Det er kommet inn 340 bidrag i ulike sjangre, flere enn noen gang tidligere. Det er levert inn lyd- og videoproduksjoner, essay, kronikker og andre tekster.

Juryen har kåret fem vinnere totalt, en førstepris, en andrepris og tre tredjepriser. De fem vinnerne av konkurransen er:

1. pris:
Johanne Fearnley, Oslo katedralskole, VG3 – Elsker, elsker ikke – en verdensoppfattelse i fem roseblader

2. pris:
Sara Kristine Raanås Rein, Stavanger katedralskole, VG3 – Fascismens påvirkning på 22. juli

3. priser:
Hussain Al-Nasrallah, Oslo katedralskole, VG2 – En rose er ikke nok
Jon Mika Nystad Eskonsipo, Breivang vgs, VG2 – Echo
Katja Sørbye Lutnæs, Oslo katedralskole, VG3 – Hatet som ikke må falle i bakgrunnen

Førstepremien er et stipend på kr 20 000, andrepremien kr 15 000 og tredjepremien kr 10 000. I tillegg består premien av en reise til Strasbourg, der prisvinnerne besøker EU-parlamentet, Europarådet og Menneskerettighetsdomstolen. Reisen vurderes opp mot koronasituasjonen.

Terrorangrepene i Oslo og på Utøya satte varige spor, og i år har det gått ti år siden hendelsene. Hvordan har bøker, filmer, aviser og andre medier forholdt seg til terrorangrepene i ettertid? Vi skulle ha mer åpenhet, mer demokrati, men aldri naivitet. Har vi i de ti årene etterpå klart å leve opp til dette? Det er blant temaene som årets deltakere har diskutert og belyst. Mange har trukket linjer egen oppvekst, der de som barn fikk med seg hva som skjedde, og så har hendelsen blitt klarere ettersom årene har gått. Vinnerbidragene har til felles at de griper fatt i politiske og samfunnsmessige sider av 22. juli-tematikken.

Les mer om årets utlysning her.

De fleste innleverte bidragene har i år vært tekster, og nivået har jevnt over vært høyt. Det ligger arbeid og anstrengelser i hvert eneste bidrag, og Fritt Ord vil takke alle som har sendt inn prosjektene sine.

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.