Fritt Ord-konkurransen: Tegningen som ytring

1. mars 2019

Tegningen som ytring kan være enkel eller komplisert, den kan være politisk eller kun til glede og underholdning. Den kan samle eller splitte. En tegning kan illustrere et øyeblikk eller by på en hel liten fortelling, oppdiktet eller dokumentarisk. Vi ønsker oss tekster, tegninger, tegneserier og medieproduksjoner som tar for seg tegningen som ytring.

Med dette ønsker vi å løfte frem tegningen som en viktig ytringsform. Politisk satire og avistegninger er en allerede sentral og godt etablert sjanger. Tegneseriene er i stadig utvikling. Dokumentariske tegneserier på den ene siden, og seriøse og eksperimenterende tegneserier på den andre, viser oss uttrykk og mangfold som får fram betydningsfulle temaer både på individuelt plan og samfunnsnivå.

Fritt Ord-konkurransen for videregående skole er en årlig konkurranse der elever inviteres til å levere bidrag om ytringsfrihet og demokrati. Man kan delta med tekster og medieproduksjoner som vanlig, og i år ønsker vi oss også tegnede bidrag.

Leveringsfrist er 1. mars 2019. Gå inn på www.frittordkonkurransen.no for relevant fagstoff, tips fra juryen og tidligere vinnere, samt mer informasjon om oppgavelevering.

Vinnerne mottar pengepremier og studietur til Strasbourg.

Disse jurymedlemmene skal vurdere bidragene:

  • Jostein Saxegaard, lektor ved Rosenvilde vgs.
  • Siri Dokken, tegner og professor i satiretegning ved Kunsthøgskolen i Oslo
  • Morten Harper, tegneserieskribent
  • En representant fra Avistegnernes hus i Drøbak
  • Anja Selmer, tidligere vinner av Fritt Ord-konkurransen

Omtrent rundt 1. november vil det bli gitt ut et temanummer av tidsskriftet Norsklæreren om satiretegninger og tegneserier. Artiklene vil fungere som en innføring til tematikken for lærere og elever. Tematikken vil egne seg for tverrfaglige undervisningsopplegg i videregående skole.

Vi inviterer også til lærerseminar torsdag 8. november med innlegg av:

  • Morten Harper, tegneserieskribent
  • Ingeborg Øvern og Jorunn Øveland Nyhus, lektorer ved Hartvig Nissen vgs.
  • Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i avisa Dagen
Mer informasjon om dette arrangementet følger.

Om konkurransen
Fritt Ord-konkurransen for videregående skole er en årlig konkurranse der elever inviteres til å levere bidrag om ytringsfrihet og demokrati. Elever kan delta på egen hånd eller som del av undervisning i skolen. Man kan arbeide alene eller i gruppe, og elevene kan levere bidrag i ulike typer sjangre: lyd-, video- og nettproduksjon, essay eller kronikk. Fritt Ord arrangerer lærerseminar og tilbyr skolebesøk og veiledning til deltakerne. Ta gjerne kontakt dersom du er lærer ved videregående skole og har spørsmål om konkurransen.

Kontakt
Joakim M. Lie, prosjektleder for Fritt Ord-konkurransen
Epost: joakim.lie@frittord.no
Mobil: 915 60 770

Nyheter

Hva skjedde med demokratiet i Georgia? Ny bok og andre nye tildelinger i desember 2024

19. desember 2024

Journalist Katarina Goldfain Johnsen debuterer som forfatter med en sakprosabok om Georgia, demokratihåpet i Kaukasus mange frykter er på rett vei inn i autokratiet.
– Det finnes ennå ingen egen bok om Georgia på norsk, sier forfatteren. Se intervju med henne og Masahat Festival for arabisk kunst og kultur, og hvilke søkere som fikk støtte av Fritt Ord i desember 2024.

Fritt Ords masterstipend

11. april 2024

Handler masterprosjektet ditt om ytringsfrihet, samfunnsdebatt eller journalistikk? Da kan du søke studentstipend fra Stiftelsen Fritt Ord. Neste frist er 10. januar 2025

Henrik Hovland.

Frie stemmer Henrik Hovland ble arrestert i Guatemala i 1993 – Dødsskvadronene tok også journalister

18. desember 2024

– Guatemala var fortsatt et land med dødsskvadroner der journalister lett kunne forsvinne, forteller forfatter og journalist Henrik Hovland, om da han i 1993 ble arrestert på et pressetrykkeri etter at kuppmakerne opphevet pressefriheten.
Hovland har engasjert seg sterkt for ytringsfrihet internasjonalt, blant annet på Cuba.
– I Norge er de største ytringsfrihetsproblemene misforstått lojalitet og feighet, noe som blant annet fører til taushet og selvsensur, sier han.

Konfirmasjonslisten i Gildeskål i 1974 og klassebildet i 10. klasse i samme bygd i 2024.

Klassebildene krymper – kan regjeringen redde distriktene? Nye journalistikkprosjekter desember 2024

12. desember 2024

Konfirmasjonsbildene og klassebildene i Gildeskål i Nordland teller ikke så mange ansikter i 2024 som de gjorde før i tiden. Nå vil Avisa Nordland spore opp mange som flyttet ut, hvorfor og «om bøgda har en fremtid» i Salten og i Norge, sier sjefredaktør Stig Jacobsen. Luqman Wadood i Ung Debatt skal hente flere unge stemmer inn til redaktørstyrte medier. Se nye tildelinger i Norsk journalistikk i desember 2024.