Fem vinnere av årets Fritt Ord-konkurranse

30. april 2021

Nå er vinnerne kåret i årets runde av Fritt Ord-konkurransen for videregående skole, der temaet er 22. juli. Det er kommet inn 340 bidrag i ulike sjangre, flere enn noen gang tidligere. Det er levert inn lyd- og videoproduksjoner, essay, kronikker og andre tekster.

Juryen har kåret fem vinnere totalt, en førstepris, en andrepris og tre tredjepriser. De fem vinnerne av konkurransen er:

1. pris:
Johanne Fearnley, Oslo katedralskole, VG3 – Elsker, elsker ikke – en verdensoppfattelse i fem roseblader

2. pris:
Sara Kristine Raanås Rein, Stavanger katedralskole, VG3 – Fascismens påvirkning på 22. juli

3. priser:
Hussain Al-Nasrallah, Oslo katedralskole, VG2 – En rose er ikke nok
Jon Mika Nystad Eskonsipo, Breivang vgs, VG2 – Echo
Katja Sørbye Lutnæs, Oslo katedralskole, VG3 – Hatet som ikke må falle i bakgrunnen

Førstepremien er et stipend på kr 20 000, andrepremien kr 15 000 og tredjepremien kr 10 000. I tillegg består premien av en reise til Strasbourg, der prisvinnerne besøker EU-parlamentet, Europarådet og Menneskerettighetsdomstolen. Reisen vurderes opp mot koronasituasjonen.

Terrorangrepene i Oslo og på Utøya satte varige spor, og i år har det gått ti år siden hendelsene. Hvordan har bøker, filmer, aviser og andre medier forholdt seg til terrorangrepene i ettertid? Vi skulle ha mer åpenhet, mer demokrati, men aldri naivitet. Har vi i de ti årene etterpå klart å leve opp til dette? Det er blant temaene som årets deltakere har diskutert og belyst. Mange har trukket linjer egen oppvekst, der de som barn fikk med seg hva som skjedde, og så har hendelsen blitt klarere ettersom årene har gått. Vinnerbidragene har til felles at de griper fatt i politiske og samfunnsmessige sider av 22. juli-tematikken.

Les mer om årets utlysning her.

De fleste innleverte bidragene har i år vært tekster, og nivået har jevnt over vært høyt. Det ligger arbeid og anstrengelser i hvert eneste bidrag, og Fritt Ord vil takke alle som har sendt inn prosjektene sine.