Fritt Ords Honnør til Bielenberg, Johansen og Johnsbråten

27. september 2012

Pressemelding 20. september 2012

Stiftelsen Fritt Ord har besluttet å tildele Fritt Ords Honnør til Raya Bielenberg, Jahn Otto Johansen og Anne-Stine Johnsbråten. Tildelingen skjer under et åpent arrangement 26. september 2012, kl. 11–12 i Uranienborgveien 2, Oslo. Tildelingen vil bli foretatt av Fritt Ords styremedlemmer Liv Bliksrud, Guri Hjeltnes og Frank Rossavik.

Fritt Ords Honnør tildeles Raya Bielenberg, Jahn Otto Johansen og Anne-Stine Johnsbråten for at de tre gjennom sine tankevekkende bidrag i ord, musikk og fotografi har rettet søkelyset mot romfolkets situasjon og formidlet verdifull innsikt i deres kultur og historie.

Raya Bielenberg (f. Raisa Udovikova i 1931) er sanger, skuespiller og en av de mest profilerte formidlere av romkultur i Norge. Hun er født i Sovjetunionen, der hun virket som scenekunstner før hun kom til Norge i 1967. I norsk offentlighet har hun vært en engasjert talskvinne for romfolkets kår og rettigheter. Den årlige Sigøynerfestivalen Iagori ble startet av Raya i 1999, og festivalen har brakt romkultur ut til et stort publikum. Hun gir konserter med gruppen Raya & the Gypsy Legacy, der barn og barnebarn også er med. Biografien Raya. Født med englevakt av Svein Dybing og Terje Gammmelsrud utkom i 1984.

Jahn Otto Johansen (f. 1934) har virket som journalist i mer enn et halvt århundre, med særlig interesse for Øst- og Sentral-Europa. I flere årtier har han engasjert seg sterkt for romfolket og deres situasjon, bl.a. gjennom Sigøynernes Holocaust (1989), Folket som ingen vil ha. Forfølgelsen av sigøynerne i Øst-Europa (1995), De mest forfulgte av de forfulgte: Sigøynerne på Balkan (2005) og Romafolket (sigøynerne): utstøtt og forfulgt (2010). Han har vært sjefredaktør i Dagbladet (1977–1984), men er kanskje mest kjent for sitt omfattende forfatterskap og nær 40-årige virke som utenrikssjef, reporter og korrespondent for NRK. I 2003 var Johansen Fritt Ord-professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

Anne-Stine Johnsbråten (f. 1983) er dokumentarfotograf og fotojournalist. Hun har i flere år jobbet med fotoprosjektet «Rom-folket i Norge». Ved å følge en romfamilie, familien Jansen, dokumenterer Johnsbråten hverdagsliv, fest og reiser. Fotoprosjektet har blant annet blitt utstilt i gruppeutstillinger på Henie Onstad Kunstsenter (2009) og i Ljubljana, Slovenia (2010). Anne-Stine Johnsbråten har med sine bilder av romfolket vært hovedutstiller ved Kulturhistorisk museum i Oslo (2010) og ved Molde bymuseum (2012). Hun har også vært kurator for Den norske Rom-ambassade med utstillingen «Fra Romfolkets Familiealbum», et midlertidig kulturhus oppført på Tullinløkka i Oslo i 2012.

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som særlig arbeider for å fremme ytringsfrihet og offentlig debatt.

Fritt Ords Honnør er en påskjønnelse for verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak. Med påskjønnelsen følger et pengebeløp på kr 100 000 til hver.

Kontakt:
Erik Rudeng, Fritt Ord: tlf. 23 01 46 40/995 36 525

Nyheter

Kunsten og institusjonene: "Jeg vil ha et museum som kjenner sine gulv skjelve når andre museer ødelegges i krig"

12. februar 2025

Lørdag 22. februar 2025 på Kunstnernes Hus, Oslo, kl. 14.30–16.30

Samtale med Adam Budak (Polen/Tyskland), Stefanie Carp (Tyskland), Matej Drlička (Slovakia), Andrea Geyer (USA) og Sarah Lookofsky (USA/Norge). Ingerid Salvesen er moderator.

Over hele verden utsettes kulturinstitusjoner for økende press. Sensur, selvsensur, drastiske økonomiske kutt og politisk og kommersiell innblanding er på fremmarsj. Tidligere og nåværende institusjonsledere – med personlige erfaringer med politisk press, kansellering og sensur i ulike geografiske kontekster – vil diskutere kunstinstitusjoners begrensninger og muligheter i dag.

Sarah Gaulin, februar 2025.

Fritt Ords Honnør til Sarah Gaulin

5. februar 2025

Sarah Gaulin (30) tildeles Fritt Ords Honnør for sitt uredde og prinsipielle forsvar av ytringsfriheten i møte med ekstremisme, gjengkriminalitet og negativ sosial kontroll.
Som en markant stemme har Gaulin satt søkelys på noen av vår tids mest krevende og kontroversielle samfunnsutfordringer.

PANELSAMTALE: Jacob Geller, Elise Dybvig, Rune Håkonsen, Asbjørn Slettemark. Ordstyrer var Frida Hemstad Danmo.

Kulturkritikk for en ny tid

25. januar 2025

Jacob Geller er en anerkjent videoessayist på YouTube med bred appell. Med utgangspunkt i dataspill får han millioner av seere til å omfavne dyptpløyende analyser der han boltrer seg i temaer som skrekk og kunst, arkitektur, politikk og samfunnsspørsmål.

Møt ham i Oslo 12. februar i panelsamtale med norske journalister der de vil diskutere hvordan kulturjournalistikken kan fornye seg uten å bli lett og triviell.

Det blir også workshop med Jacob Geller i Oslo 14. februar.

Filmen «Håpløs mor» om et tabu – Jeg ville bare rømme fra familien min. Nye tildelinger i desember 2024

9. januar 2025

Regissør Bente Johanne Moe og Fotspor Film har fått støtte til dokumentarfilmen «Håpløs mor» om det skambelagte tabuet fødselsdepresjon.
– Filmen skal bidra til større åpenhet, sier Moe.

Her er listen over nye tildelinger fra Fritt Ord i desember 2024, til søknader om kr 100 000 eller mindre.