Arbeidsstipend til ni satiretegnere

3. september 2021

Stiftelsen Fritt Ord tildeler arbeidsstipend til ni tegnere som på hver sin måte bruker satiretegningen som et medium for kritikk av maktaktører og maktstrukturer gjennom visuelle uttrykk.

Fritt Ord ønsker å styrke satiretegningens stilling i Norge, fordi den er et uttrykk i skjæringspunktet mellom kunst og journalistikk som beriker den skrevne journalistikken og får oss til å se saker og politiske forhold med et nytt blikk.

Åtte stipender går til totalt ni satiretegnere:
Vanessa Baird og Mette Hellenes (deler stipend)
May Linn Clement
Ali Dorani
Emil J. Ellefsen
Ahmed Falah
Fadi Abou Hassan
Jenny Jordahl
Egil Nyhus

– Etter karikaturstrid og terrorangrepene på Charlie Hebdo er det mange som har fått øynene opp for satiretegningens betydning. Samtidig ser det ut til at den forsvinner fra redaksjonene, kanskje særlig av økonomiske grunner. De er fine å ha, men ikke tvingende nødvendige. Vi vil gjerne gi noen tegnere mulighet til å jobbe videre med denne sjangeren, selvsagt med sikte på at de skal publisere, sier prosjektleder i Fritt Ord Joakim M. Lie.

Blant mottakerne av stipendet er det både norske og internasjonale tegnere. En av dem er iranske Ali Dorani, som siden 2017 har vært fribyforfatter bosatt i Stavanger, der han ankom gjennom ICORNs program for forfulgte kunstnere og forfattere. Før dette oppholdt han seg i fem år i flyktningleir på øya Manus Island, ved Papua Ny-Guinea, og hans virke som satiretegner har handlet om å dokumentere og formidle leveforholdene i flyktningleirer basert på egne opplevelser.
– Jeg har vært på et vanskelig sted i livet uten inntekt og arbeid, og dette gir meg muligheten til å fortsette å tegne og formidle på vegne av flyktninger over hele verden, sier Ali Dorani.

Ali Dorani
Ali Dorani

Emil J. Ellefsen er 31 år og kommer fra Oslo, og ga allerede i 2008 ut sin første publikasjon i form at et eget tegneseriemagasin. Prosjektet han vil arbeide med nå vil gå ut på å bruke kontraster for å synliggjøre relasjonene mellom forskjellige samfunnslag.
– Jeg er sterkt inspirert av undergrunnstegneseriene i Oslo på 1990-tallet, og jeg liker å rote i samfunnets nederste skuffer. Jeg har et behov for å filtrere verden på en måte jeg mestrer for å forstå den bedre, og dette stipendet gir meg muligheten til å vie meg fullt til dette fremover, sier Ellefsen.

Mottakerne av arbeidsstipendet får 100 000 kr. hver, som tilsvarer arbeid i fire måneder høsten 2021. I den samme perioden blir det gitt tilbud om veiledning, råd og utvikling fra fagpersoner og jurymedlemmer, i det samme tidsrommet vil tegnerne arbeide mot aviser eller andre medier for å inngå publiseringsavtaler. Avtaler utløser også inntil 100 000 kr. fra Fritt Ord i tillegg til arbeidsstipendet hvis arbeidet resulterer i publiseringsavtale eller egenpublisering i løpet av 2022.

Juryen har bestått av:
Arifur Rahman, tegner
Bianca Boege, Avistegnernes hus
Flu Hartberg, tegner
Egon Holstad, kommentator, iTromsø
Mia Mottelson, tegner

Kontaktpersoner, Fritt Ord:
Joakim M. Lie, 915 60 770
Anne-Lise Sognnes, 905 84 316

Nyheter

Hva har dataspill med demokrati og offentlighet å gjøre?

24. februar 2025

Fritt Ord, Uranienborgveien 2, Oslo
Onsdag 5. mars kl. 19-21

Sarah Gaulin holder tale ved Fritt Ords honnør, 18. februar 2025.

– På tide å legge bort berøringsangsten for æreskultur

18. februar 2025

– Når vi ser en økning i rapporter om æreskultur, er det på høy tid å legge bort berøringsangsten, sa samfunnsdebattant Sarah Gaulin da hun tirsdag 18. februar mottok Fritt Ords Honnør.
– På vegne av styret i Fritt Ord vil jeg takke deg for frihetskampene du kjemper og toleransekulturen du fremmer. Vi vet at det har kostet, men du har aldri gitt opp, sa Sylo Taraku, styremedlem i Fritt Ord.

Sarah Gaulins tale ved Fritt Ords Honnør

18. februar 2025

Kjære Fritt Ord, kjære alle sammen

Det er en stor ære å stå her i dag og dele denne viktige dagen med dere. Denne prisen betyr mer for meg enn jeg kan uttrykke med ord, fordi min livsreise har vært alt annet enn forutsigbar.

Kunsten og institusjonene: "Jeg vil ha et museum som kjenner sine gulv skjelve når andre museer ødelegges i krig"

12. februar 2025

Lørdag 22. februar 2025 på Kunstnernes Hus, Oslo, kl. 14.30–16.30

Samtale med Adam Budak (Polen/Tyskland), Stefanie Carp (Tyskland), Matej Drlička (Slovakia), Andrea Geyer (USA) og Sarah Lookofsky (USA/Norge). Ingerid Salvesen er moderator.

Over hele verden utsettes kulturinstitusjoner for økende press. Sensur, selvsensur, drastiske økonomiske kutt og politisk og kommersiell innblanding er på fremmarsj. Tidligere og nåværende institusjonsledere – med personlige erfaringer med politisk press, kansellering og sensur i ulike geografiske kontekster – vil diskutere kunstinstitusjoners begrensninger og muligheter i dag.