Arbeidsstipend til ni satiretegnere

3. september 2021

Stiftelsen Fritt Ord tildeler arbeidsstipend til ni tegnere som på hver sin måte bruker satiretegningen som et medium for kritikk av maktaktører og maktstrukturer gjennom visuelle uttrykk.

Fritt Ord ønsker å styrke satiretegningens stilling i Norge, fordi den er et uttrykk i skjæringspunktet mellom kunst og journalistikk som beriker den skrevne journalistikken og får oss til å se saker og politiske forhold med et nytt blikk.

Åtte stipender går til totalt ni satiretegnere:
Vanessa Baird og Mette Hellenes (deler stipend)
May Linn Clement
Ali Dorani
Emil J. Ellefsen
Ahmed Falah
Fadi Abou Hassan
Jenny Jordahl
Egil Nyhus

– Etter karikaturstrid og terrorangrepene på Charlie Hebdo er det mange som har fått øynene opp for satiretegningens betydning. Samtidig ser det ut til at den forsvinner fra redaksjonene, kanskje særlig av økonomiske grunner. De er fine å ha, men ikke tvingende nødvendige. Vi vil gjerne gi noen tegnere mulighet til å jobbe videre med denne sjangeren, selvsagt med sikte på at de skal publisere, sier prosjektleder i Fritt Ord Joakim M. Lie.

Blant mottakerne av stipendet er det både norske og internasjonale tegnere. En av dem er iranske Ali Dorani, som siden 2017 har vært fribyforfatter bosatt i Stavanger, der han ankom gjennom ICORNs program for forfulgte kunstnere og forfattere. Før dette oppholdt han seg i fem år i flyktningleir på øya Manus Island, ved Papua Ny-Guinea, og hans virke som satiretegner har handlet om å dokumentere og formidle leveforholdene i flyktningleirer basert på egne opplevelser.
– Jeg har vært på et vanskelig sted i livet uten inntekt og arbeid, og dette gir meg muligheten til å fortsette å tegne og formidle på vegne av flyktninger over hele verden, sier Ali Dorani.

Ali Dorani
Ali Dorani

Emil J. Ellefsen er 31 år og kommer fra Oslo, og ga allerede i 2008 ut sin første publikasjon i form at et eget tegneseriemagasin. Prosjektet han vil arbeide med nå vil gå ut på å bruke kontraster for å synliggjøre relasjonene mellom forskjellige samfunnslag.
– Jeg er sterkt inspirert av undergrunnstegneseriene i Oslo på 1990-tallet, og jeg liker å rote i samfunnets nederste skuffer. Jeg har et behov for å filtrere verden på en måte jeg mestrer for å forstå den bedre, og dette stipendet gir meg muligheten til å vie meg fullt til dette fremover, sier Ellefsen.

Mottakerne av arbeidsstipendet får 100 000 kr. hver, som tilsvarer arbeid i fire måneder høsten 2021. I den samme perioden blir det gitt tilbud om veiledning, råd og utvikling fra fagpersoner og jurymedlemmer, i det samme tidsrommet vil tegnerne arbeide mot aviser eller andre medier for å inngå publiseringsavtaler. Avtaler utløser også inntil 100 000 kr. fra Fritt Ord i tillegg til arbeidsstipendet hvis arbeidet resulterer i publiseringsavtale eller egenpublisering i løpet av 2022.

Juryen har bestått av:
Arifur Rahman, tegner
Bianca Boege, Avistegnernes hus
Flu Hartberg, tegner
Egon Holstad, kommentator, iTromsø
Mia Mottelson, tegner

Kontaktpersoner, Fritt Ord:
Joakim M. Lie, 915 60 770
Anne-Lise Sognnes, 905 84 316

Nyheter

Child friendly spaces world vision gaza crisis appeal distasters emergency committee

Ytringsrommet og krigen i Gaza

27. november 2023

Stiftelsen Fritt Ord, Masahat for Arab Culture in Exile og Vega Scene inviterer til samtale onsdag 29. november 2023 kl. 18.00–20.00 på Vega Scene i Hausmanns gate 30, Oslo.

Vgs konkurransen 2022   10

Seminar: Jeg skroller, altså er jeg

27. november 2023

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole 23/24 har temaet «Jeg skroller, altså er jeg». Vi inviterer til lærerseminar der vi ønsker å gi debatt om skjermliv og teknologi en tydelig plass i klasserommet.

Fredag 1. desember kl. 09 – 15.

Gunnstein Akselberg, Katrine Sele og redaktør Tora Hope

Norges første tidsskrift om fortellinger og nye tildelinger i journalistikk

22. november 2023

– Vi som bor utenfor byene, fortjener også en rik offentlig samtale, sier redaktør Tora Hope i Jaja, et nytt Fjaler-basert tidsskrift om fortellinger. Universitas har fått midler til å grave og fotojournalist Nora Savosnick til reportasjereise i Israel og Palestina. Se nye tildelinger i journalistikk.

Anja Sletteland, forfatter.

– Slik kan vi unngå låse debattene i varige kulturkriger. Tildelinger i oktober 2023

16. november 2023

– Man må ha poler for å få debatt. Når noe står på spill, blir det driv i saker, men det høye konfliktnivået og den uforsonlige tonen vekker bekymring for selve demokratiet, sier forfatter og samfunnsgeograf Anja Sletteland – med doktorgrad i «låste debatter». Kontroversen rundt NRK-programmet Hjernevask som fikk henne interessert i debatter «som går bananas» – og i kanselleringer. Nå skriver hun bok om hvorfor det skjer og hvordan vi kan unngå evige skyttergravskriger der ingen hører på hverandre.

Se tildelinger som Fritt Ord har gitt i oktober.